,,Šašci, neznáte Miloše?" A sexuální narážka. Staněk ven, Zeman zažalován, Šmarda nic. A už to jede

25.07.2019 8:00

Buď Michal Šmarda, nebo nikdo. Tuto větu jednou řekl ve vztahu k Ministerstvu kultury předseda ČSSD Jan Hamáček. Jistě netušil, že nakonec tím vítězem přetahované bude onen „nikdo“. Prezident Miloš Zeman totiž přislíbil odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. 7., nikoho nového však zatím jmenovat nebude. A Hamáček se rozhodl zřejmě vyčkat, píší Lidové noviny. Senát mezitím schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana. Reakce na celou situaci na sebe nenechaly dlouho čekat.

,,Šašci, neznáte Miloše?" A sexuální narážka. Staněk ven, Zeman zažalován, Šmarda nic. A už to jede
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

„Senát včera (dle očekávání) schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta. Jenom pro připomenutí: žalobu musí potvrdit 120 poslanců Sněmovny, rozhoduje o ní Ústavní soud a trestem je ztráta mandátu prezidenta. Proč je to politické (prázdné) gesto? Senát je politický orgán; většina senátorů nesnáší prezidenta Zemana; logicky použili v boji proti němu nejsilnější politickou zbraň, kterou mají. Jasně, prezident Zeman se občas zapojuje do politického dění, občas zpochybňuje účelnost Senátu, ale stále je to v rámci politického boje. Myslím si, že i ústavodárce přijal ústavní žalobu jako zcela mimořádný institut, kdy je v ohrožení ústavní pořádek. A ne jako prostředek běžného politického boje. Mimochodem, myslíte, že schválení ústavní stížnosti zvýší popularitu Senátu mezi voliči?“ napsal na svůj facebookový profil poslanec za hnutí ANO Milan Feranec.

„Přeji ČSSD pevné nervy. To není stranická, ba ani vládní věc. To je věc ústavnosti. Lze snad prohrát, ale jistě nelze kapitulovat,“ reagoval na průtahy kolem obsazení ministra kultury bývalý mluvčí premiéra Mirka Topolánka Martin Schmarcz. Včera se totiž prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že sice odvolá ministra kultury Antonína Staňka, ale zatím nejmenuje dalšího šéfa resortu. „Do doby, než prezident rozhodne, nebude nikdo pověřen řízením. Vláda stejně nezasedá, má prázdniny od 1. do 26. srpna, takže to není problém,“ řekl LN premiér Andrej Babiš. Ten se s Hamáčkem k celé věci sejde dnes.

„A vytírání si toho tam vzadu Ústavou pokračuje. Vydíratelnost trestně stíhaného premiéra je zde to, oč tu běží. Vždyť je stále ve hře milost prezidenta A. Babišovi v případě akutního nebezpečí, že by mělo dojít k soudu. A tak Andrej na Zemana netlačí. Krmí veřejnost a připokakaného vládního koaličního partnera (ČSSD) báchorkami o jakýchsi dalších a dalších návrzích na řešení této trapné kauzy, resp. kauz. Nejde totiž jen o výměnu na postu ministra kultury. Poslední hit – konec července odvolám a beru si dalších 14 dnů na další verzi řešení (je třeba číst odklad řešení). Podstatou není další řešení, které byste měli vymýšlet a předkládat, ale o to, že prezident nerespektuje Ústavu. Tak co, kluci a holky z ČSSD, složíte to a ukončíte tuto komedii nebo v těch sr.…. pojedete dál? Pak se obávám, že ob(v)čanům voličům již nebudete vonět a stejně budete posláni do krechtu...., šťastnou cestu...“ uvedl exsenátor Vlastimil Balín.

„Andrej to vzal zadním vchodem: Ještě dopoledne média sdělovala Babišovo sebevědomé vyjádření, že jede do Lán ukončit krizi kolem ministra kultury. Tak jsem si cestou ze Všetat říkal: ‚To seš hochu optimista. A jak známo, optimista je člověk, který nemá dostatek informací (Murphyho zákon).‘ I stalo se. Babiš zjevně krizi neukončil, tak opustil Lány zadním vchodem. Před hlavním vchodem byli nejen jeho odpůrci, ale i novináři, před nimiž by Babiš zaujal roli dalšího klauna v aktuální Milošově politické partii. Prezidentovi přece nelze nic vyčíst. Potvrdil už dřívější slib, že k 31. červenci ministra kultury odvolá, tak co Andreji chceš? Tajenkou tedy je, když odvolá, tak koho pověří řízením resortu do jmenování nového ministra? Jenže ona to až zase taková tajenka není,“ poznamenal bývalý poslanec za TOP 09 František Laudát.

