„Špinavá hra.“ „Pomůže to Babišovi.“ Odstoupení Středuly: Už je jasněji

08.01.2023 22:51 | Ze sítí

Josef Středula nakonec nebude kandidovat na prezidenta republiky. Účasti ve volbách se vzdal v přímém televizním přenosu s tím, ať jeho sympatizanti zváží podporu Danuše Nerudové. Mezi sympatizanty levice tím vyvolal bouři. Komentátoři si ale myslí, že na jeho doporučení pár procent jeho voličů nedá a posílí spíše Andreje Babiše.

„Špinavá hra.“ „Pomůže to Babišovi.“ Odstoupení Středuly: Už je jasněji
Foto: Repro ČT
Popisek: Josef Středula odstupuje z kandidatury na prezidenta

Debata prezidentských kandidátů na České televizi se chýlila ke konci, moderátor Martin Řezníček dal každému z kandidátů půl minuty na poslední slovo. Když došlo na Josefa Středulu, ten požádal, aby místo oslovení voličů mohl přečíst prohlášení. Nasadil si brýle a oznámil, že odstupuje z voleb a doporučuje svým sympatizantům volit Danuši Nerudovou.

„Nechci za prezidenta komunistického udavače (stojícího navíc aktuálně před soudem) ani komunistického vojenského rozvědčíka. Proto jsem se rozhodl odstoupit z prezidentské kandidatury a podpořit ve volbě jedinou pro mě přijatelnou kandidátku z médii favorizované trojice – profesorku Danuši Nerudovou,“ vysvětloval.

Tu prý bude volit i on osobně, protože má podle něj sociální cítění. Nerudová si s ním potřásla rukou a navázala prohlášením, že ona chce zemi, kde se bude žít dobře každému.

„Strašně moc vám děkujeme, jste formát,“ děkovala mu prý v zákulisí jedna z členek štábu Nerudové.

Prohlášení Josefa Středuly například glosátor webu Reflex.cz prohlásil za zásadní moment debaty, jiní byli mnohem zdrženlivější.

Především mají velké pochybnosti, zda Středulovi voliči skutečně vyslyší jeho doporučení a přejdou k Danuši Nerudové. Komentátor Jan Kubáček, který bezprostředně reagoval pro televizi CNN Prima NEWS, si myslí, že voliči Josefa Středuly z větší části přejdou k Andreji Babišovi, zbytek se rozdělí mezi Nerudovou a Petra Pavla.

Danuše Nerudová podle něj bude moct toto gesto využít proti Petru Pavlovi.

„Josefu Středulovi to pak umožňuje odejít z voleb ne jako poražený, ale jako člověk, jehož politická kariéra je dále otevřená,“ myslí si Kubáček. Situace tedy pomůže všem.

Podobně to vidí třeba i politolog Lukáš Jelínek: „Je to jen hypotéza, ale domnívám se, že víc hlasů než Danuši Nerudové přinese odstoupení Josefa Středuly Andreji Babišovi a Jaroslavu Baštovi. Ne vždy se taktické úvahy kandidáta kryjí s taktickými úvahami jeho voličů,“ napsal.

Analytik Štěpán Kotrba ale shrnul Středulovo gesto mnohem lapidárněji: „Odboráři, volte Nerudovou. A pak se nedivte a držte hubu.“

Podobně to vidí i bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek: „Je to zbabělý útěk z bitvy v očekávání volebního výprasku, nebo něco jiného? Něco takového si nezasloužily ani odbory a snad ani Šmardova ČSSD. Podpora kandidátce, která dnes večer veřejně sdělila, že volila koalici SPOLU a která byla stále více pod tlakem aféry z doby jejího vedení Mendelu, je od Josefa Středuly bohužel fackou všem levicovým voličům.“

Facku podle něj ale Středula dal i sám sobě. Hašek doufá, že tímto gestem končí fraška v podání kdysi úspěšného šéfa odborů. „Příští týdny a měsíce snad ukážou, do jakého soukolí se Josef Středula dostal a co to celé bylo za špinavou hru,“ věří.

A ještě lapidárněji to shrnul bývalý sociální demokrat a dnes poslanec SPD Jaroslav Foldyna, který si pomohl obrázkem výkalu. Středula podle něj potvrdil, proč odbory přivedl právě do fekálií.

Středula byl ještě v sobotu na sjezdu ČSSD v Brně a o svém gestu nic neříkal.

„Potvrzeno, co se všeobecně ví už dávno: Středula je asi takový odborář jako tygr býložravec,“ souhlasil bývalý poslanec Karel Fiedler.

Naopak pochvalu dostal od Mirka Topolánka, který si myslí, že Středula ostatní kandidáty vyškolil z demokracie. „Uf. Josefe, jsi frajer,“ gratuloval bývalý předseda ODS.

 

 

Jiní upozorňovali, že tři procenta od Středuly asi nejsou úplně tou „podporou“, ve kterou Danuše Nerudová doufala od Marka Hilšera nebo Pavla Fischera. A ve spojení s přechodem k Andreji Babišovi může pro ni mít spíše negativní efekt.

„Středula právě ubral Nerudové své jedno procento,“ smál se šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Jiné napadlo, že „za svých třicet vteřin slávy si vysloužil doktorát na Mendelově univerzitě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hodně voličů na něj nedá a bude volit Baštu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 09.01.2023 5:23:36

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…