Šéf Rekonstrukce státu v rádiu řekl, jak je to s novými protikorupčními zákony. Prý se objevil nový protivník

15.08.2014 18:26

Vedoucí projektu Rekonstrukce státu Jiří Boudal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu komentoval spolupráci s vládou na protikorupčních zákonech. Podle něj se objevil nový protivník, který se pokouší sabotovat politickou shodu na zákoně o registru smluv.

 Šéf Rekonstrukce státu v rádiu řekl, jak je to s novými protikorupčními zákony. Prý se objevil nový protivník
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Boudal v Českém rozhlase prohlásil, že jeho projekt narazil na nového protivníka, který se snaží sabotovat politickou shodu na zákoně o registru smluv.

„My jsme po půl roce dosáhli politické shody. Následně k nám doputovala ministerská verze, jejímž cílem bylo jen technické doladění,“ vysvětlil Boudal s tím, že tato verze zákon zásadně změnila.

Nikdo nestojí o registr začerněných PDF dokumentů

„Máme poměrně jasně stanovené cíle. Chceme, aby se všechny smlouvy zveřejňovaly v registru pod sankcí neplatnosti. Měly tam být cena, předmět smlouvy. A pokud tohle vypadne, tak ten člověk je pro nás hlavní protivník,“ upozornil šéf Rekonstrukce státu.

„Vzniká celá řada problémů. Například se bude čekat 15 dní, než ta smlouva bude zveřejněná a účinná. Někdo by kvůli tomu mohl požadovat náhradu škody,“ vysvětlil na ČRo a dodal: „Nikdo nestojí o registr začerněných PDFek.“

Vždy se najdou lidé, kteří budou bránit v přijetí protikorupčních zákonů

Boudal tvrdí, že lidé kolem projektu Rekonstrukce státu nebyli úplně naivní a nespoléhali na sliby, které politici dávali před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. V politice prý bude vždy mnoho těch, kteří budou využívat skulinky v zákonech, anebo těch, kteří budou bránit v přijetí protikorupčních zákonů.

K těmto politikům se prý může řadit poslanec hnutí ANO Ivan Pilný, který se po třech měsících pokusil vrátit zákon o registru smluv, aniž by měl věcné připomínky. Poslanec ČSSD Jan Chvojka se zase pokusil změnit zákon tak, aby dopadal jen na firmy, které stoprocentně ovládá stát. Velká lobby proti této předloze se zvedla z obcí.

Ukážeme lidem, co politici splnili a nesplnili. Oni se pak rozhodnou, koho budou volit

Boudal ale tvrdí, že pokud zákon o registru smluv projde ve zpackané podobě, anebo neprojde vůbec, ukáže to Rekonstrukce státu voličům. Ti se pak rozhodnou, zda budou politikům znova dávat své hlasy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…