„Stál jsem vedle Putina.“ Vondra vzpomínal na Gorbačova i Jelcina. Ale nebyl sám

31.08.2022 21:00 | Ze sítí

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v úterý poslední generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. Zaslouží si úctu, pootevřel dveře i k naší svobodě, napsal na jeho památku na svůj facebookový profil europoslanec Alexandr Vondra, jenž se dále zamýšlí, jak bude ve světle aktuálních události ruské invaze na Ukrajinu vypadat jeho pohřeb. Ovšem ozval se také bývalý šachový velmistr Kasparov, který na Gorbačova zdaleka tak vřele nevzpomíná.

„Stál jsem vedle Putina.“ Vondra vzpomínal na Gorbačova i Jelcina. Ale nebyl sám
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

„Gorbačov si zaslouží naši úctu. Politikou glasnosti, kterou reagoval na kolabující, ale stále totalitární a násilný komunismus, pootevřel dveře i k naší svobodě a k emancipaci národů střední a východní Evropy. Výsledkem byl i rozpad SSSR. Podle Putina největší geopolitická katastrofa 20. století, podle mne naopak největší geopolitické požehnání této éry,“ rekapituluje Vondra na profilu s tím, že nyní bude zajímavé sledovat, jak to bude s jeho pohřbem. Podle něj by se za normálních okolností hodilo vyslat českou vládní delegaci a uctivě se jeho památce poklonit.

„Ale bude vůbec nějaký pohřeb s poctami? Dovolí to Putin? Přijede někdo ze zahraničí? Když zemřel Jelcin, vyslali na pohřeb mě jako místopředsedu vlády. I jeho památce mělo smysl se poklonit. Už jen proto, že nijak nebránil našemu vstupu do NATO. Ve Varšavě i v Praze kdysi veřejně prohlásil, že mu nevadí (a pak za to doma schytal od Primakova a generálů kartáč),“ pokračuje v úvahách europoslanec. A dodává, že on sám tehdy při obřadu stál v moskevském pravoslavném chrámu hned vedle Putina. „Tehdy ještě nikdo nečekal, kam Rusko Putin ‚dotáhne‘...“ uzavírá zahraniční expert.

Někteří někdejšího prezidenta Sovětského svazu označují za „náhodného hrdinu Západu“. Vyjádřil se tak například ruský aktivista za lidská práva a bývalý mistr světa v šachu Garri Kasparov na twitteru. „Brzy budu mít článek o Gorbačovovi, ale tento odstavec z Winter Is Coming shrnuje mé myšlenky. Gorbačov se musel pustit do perestrojky jako poslední šance k záchraně SSSR a socialismu. Stal se tak na Západě náhodným hrdinou vlastně tím, že mu plán selhal,“ napsal na twitter  s tím, že je rád, že perestrojka selhala.  „Jako mladý sovětský mistr světa a příznivec perestrojky a glasnosti jsem testoval náhle se měnící limity. Byla to doba zmatku a příležitostí. Gorbačovův pokus vytvořit ‚socialismus s lidskou tváří‘ selhal, díky bohu,“ pokračoval na sociální síti.

Podle něj se Gorbačovovi sice dostalo obdivu, ale... „Nemístný obdiv, kterého se Gorbačovovi dostalo, a jeho současné postavení také odvádí patřičný respekt od Borise Jelcina, který byl, navzdory všem svým státním i osobnostním chybám, v klíčových okamžicích historie demokratickým lídrem a ve svém srdci bojovníkem,“ uzavřel s tím, že kritika Putina ze strany Gorbačova přišla až dlouho potom, co mohl svými slovy něco změnit a dotyčný dlouho Putina podporoval.

Gorbačov, politik, který byl v druhé polovině osmdesátých let velkou celebritou na Západě a rozporuplněji přijímán doma, se dožil 91 let. Velmi rychle po svém nástupu totiž představil ambiciózní program reforem stagnujícího systému. Změny měly reformovat komunistický systém a dodat tehdejšímu sovětskému impériu novou sílu. Opak se ale stal pravdou. Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…