„Srab Fiala! Chlap bez gulí.“ Okamura rozjel akci. Vytáhl zlé věci

28.09.2022 15:05

V Den české státnosti na demonstraci Česká republika na 1. místě proti vládě Petra Fialy (ODS) v Ostravě, kterou pořádá opoziční SPD a kam se vydaly i ParlamentníListy.cz, jako řečník vystoupil předseda SPD Tomio Okamura. Volal po demisi vlády, která nehájí české zájmy. Označil ji za „pijavici“, která vysává z českých občanů jen peníze. Kritikou často mířil i na premiéra, nazval jej „srabem“ a „chlapem bez koulí“.

„Srab Fiala! Chlap bez gulí.“ Okamura rozjel akci. Vytáhl zlé věci
Foto: Parlamentní listy
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na protivládní demonstraci v Ostravě 28. září

Okamura přítomným lidem děkoval za účast ve volbách. „Budeme dál bojovat ze všech sil a nezradíme vás,“ uvedl. „Jsme tu pro požadavek nás všech, aby vláda hájila zájmy občanů a netolerovala okrádání našich rodin, pracujících lidí a firem. Aby nešlapala po našich právech a svobodách,“ dodal na zahájení protestní akce.

Následně vyzýval vládu Petra Fialy, aby okamžitě zastavila zdražování. Rovněž odmítl, aby česká justice kriminalizovala názory, které nejsou v souladu s vládou Petra Fialy.

„To, co se děje s cenami elektřiny a plynu, lze fakticky nazvat státem posvěcenou zlodějnou,“ pokračoval Tomio Okamura a z davu se ozýval hlasitý pískot. „Energie jsou tisíce procent předražené, je to lichva, sprostá a drzá krádež v režii vlády koalice Petra Fialy,“ burcoval.

Zopakoval, že Fialova vláda musí podat demisi: „A my budeme vyvíjet tlak na to, aby tato vláda odešla,“ doplnil a demonstranti skandovali opakovaně heslo „demisi“. „Sají naše peníze jako nenažrané pijavice. Jednou z největších pijavic je Fialova vláda!“ rozhorlil se šéf hnutí SPD, který kritizoval, že vláda přišla s návrhem zastropovat ceny energií násobně výše, než by bylo možné. Navrhoval zestátnění ČEZ a také aby stát koupil plyn přímo od producenta.

„Je mi úplně ukradené Rusko, Ukrajina, Brusel, Berlín, USA!“ hřímal Tomio Okamura. „Pro mě je Česká republika na prvním místě. Chci, aby i občané byli na prvním místě a měli důstojné životy,“ pokračoval.

Opřel se do vlády za to, že se její předseda chlubí tím, že žene lidi do závislosti na sociálních dávkách, místo aby se snažil, aby mohli pracovat za slušné platy. „Je to hanba!“ rozčílil se opoziční politik.

Premiéra Fialu označil za sraba: „Fiala srabácky zrušil debatu se mnou a s Babišem, vymluvil se, že musí na pohřebák anglické královny. Nemůže obstát v televizním boji a jít do přímého přenosu s lídry opozičních stran. Nemá argumenty,“ míní Okamura. „Nechci, aby premiérem byl chlap bez gulí, ale chlap, který bude bojovat za Českou republiku!“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Stejně tak se opřel do šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která radí lidem vyřešit energetickou krizi svetry navíc. „Oni se zbláznili, taková vláda musí ven. Musí pryč,“ konstatoval opakovaně a přítomní lidé opět volali „demisi“.

Varoval také před eskalací konfliktu na Ukrajině, kam Česko posílá zbraně. Konflikt může podle něj vyústit až ve třetí světovou a jadernou válku. „Pomohou jedině mírová jednání, ta zabrání statisícům mrtvých,“ řekl s tím, že SPD nechce ve vedení republiky válečné štváče.

„Pojďme jasně vzkázat Fialově vládě, že chceme mír, a ne válku. Nechceme, aby Česko vysávaly cizí mocnosti nebo tito politici. Fiala kašle na české zájmy,“ dodal Tomio Okamura na závěr a lidé na jeho slova reagovali pokřikem „my se nebojíme“.

 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…