Šéf Svobodných Mach: Za neštěstí Ukrajiny může EU. Vím, kdy začne rozpad Unie

20.05.2014 13:34

REPORTÁŽ Téměř 50 především mladých lidí se sešlo na besedě s šéfem Strany svobodných občanů a kandidátem do Evropského parlamentu Petrem Machem v Plzni. Do posledního místečka zaplněný salonek zněl dvě hodiny především diskuzí, týkající se Evropské unie. A mnohdy to byly názory velmi provokativní.

 Šéf Svobodných Mach: Za neštěstí Ukrajiny může EU. Vím, kdy začne rozpad Unie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Na úvod besedy si Mach pochvaloval kampaň, s níž jeho strana vyrazila do boje o křesla v Evropském parlamentu: „Jsme viditelnější. V předčasných parlamentních volbách jsme překonali hranici jednoho a půl procenta, hlasy občanů nám přinesly peníze, za které jsme si mohli dovolit až dvě stě padesát billboardů," nechal se slyšet mladý předseda.

„Raději bych debatoval se silnějšími partnery,“ reagoval Petr Mach na první dotaz, týkající se mediálních klání. „Zahradilovi bych řekl, proč hraje dnes na euroskeptika, když vždycky podpořil Barossa na šéfa Evropské komise, že hlasoval pro Lisabonskou smlouvu a že vláda ODS, když mohla, tak ani nezahájila jednání o výjimce u eura. A jednoho dne se těším na debatu s panem Babišem. Teličkovi bych řekl, jak to všechno špatně vyjednal v roce 2004.“

Spojenci? Další euroskeptici!

Kde by Mach a další Svobodní hledali spojence? „My nebudeme zastupovat Kellerovy voliče, ty bude zastupovat Keller a dá se tam dohromady pravděpodobně s nějakým socialistou z Německa a Francie. My se budeme spojovat s těmi, kteří podobně smýšlejí v dalších zemích. Ve Velké Británii UKIP vedený Nigelem Faragem může vyhrát volby nebo být těsně druhý, v Německu stoupá popularita Alternativy pro Německo, ta může dostat kolem deseti procent. Na Slovensku předpokládám, že se tam dostane Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka a můj nápad, že by euro bylo dobrovolné, by nadšeně uvítala třeba maďarská vládní strana FIDESZ. V tomto konkrétním se shodneme s francouzskou Národní frontou.“ I když podle Macha se s vůdkyní Marií Le Pen v milionech věcí Svobodní neshodnou, v tomto mohou spolupracovat.

Rozpad EU začne odchodem Anglie

Na dotaz ohledně budoucnosti EU, případně vystoupení z tohoto uskupení, řekl: „Současný koncept EU považuji za neudržitelný. Myslím, že se to začne živelně rozpadat. Velká Británie pravděpodobně v roce 2017 uspořádá referendum o vystoupení a vrátí se zpátky do organizace, ze které přešla, tedy do organizace volného obchodu, kde dnes je už jenom Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Švýcarsko. Tím nabude na významu tahle svobodomyslná organizace, která nikomu nic nediktuje, nemá dotace, nemá společnou měnu a je založena na společném obchodu a volném cestování. A může možná brzo následovat třeba Nizozemí, Finsko, Irsko. Ten, kdo vystoupí dohodou, kultivovaně, bude ve výhodě, protože živelný rozpad není nikdy dobrý. Já věřím, že až se bude Evropská unie rozpadat, že to bude mírovou cestou a nijak v nenávisti.“ Uvedl poté, že společná měna zasévá nenávist -  dokladoval to na vztahu Německa a Řecka, kde bylo zaseto zrnko nenávisti, která roste.

