Soud bude řešit, zda expremiér Nečas svědčil nepravdivě ve prospěch manželky

14.12.2022 6:30

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes začne projednávat kauzu křivé výpovědi bývalého premiéra Petra Nečase (ODS).

 Soud bude řešit, zda expremiér Nečas svědčil nepravdivě ve prospěch manželky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová s manželem

Politik podle obžaloby dvakrát nepravdivě svědčil ve prospěch své manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové) v případu, v němž ji justice nakonec uznala vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství.

Za křivou výpověď hrozí až tříleté vězení. Soud původně Nečasovi uložil roční podmínku a peněžitý trest 100.000 korun tzv. trestním příkazem, tedy bez nařízení veřejného projednání věci. Nečas i státní zástupce si ale proti tomuto rozhodnutí podali takzvaný odpor, a proto soudce nařídil nynější hlavní líčení. U stejného soudu čelí Nečas s manželkou obžalobě také v případu tzv. trafik pro poslance ODS.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že vrchní ředitelka premiérova kabinetu a zároveň Nečasova milenka Nagyová o rok dříve nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Nečas soudnímu senátu opakovaně tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…