Stanislav Křeček se znovu vyjádřil k Ukrajině, byť na to dostal zákaz

26.02.2014 10:33

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se na Facebooku v reakci na slova politologa Jiřího Pehe ptá, zda byla EU připravena podepsat asociační dohodu s autoritářským režimem. Křeček tak činí přesto, že ombudsmanka Anna Šabatová jej vyzvala, aby se k Ukrajině už veřejně nevyjadřoval.

 Stanislav Křeček se znovu vyjádřil k Ukrajině, byť na to dostal zákaz
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti svolali na středeční večer do centra ukrajinské metropole velké shromáždění. Vyvrcholit má představením nové přechodné vlády. Lidé z Majdanu požadují, aby jejími členy byli i zástupci protestujících. Navíc si vymínili právo o nové vládě spolurozhodovat. Události na Ukrajině jsou v centru pozornosti světových médií a sledují je také politici a veřejně působící osobnosti. Mezi ně patří i zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Ten už měl kvůli komentování ukrajinského dění se svou šéfkou Annou Šabatovou problém. Ta jej totiž napomenula za slova, která pronesl v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Požádala ho, aby dění na Ukrajině už nijak nekomentoval. Křeček tehdy prohlásil, že násilí v ulicích Kyjeva může ukrajinská vláda zabránit jen násilím.

Veřejná ochránkyně práv v prohlášení uvedla, že jí - stejně jako jejímu zástupci - zákon zakazuje, aby se věnovali činnosti, která by mohla být „na újmu výkonu funkce a její důstojnosti“, nebo by mohla ohrožovat důvěru v nezávislost a nestrannost.

„Požádala jsem i svého zástupce, aby se rovněž zdržel vyjádření, která by mohla snižovat vážnost instituce veřejného ochránce práv a důvěru veřejnosti v ni," uvedla Šabatová.

Byla EU připravena podepsat asociační dohodu s autoritářským režimem?

Stanislav Křeček ale na svém Facebooku dál zveřejňuje své postřehy. Dnes se vyjádřil opětovně k Ukrajině. „Jisté je, že vývoj, který jsme sledovali v minulých dnech na Majdanu, se bude v různých variantách opakovat i jinde. Bát by se měli dozajista vládci všech autoritářských režimů, " píše J. Pehe v dnešním Právu. A Křečka tato věta podnítila k otázce: „Znamená to, že EU byla připravena podepsat asociační dohodu s autoritářským režimem?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…