„Šmejdi“. Kde je Západ? Ukrajina zůstává sama

25.02.2022 7:50

Ruské jednotky dál postupují Ukrajinou, podle diplomatů je jejich dalším cílem právě Kyjev. To potvrzuje i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se považuje za jejich první cíl. „Kde je pomoc Západu?“ dovolává se nejen on. Ukrajina, která zavedla všeobecnou mobilizaci zůstala na boj sama. Na internetu už padají jména států a jejich představitelů, kteří se zachovali vůči Ukrajině jako „šmejdi“.

„Šmejdi“. Kde je Západ? Ukrajina zůstává sama
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Ukrajinský prezident Zelenskyj se k mobilizaci rozhodl necelý den poté, co Rusko vpadlo na Ukrajinu a způsobilo její armádě citelné ztráty. Obrana je však houževnatá a podařilo se jí podle všeho zpomalit ruský postup, nápor několikanásobné posily ale nevydrží věčně.

Zelenskyj uvedl, že Ukrajina zůstala v boji proti Rusku sama. Sám zemi opustit nehodlá, ač jeho i jeho rodinu podle něj považuje ruská armáda za prvořadý cíl. Po šesté hodině ráno se v Kyjevě rozezněly sirény protivzdušné obrany a bylo vyhlášeno vzdušné ohrožení.

Lídři zemí Evropské unie se v noci na dnešek shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajině. Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnout mají 70 procent ruského bankovního trhu.

Podobně jako lídři EU oznámil sankce proti Rusku ve čtvrtek večer také americký prezident Joe Biden, týkají se ruských bank, obchodování se státním dluhem na západních trzích a ruských „elit“.

Ruské ozbrojené síly splnily úkoly stanovené na čtvrtek pro „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, řekl podle agentury TASS večer mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov. Podle ukrajinského ministra obrany zaútočí na Ukrajinu v další vlně, která bude včetně náletů. Nyní Ukrajina očekává další útok v Kyjevě. Rusko se snažilo udržet letiště v blízkosti Kyjeva. Podle posledních informací se ho ale ukrajinské armádě podařilo vybojovat zpět. Ruská armáda ovládla bývalou jadernou elektrárnu Černobyl.

Ani obří sankce ale nemají šanci ruskou agresi na Ukrajině zastavit. V české internetové obci se rozjely diskuse, v nichž novináři i historici upozorňují, že tyto kroky pro vojensky napadenou Ukrajinu představují žalostně málo. Kritizují, jak USA a EU v ukrajinské krizi postupují.

Všichni se Ukrajině bojí pomoct, cituje souhlasně slova ukrajinského prezidenta na svém twitteru reportér serveru iDNES.cz Josef Kopecký: „Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal všeobecnou mobilizaci. Země zavřela hranice, muži ve věku 18–60 let mají zakázáno vycestovat,“ píše a přidává slova prezidenta: „Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí.“

 

 

Ukrajinci jsou hrdinové, bojují za svou suverenitu, někteří se k nim zachovali jako „šmejdi“, píše novinář u Info.cz Ondřej Zeman. „Následující dny rozhodnou, o kterých státech se bude v knížkách psát, že se zachovaly jako šmejdi a o kterých, že nabídly pomocnou ruku.

Co je ale jasné už teď, že Ukrajinci jsou hrdinové s nezlomným duchem. Příklad pro zbytek světa,“ dodává ve svém tweetu.

 

 

Koná se soutěž o „největšího idiota Západu“, zmiňuje v kontextu toho, že Ukrajina zůstala ve válce proti Rusku de facto sama, historik Martin Kovář: „Soutěž o největšího idiota Západu: Biden, Kerry, Scholz a Timmermans. Všichni ostatní až potom…“ zní jeho tweet.

Konkrétně tím kriticky naráží na oznámení amerického prezidenta Joea Bidena, že „USA na Ukrajině válčit nebudou“ a jeho spoléhání na to, že Rusko budou bolet ty nejtvrdší sankce, které jej odříznou.

A také na sobecká slova bývalého amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který se zajímá o budoucnost klimatu. „Doufám, že nám prezident Putin pomůže zůstat na správné cestě s ohledem na to, co musíme udělat pro klima. Z hlediska úsilí v oblasti klimatu mám obavy, že válka je to poslední, co potřebujete, pokud jde o společné úsilí, abychom se pokusili vypořádat se s klimatickými výzvami...“ pronesl Kerry.

Ruskou invazi na Ukrajinu spojil s klimatem také zmíněný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans: „Putin zaútočil na Ukrajinu proto, aby odvedl pozornost od řešení klimatické krize,“ nechal se slyšet.

Jméno německého kancléře Olafa Scholce zmiňuje jako adepta na „největšího idiota“ zřejmě pro jeho odmítavý postoj odtřihnout Rusko od bankovního systému SWIFT. Je podle něj důležité si takový krok nechat pro situaci, kdy bude nutné přijmout další kroky. O jakou horší situaci by mělo jít, ale nedodal.

 

 

Na odstřižení Ruska od systému SWIFT velmi tvrdě tlačil britský premiér Boris Johnson. Vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT by znamenalo obrovskou ránu pro tamní banky a jejich schopnost obchodovat za hranicemi Ruské federace.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…