,,Schváleno: Neziskovky, odejděte!” Radnice v Brně se naštvala. Šlo o školní děti

25.11.2019 4:45

Rada městské části Brno-Bystrc se na popud starosty Tomáše Kratochvíla (ČSSD) rozhodla učinit přítrž působení a propagaci údajných politicky zaměřených neziskových organizací ve školských zařízeních, jichž je zřizovatelem. Učinila tak po akci z poloviny října na tamní základní škole Vejrostova, kde probíhal projekt zaměřený na práci společnosti Lékaři bez hranic. Žáci během ní přispívali ze svého kapesného na sbírku této organizace, což vzedmulo nelibost mnoha rodičů, kteří to vnímali jako nátlak na své děti a měli obavy z formování jejich společensko-politického vnímání.

,,Schváleno: Neziskovky, odejděte!” Radnice v Brně se    naštvala. Šlo o školní děti
Foto: automotodrom.cz
Popisek: Automotodrom Brno

Starosta městské části Brna-Bystrce Tomáš Kratochvíl na středeční schůzi rady tohoto územního celku předložil návrh na vyslovení nesouhlasu s působením neziskových organizací ve školních zařízeních v Bystrci. Učinil tak na základě znepokojení rodičů, jejichž děti navštěvují tamní školní zařízení.

Anketa

Pozvedne Pekarová-Adamová TOP 09?

5%
95%
hlasovalo: 13587 lidí

Někteří rodiče mají vnímat jakožto nátlak na své děti finanční sbírky pro neziskovky a jejich propagaci. Také prý mají obavy z formování společensko-politického vnímání svých dětí. „Školy musejí být a jsou ze zákona apolitické, a činnost politických neziskových organizací ve školních zařízeních je s tímto v rozporu,“ stojí v důvodové zprávě z jednání.

Píše se zde také, že nelze některým politicky zaměřeným neziskovým organizacím činnost povolovat a jiným ne. „Je třeba předejít situacím, kdy by se v budoucnu domáhaly možnosti působení a pořádání sbírek na našich školách také další politicky zaměřené neziskové organizace různých, často protichůdných zaměření, kdy v konečné fázi bychom mohli čelit značně konfliktním situacím,“ stojí dále v dokumentu, v jehož důsledku se rada městské části usnesla se zásadním nesouhlasem s působením a propagací politicky zaměřených neziskovek, používáním jejich výukových programů nebo organizováním finančních sbírek v jejich prospěch ve školách, jejichž zřizovatelem je právě tato městská část Brna.

Usnesení Rady Bystrce směřovala na akci z poloviny října na tamní základní škole Vejrostova, kde probíhal projekt zaměřený na práci společnosti Lékaři bez hranic. Žáci této základní školy mohli během jejího konání přispívat ze svého kapesného na společnou sbírku této organizace. „I díky finanční pomoci dětí ze ZŠ Vejrostova mohly lodě Lékařů bez hranic zachránit 79 530 uprchlíků ze Středozemního moře a převézt je do bezpečí Evropy,“ reagoval na akci tehdy magazín Bystrčník na svých facebokových stránkách.

A nyní magazín podotýká, že letošní akce Lékařů bez hranic na ZŠ Vejrostova „se konala nejspíš naposledy“. Předložila rovněž usnesení Rady Bystrce.

V městské části Brno-Bystrc v současné době vládne koalice vítězné ČSSD, ANO a ODS. Má 14 zastupitelů z celkových 27.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…