„Šílenec“, co chce zrušit polovinu ministerstev. Seznamte se, nový prezident Argentiny

20.11.2023 18:42

Novým argentinským prezidentem se překvapivě stal krajně pravicový Javier Milei, který vstoupil do politiky v roce 2021. Milei uspěl v zemi ničené obrovskou inflací svými radikálními názory. Milei chce například vyřešit inflaci tím, že zruší centrální banku a nahradí argentinskou měnu dolarem. Jako viceprezidentku si zvolil Victorii Villarruelovou, která mimo jiné popírá zločiny vojenské junty, za jejíž vlády na přelomu 80. let zemřelo na třicet tisíc lidí.

„Šílenec“, co chce zrušit polovinu ministerstev. Seznamte se, nový prezident Argentiny
Foto: Repro x
Popisek: Argentinský prezident Javier Milei

Argentinci zvolili novým prezidentem 53letého krajně pravicového outsidera Javiera Mileiho. V rozhodujícím druhém kole voleb získal Milei podle informací BBC téměř 56 % hlasů a předstihl svého levicového soupeře Sergia Massu se 44 %. Vítězství radikálního nováčka podle expertů přinese politické zemětřesení.

Jeho zvolení uvítali podobně smýšlející politici jako například bývalý americký prezident Donald Trump nebo bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro. Zatímco Trump po vzoru svého hesla Make America great again prohlásil, že „Milei učiní Argentinu opět velkou“, Bolsonaro v podobném duchu uvedl, že „v Jižní Americe opět zazáří naděje“.

Milei si jako svoji viceprezidentku vybral Victorii Villarruelovou, což šokovalo zejména lidskoprávní organizace v zemi. Villarruelové pocházejí z vojenské rodiny, která se podílela na vládě junty v letech 1976–1983, při které zemřelo na třicet tisíc kritiků režimu. To ale Villarruelová odmítá, dlouhodobě obhajuje důstojníky odsouzené za zločiny proti lidskosti a navrhuje zrušení muzea, které připomíná oběti argentinské vojenské junty.

Nový argentinský prezident vtrhl do politiky před dvěma roky jako uragán, jeho podporovatelé mu pro jeho divokost říkají „šílenec“ nebo kvůli dlouhým vlasům „paruka“. Milei sám sebe označuje za „lva“. Milei se proslavil jako televizní komentátor svými výpady proti vládě a celému politickému establishmentu. Svým úspěchem dokázal narušit dlouhotrvající dvoustranický systém.

Milei svým voličům slíbil zejména drastické řešení nevídaně vysoké inflace, která přesahuje 140 procent. Jádrem jeho hospodářského plánu pro Argentinu je návrh na nahrazení místní měny peso americkým dolarem. Zastavení inflace je podle něj možné jen tak, že se přestanou tisknout další peníze do ekonomiky, Milei dokonce navrhuje zcela zrušit centrální banku. Chce také zrušit polovinu ministerstev, která považuje za zbytečná, jako je ministerstvo školství nebo zdravotnictví.

Jako symbol hlubokých škrtů, které prosazuje, občas Milei vedl kampaň s roztočenou motorovou pilou v ruce. Jeho vzorem je bývalý americký prezident Donald Trump, a tak podobně jako Trump hovořil o „vysušení bažiny“ v souvislosti se zakořeněným politickým establishmentem. Milei se chystá na „vyčištění politické kasty“ v Argentině. Ve stejném duchu jako Trumpův slogan „Make America great again“ Milei prohlásil, že vrátí zemi blíže nespecifikované období velikosti.

„Argentina získá zpět místo ve světě, které nikdy neměla ztratit,“ řekl Milei na svém nedělním vítězném mítinku podle informací ABC News. Jeho stoupenci toto přirovnání přijali a často nosí čepice s nápisem „Make Argentina great again“ (Udělejme Argentinu opět velkou).

Milei vystupuje proti feministické politice a navrhuje zrušení legalizace potratů, a to i v případě znásilnění. Odmítá také názor, že lidé mají podíl na změně klimatu. V jednom televizním vystoupení počastoval papeže Františka, který je Argentinec, jako „imbecila“, protože hájí sociální spravedlnost, a hlavu římskokatolické církve označil za „představitele zlovůle na Zemi“.

Během svých televizních vystoupení Milei nemluvil jen o ekonomice a politice. Zabrousil také do svého osobního života a jednou se představil jako odborník na tantrický sex, otevřeně hovořil o tom, jak se opakovaně účastnil skupinového sexu, a poskytoval tipy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…