Sněmovna bude schvalovat sporné změny v důchodech a obrannou smlouvu s USA

19.07.2023 6:30

Sněmovna bude dnes schvalovat spornou vládní předlohu o zpřísnění pravidel předčasných důchodů a zpomalení řádných valorizací penzí.

 Sněmovna bude schvalovat sporné změny v důchodech a obrannou smlouvu s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Opoziční ANO a SPD pravděpodobně neprosadí její zamítnutí ani úpravy, které spočívají vesměs v ponechání všech či aspoň některých valorizačních parametrů nebo podmínek pro předčasné penze v nynější podobě. Zákonodárce čeká také závěrečné hlasování o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci, proti níž se staví jen opoziční hnutí SPD.

Důchodová novela také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Naprostá většina změn by měla být účinná podle představ kabinetu od letošního září. Výjimkou je jeden ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, u kterého vláda navrhla roční odklad. Změny jsou podle kabinetu nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Opozice naopak mluví o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

Neuspěje patrně ani snaha Jiřího Maška (ANO), jenž chce novelou rozšířit o už dříve schválené krácení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Podle pozměňovacího návrhu by se snížení týkalo také představitelů Československé strany lidové a Československé strany socialistické, které za socialismu tvořily s komunistickou stranou Národní frontu.

Schvalování novely by se mohlo protáhnout a pokračovat i v pátek. Úvodní debata zabrala poslancům v červnu více než 13 hodin a druhé čtení zhruba osm hodin. Zákony může Sněmovna schvalovat podle jednacího řádu jen o středách a pátcích vždy mezi 9.00 a 14.00.

Rovněž diskuse o česko-americké obranné smlouvě byla v prvním čtení delší, než u dohod bývá zvykem. Poslanci nad dokumentem strávili celkem asi 5,5 hodiny. Podle lídra SPD Tomia Okamury jde o jednostrannou dohodu o budoucí vojenské přítomnosti USA v Česku a mělo by se o ní konat všelidové hlasování. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ale i zástupci ANO poukazují na to, že smlouva americkým ozbrojeným silám právo k pobytu na českém území nedává. Pobyt by podle ministryně vždy musela schválit vláda nebo Parlament, pak by se právní postavení amerických vojáků řídilo obrannou smlouvou.

Senát dohodu schválil minulý týden. Po stejném kroku dolní komory bude moci završit ratifikaci dokumentu podpisem prezident Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…