„Socialisté budou požadovat jmenování Šmardy, což Miloš neudělá a současně odmítají pověření řízením resortu pro některého stávajícího ministra ČSSD. Koaličně kultura patří socialistům, tudíž Babiš se nebude chtít nechat vmanévrovat do pozice premiéra, který poruší koaliční smlouvu. Takže zbývá poslední řešení – Miloš odvolá Staňka a pověří Staňka. A je to. V tomhle politickém softbalu míč přeletí na stranu ČSSD, ještě s falší získanou dotekem na síti. Zemanovy trapné, ostudné a nebezpečné hrátky s desetimiliónovou zemí budou pokračovat. A pokud si někdo myslí, že nás tohle jeho blbnutí nic nestojí, tak se hodně moc mýlí!“ dodal.

„Socani a Bureši, Vy si neumíte přečíst Miloše? Někdy mám pocit, že nás chrání před Vaší pitomostí. Dělá z Vás skvělé šašky. Uvařit Vás na ministerstvu kultury? To je přesně ta marginální hra a on se skvěle baví. Tak co socani? Kdy dáme další termín než do toho bouchnete. NEBOUCHNETE,“ píše pak také bývalá poslankyně za ODS Kateřina Dostálová.

„Nevíte, jestli senátor Láska již tu ústavní žalobu na prezidenta doručil? Na lampárnu!“ poznamenal pak pro změnu k ústavní žalobě bývalý radní pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana hlasy 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo. K Ústavnímu soudu návrh doputuje jen v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře Parlamentu, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM či SPD, to není pravděpodobné. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl, že by jeho kroky byly v rozporu s Ústavou.

Sněmovna má tři měsíce na to, aby se k návrhu vyjádřila, uvedl po jednání předseda klubu Senátor 21 Václav Láska. „Pokud se do tří měsíců nevyjádří, tak se má za to, že souhlas nedala,“ dodal Láska. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha je zvědav, jak dolní komora návrh projedná „bez zbytečného odkladu“. „A zda, což očekáváme, se dozvíme pak od Ústavního soudu, jaké by mělo být konání pana prezidenta,“ dodal. Smyslem žaloby bylo i podle Lásky především vymezit Zemanovi mantinely výkonu jeho úřadu.

„Senát dokázal splnit svoji povinnost, svoji možnost, kterou má danou Ústavou, a dal prostor Poslanecké sněmovně pro to, aby se obyvatelé České republiky mohli dozvědět, zda prezident hrubě porušuje Ústavu,“ uvedl předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Projednávání žaloby bylo podle informací ČTK emotivní, projevy řečníků ale byly spíše argumentační. Šéfové klubů po jednání ocenili jeho korektnost, věcnost i slušnost a také splnění dohod. Vůči návrhu měli výhrady nejen zástupci vládních stran, ale i někteří opoziční senátoři. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta byl třeba souhlas třípětinové většiny přítomných členů horní komory.

Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců kolem Lásky svými skutky Ústavu porušuje. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR. Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu.

Nejnověji k případům přibylo Zemanovo otálení s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z čela Ministerstva kultury. Zeman slíbil jeho odvolání do konce července, rozhodnutí o jmenování Staňkova nástupce ale odložil podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše na polovinu srpna. Minimálně jednoho senátora ČSSD to v hlasování o žalobě ovlivnilo, uvedl Vícha. Sociální demokraté podle něho využili všechny možnosti hlasování.

Proti byli senátoři ANO, uvedla jejich předsedkyně Zdeňka Hamousová. Naopak všichni členové klubu KDU-ČSL podle svého předsedy Petra Šilara návrh podpořili. Vystrčil nevyloučil, že by kvůli Zemanovu otálení se jmenováním Staňkova nástupce mohl Senát při další schůzi v půli srpna přistoupit k dalším krokům.

„Místo lepšího kandidáta na prezidenta, žalujeme toho stávajícího. Místo pořádného politického programu, máme heslo antibabiš. Místo drobné politické práce neustále zaujímáme dramatická stanoviska. Soudíme, zesměšňujeme, ohrnujeme nosy. Proto liberální demokracie prohrává,“ poznamenal k aktuální politické situaci bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Zprávu o schválení návrhu ústavní žaloby na prezidenta Zemana sdílela také analytička Irena Ryšánková. „Evidentně nemají do čeho píchnout...“ zareagovala jedna uživatelka v diskusi. A Ryšánková odvětila: „Kdybych chtěla bejt kluzká, tak bych řekla, že se to na nich dost podepsalo.“

„Je někdo větší trapák než soudruh Zeman?“ ptal se pak na svém facebookovém profilu spisovatel Jan Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…