„Selhává mi srdce, opouští mě síla.“ Těla tří padlých hrdinů jsou opět ve vlasti

08.08.2018 17:10

Těla tří českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu při teroristickém útoku, se ve středu odpoledne vrátila do vlasti. Letoun přistál po 16. hodině na Letišti Václava Havla. Na poslední cestě do vlasti vojáky doprovodily armádní stíhačky JAS-39 Gripen. Letoun s těly hrdinů přistál před čtvrt na pět odpoledne. Česká televize přinesla z Ruzyně přímý přenos.

„Selhává mi srdce, opouští mě síla.“ Těla tří padlých hrdinů jsou opět ve vlasti
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Po čtvrté hodině odpoledne přistál na Letišti Václava Havla v Praze letoun s výsostnými znaky České republiky. Na jeho palubě se nacházela těla tří českých vojáků, kteří podlehli svým zraněním, která utrpěli při nedělním teroristickém útoku.  

Na letištní ploše složila hold vojákům čestná stráž. Třem hrdinům se poklonili také prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar a ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Nechyběl ani předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Prezident Zeman již oznámil, že 28. října udělí vojákům státní vyznamenání.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí
Rakve tří padlých byly zahaleny do českých vlajek. O půl páté byly vyneseny z leteckého speciálu a byly umístěny na tři katafalky.

„Selhává mi srdce, opouští mě síla a v mých srdcích hasne světlo,“ zahájil vojenský kaplan přibližně půlhodinový ceremoniál k poctě vojáků. „Prožíváme ztrátu našich zemřelých vojáků. Je to ztráta, která nás připravuje o inteligenci, srdce a vůli. A my se nyní s celou vlastí pozastavujeme,“ pokračoval kaplan. Obyvatelé této země by podle duchovního měli usilovat o napodobování čestného života padlých vojáků. „Pokud se odhodláme pokračovat ve všem, co bylo ve vás pravdivé ... a statečné, pak je to naplnění vašeho příkladu,“ pokračoval kaplan. Nakonec požádal Boha, aby dal především příbuzným padlých vojáků pocítit svou blízkost, i když se v tuto chvíli cítí opuštěni.

Poté zazněla česká hymna. Kolegové ve zbrani svým druhům salutovali. Následně uchopili rakve a za doprovodu smuteční hudby přenesli padlé příslušníky českých ozbrojených sil do pohřebních vozů.

Na letištní ploše samozřejmě stáli i členové rodin zemřelých vojáků. Zdrceni bolestí doprovázeli své nejbližší na poslední cestě. 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…