„Sociální demokraté“ se spojili s Bursíkem a TOP 09. Hamáček k tomu mlčí. Neděláme si srandu

04.03.2020 19:59

Sociální demokracie ve volbách spolu s TOP 09? Může to znít jako sci-fi, ale v jednom z krajů k tomu nepřímo dojde. Zdůrazněme termín nepřímo. Spolek Idealisté.cz, který se hlásí k sociálnědemokratickým myšlenkám, ve vzniku má růži jako ČSSD a se stranou je dlouhodobě neformálně spojen, půjde na jižní Moravě do krajských voleb společně s TOP 09, Zelenými či stranou LES Martina Bursíka.

„Sociální demokraté“ se spojili s Bursíkem a TOP 09. Hamáček k tomu mlčí. Neděláme si srandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Poté, co koncem února poslanec Jaroslav Foldyna po 30 letech ukončil členství v ČSSD, v následných rozhovorech do médií mluvil také o tom, že on se za celou dobu nezměnil, ale změnila se strana, která se v jeho očích začala chovat spíše jako TOP 09 a vykašlala se na „lidi práce“.

Jak se teď ukazuje, do značné míry nemusel být daleko od pravdy. Do zastupitelstva Jihomoravského kraje v letošních podzimních volbách totiž v rámci jedné koalice bude kandidovat spolek Idealisté.cz, který se hlásí k myšlenkám ČSSD a mnozí členové této strany jsou i členy Idealistů. 

Spolek Idealisté.cz sice není oficiální složkou ČSSD, nicméně třeba známý politik a senátor Jiří Dienstbier je podle dostupných zdrojů jak členem Idealistů, tak pochopitelně sociální demokracie. Spolek kromě toho v minulosti třeba veřejně vystupoval na podporu Bohuslava Sobotky po známé lánské schůzce. Na sjezdech sociální demokracie měl též mnohokrát podle očitých svědků svůj stánek. Sice nejde o spojení oficiální, ale de facto i díky výše popsanému Idealisté jako jedna za složek napojených na ČSSD působí.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17244 lidí

Teď, místo aby spolek podpořil v Jihomoravském kraji kandidátku sociální demokracie, rozhodl se zapojit přímo do volebního klání. Ovšem se stranou, která se definuje jako pravicová a v současné době opoziční.

Idealisté jsou součástí volební koalice TOP 09, Zelených, Liberálně ekologické strany Martina Bursíka a Moravského zemského hnutí. Kandidátku nejspíš povede politik TOP 09 a dosavadní krajský zastupitel za tuto stranu a náměstek hejtmana Jan Vitula. 

„Pro volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje vznikla široká koalice SPOLU PRO MORAVU. Jejími členy jsou TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí, Idealisté.cz a Liberálně ekologická strana. Na nejvyšších místech kandidátky jsou mimo jiné úspěšní starostové a starostky, kteří za sebou mají celou řadu konkrétních výsledků. Zástupci a zástupkyně jednotlivých stran a hnutí uvedli, že jedním z důvodů jejich spojení je snaha vyjít vstříc společenské poptávce po netříštění demokratických sil. Všichni zúčastnění partneři se také jednoznačně shodli na prioritách, kterým se budou chtít v krajském zastupitelstvu věnovat. Je to klimatická změna, která jižní Moravu již nyní trápí stále se zhoršujícím suchem a extrémním počasím, dostupné a kvalitní vzdělávání, funkční sociální politika, efektivní a přívětivá veřejná správa a moderní infrastruktura a veřejná doprava,“ stojí ve společném prohlášení uveřejněném nedávno na webu jihomoravské TOP 09.

Podle bývalého šéfa kraje a vlivného politika ČSSD Michala Haška si pouze Vitula chce pojistit své „korýtko“. O přimknutí Idelistů k této kandidátce Hašek míní, že někteří bývalí sociální demokraté ve straně fungovali jako „oranžová TOP 09“.

„Zaznamenal jsem vznik nového volebního uskupení kolem TOP 09. Nechápu Zelené, Idealisty ani LES, proč se spojují s profláklým politickým turistou Janem Vitulou a pravicovou TOP 09. Je to pro mne bohužel potvrzení toho, že někteří bývalí sociální demokraté fungovali spíše jako ‚oranžová TOP 09‘, teď se k tomu aspoň veřejně přiznali. Ideově nesourodé společenství má jediný cíl – aby si pan Vitula udržel korýtko ve vedení kraje, ostatní mu k tomu poslouží jako užiteční idioti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hašek.

Podle sociálnědemokratického poslance a exministra Antonína Staňka půjde o hybrid, který nebude mít úspěch. „Nakonec se každý prozradí, k čemu jeho srdce tíhne. Zelená levice se chce snoubit se zelenou pravicí. Obávám se, že výsledkem bude jen ohavný politický hybrid s nulovým genetickým potenciálem,“ konstatoval Staněk.

Redakce oslovila pochopitelně i šéfa strany a vicepremiéra Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu a jihomoravského sociálního demokrata Romana Onderku. Ani jeden však na dotaz do okamžiku vydání článku nereagoval. 

Co je spolek Idealisté.cz a kdo za ním stojí? Podle hesla na Wikipedii, které je pravidelně aktualizované, jde o „samostatný spolek sociálnědemokratické orientace“ s tím, že nejprve šlo o součást mládežnické organizace ČSSD a dnes je už bez formálních vztahů ke straně. Neformální vztahy tam ovšem nadále existují i vzhledem k tomu, že řada členů Idealistů je zároveň členy ČSSD. Týká se to i členů vedení Idealistů. Neformální spojení se sociální demokracií napovídá i logo Idealistů, kde jako tečka na „i“ je známá sociálnědemokratická růže.

Současný předseda Idealistů Vojtěch Vašák je podle vlastních sdělení v médiích nestraník. Další člen vedení, Radim Hejduk (bývalý předseda, pozn. red.), je členem ČSSD. Stejně tak je v sociální demokracii podle dostupných informací i Karel Gargulák, který dokonce za premiéra Bohuslava Sobotky pracoval na Úřadu vlády jako analytik. Ve vedení organizace jsou i dvě ženy, neboť podle Idealistů je nutná genderová vyváženost.

Idealisté.cz se například v loňském roce angažovali na podporu České televize, jejíž nezávislost je ohrožena a konkrétně ji podle Idealistů ohrožoval prezident republiky Miloš Zeman. Jednak tím, že vyzýval k neschválení výročních zpráv (k čemuž nakonec nedošlo), a dále že často mluví o potřebě zrušit koncesionářské poplatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…