Proč Island stáhl přihlášku a Turci nemají zájem

K rozšiřování Unie Mach řekl: „Já jsem byl třeba rád, když nová islandská vláda stáhla přihlášku do EU. Nepřál bych jim, aby jejich ekonomika byla tak zglajšajtovaná, aby přišli o islandskou korunu, aby jim Unie diktovala podmínky zemědělství a rybolovu. Myslím, že je pro ně lepší být takto nezávislým státem, jako jsou teď. V Turecku ty postoje jsou podobné, protože mu Unie nikdy vlastně nenabídla férové členství. Nedala by jim k dispozici volný pohyb pracovních sil, zemědělské dotace, jako mají třeba Řekové, a oni by byli neplnohodnotným členem. Turci jsou na to příliš hrdý národ, takže tam už členství v EU nechce nikdo.“

Ukrajinci, to je zas jiný případ: „Západ země, zjednodušeně řečeno, by vítal členství v EU i s těmi podřadnými podmínkami, jakože bez volného pohybu pracovních sil. Bez dotací do zemědělství ve srovnání se Slovenskem nebo Polskem, východ země byl však proti. Nejen z kulturních důvodů, že se báli, že by byli kulturní periferií Evropské unie. Ale i z ekonomických důvodů. Pro západ Ukrajiny by se najednou zjednodušilo obchodování s Poláky a Slováky, ale pro ten východ by to bylo těžší, protože na východní hranici by najednou Unie začala vybírat cla, už by se nevyplatilo obchodovat a oni by se stali totální periferií. To, co Unie nabízela Ukrajině, ale i Srbsku, Moldávii, neférové jednání, to všechno tyto národy rozdělilo a na Ukrajině se to projevilo de facto občanskou válkou a rozpadáváním. V Moldávii například v autonomní oblasti Gaugázie na jihu země si uspořádali referendum, ve kterém řekli, že nechtějí do EU, a když Moldávie do Unie vstoupí, tak že oni vyhlásí nezávislost, aby mohli obchodovat s Ukrajinou a Ruskem bez cel, jako doposud. Tato politika zasévá rozkol do těchto zemí.“

Odrazový můstek do sněmovny

Dále Mach pokračoval diskuzí o našem Parlamentu. „Pro nás je Evropský parlament taková odbočková, prodloužená zkratka do našeho Parlamentu. Protože my díky těmto volbám budeme viditelnější a dostaneme se pak do našeho Parlamentu. Takže já se rozhodně nehodlám do Bruselu stěhovat, já hodlám jezdit poctivě na takzvaná plenární zasedání, která se konají ve Štrasburku.“

Podle Macha se hodně europoslanců přestěhuje do Bruselu a pak jenom lítá nebo jezdí do Štrasburku a přestanou být spjati se svou zemí. „Tohle mne nezajímá. Takže já budu pochopitelně bydlet v České republice, dokonce  chci  tady dál pracovat, akorát možná místo na dvou školách budu učit jen na jedné, a to zasedání ve Štrasburku se koná jednou měsíčně a trvá asi čtyři dny,“ řekl předseda Svobodných a pokračoval: „Nehodlám se zapojovat do práce těch výborů, abych jezdil do Bruselu. Nehodlám se tam tedy stěhovat, budu tam dojíždět jen na to hlasování, v tom je ten podstatný rozdíl.“ Na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz, zda to není na úkor strany nebo budoucích komunálních voleb, kde chtějí Svobodní také významně uspět, Mach řekl: „ Plán je, že jakmile budou volby do Parlamentu České republiky, tak tam rezignuji na mandát, postoupí za mne další a já budu chtít vést Svobodné do našeho Parlamentu.

„Najednou se to euro stává hlavním bodem naší politiky,“ pokračoval Petr Mach. „Najednou ODS, která nikdy nevyjednala výjimku, to má v programu. Změnila se nálada ve společnosti. Nikdo už nechce ty euronesmysly, sedmdesát procent veřejnosti je proti euru. Ty volby to dají najevo. Pro nás to způsobí to, že se možná Evropská unie otřese v základech. Možná, že nebudou mít ti euroskeptici většinu a možná to budou ti ostatní válcovat a spojí se proti nim, všichni ti zelení a trockisti a eurolidovci a eurosocialisti, ale tím oni jen o pět let oddálí to, že to prohrají. Pro nás jsou tyto volby důležité z vnitropolitického hlediska. My se těmito volbami staneme tou parlamentní stranou nad pět procent, stranou, která si zaslouží místo v první lize v médiích, která si zaslouží být volena do českého Parlamentu. A tím se tam takhle usadíme a budeme růst a budeme vidět. Ten rozdíl v naší viditelnosti teď a před lety je prostě nebetyčný,“ pochválil přítomné i všechny příznivce Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…