„Slušný scény.“ Láska TOP 09 a STAN? Bylo zle

17.01.2022 8:17

Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák jsou hlavními tvářemi předvolebního sporu pražských TOP 09 a STAN. Dvojice stran, které v minulosti úspěšně spolupracovaly, se zasekla hlavně na personáliích a aktuálně to s jejich spoluprací moc dobře nevypadá.

„Slušný scény.“ Láska TOP 09 a STAN? Bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Před šesti lety společně v metropoli získaly téměř 17 procent a místo v magistrátní koalici Zdeňka Hřiba. Teď však podle zjištění webu PrahaIn.cz jejich jednání nejdou vůbec hladce.

Celý článek nového serveru PrahaIN.cz ZDE

„Nabízíme TOP 09, že půjdeme společně do voleb a vybereme lídra. Nemáme problém ani s tím, pokud to bude člen TOP 09, ale nesmí to být Jiří Pospíšil. Ten ztratil důvěru zastupitelského klubu. Neumím si představit, že bychom na základě čtyřleté zkušenosti s jeho fungováním v Praze do spolupráce s TOP 09 šli ve chvíli, kdy by on byl lídrem. Zkušenosti s ním zajisté svědčí o tom, že se na jeho jméně neshodneme,“ řekl pro Prima NEWS Stanislav Polčák, hlavní vyjednavač za hnutí Starostů.

Poté se mělo odehrát klíčové jednání „dva na dva“. Na jedné straně radní Petr Hlubuček a starosta Prahy 1 Petr Hejma, na druhé Jiří Pospíšil (předseda pražské TOP 09) a zastupitel Michal Hroza. Výsledkem měl být návrh „paritní“ kandidátky s tím, že funkci lídra si TOP 09 může obsadit dobrovolně, tedy klidně i Jiřím Pospíšilem.

Stanislav Polčák by tak v prestižním souboji dvou europoslanců výrazně oslabil a je otázkou, zda se s takovým vývojem smíří.

A nespokojena by musela být i pražská ODS. Skupina Marka Bendy totiž měla o společnou kandidátku s TOP 09 také zájem, ale podle TOP 09 byly jejich představy nerealistické.

„Oni si mysleli, že to s námi uhrají na poměr podobný tomu, co byl vloni celorepublikově, ale to je v Praze mimo,“ dozvěděly se ParlamentníListy.cz přímo z TOP 09.

„Jsou kolem toho slušný scény, jednání STAN a TOP může být první, ale současně poslední,“ cituje web PrahaIn.cz. Poměr sil, který měla pražské ODS nabídnout, mají být čtyři místa v první dvanáctce kandidátky. Představa TOP 09 je paritní poměr tak, jako nabízejí Starostové a nezávislí.

Zaznívají prý ale i hlasy varující před spojením ODS a TOP 09 z ideových důvodů. Na jedné straně vadí přílišné eurofilní nadšení, na druhé image „devadesátkových kmotrů“, které pražskou ODS provázejí a po zvolení Marka Bendy předsedou pražské buňky s ním třeba Jan Čižinský z hnutí Praha Sobě přichází stále častěji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…