„Starostové nejsou podrazáci.“ Rakušan promluvil o své osobní cti

04.11.2021 22:20

Neshody Pirátů se STAN budí pár dní před plánovaným podepsáním vládní koaliční smlouvy značnou pozornost. Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan se v rozhovoru Aktuálně.cz snaží ztišit rozbouřené vody, odmítá, že by dělali na Piráty podrazy v kroužkování, i to, že by si nyní šly obě partaje po krku.

„Starostové nejsou podrazáci.“ Rakušan promluvil o své osobní cti
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

S velkou pravděpodobností Vít Rakušan usedne do křesla ministra vnitra ve vládě Petra Fialy. A pro své hnutí získá celkem čtyři ministerská křesla. Nemůže ale prý říct, že je zcela spokojený. „Správný vyjednavač nikdy neřekne, že je spokojený. Myslím, že s tím, co jsme získali za křesla, můžeme naši politiku dobře prosazovat,“ uvedl šéf hnutí STAN, které získalo zřejmě vnitro, školství, průmysl a obchod a také ministra pro Evropskou unii.

Piráti budou mít o jedno křeslo méně než STAN. Neobává se Rakušan, že v tom důsledku jejich celostátní fórum odmítne vstup do vlády? „Myslím, že Piráti v současné situaci neaspirovali na více než tři křesla. Po celou dobu vyjednávání jsem myslel na to, aby měli důstojné zastoupení. A podle mě takové zastoupení mají,“ míní. Piráti se tak musejí spokojit s místy ministrů pro místní rozvoj, zahraničím a členem vlády pro legislativu.

Původní zdroj ZDE.

Náladami u Pirátů otřáslo především kroužkování. STAN čelí z jejich strany nařčení, že nedodrželi koaliční smlouvu, protože navzdory slibům nabádali ke kroužkování svých kandidátů na úkor těch pirátských. „Takové nařčení zcela odmítám. Mám jasný výklad a jasný důkaz, že jsem smlouvu neporušil,“ konstatoval Rakušan.

Vstup Pirátů do vlády podle Rakušana ale není ohrožen. „Ne, to si neříkám. Je to pro mě i otázka osobní cti. Chci prokázat, že Starostové nejsou podrazáci. Doufám, že i pirátští vyjednavači jsou ochotni potvrdit, že jsem v jednání o vládě vystupoval koaličně a vůbec nerozlišoval, jestli jde o záměr Starostů, nebo Pirátů,“ zdůraznil.

Přesto jednu chybu v kontextu se zmíněným kroužkováním, kdy měl těsně před volbami vyzvat voliče, aby dali hlas jeho asistentce Barboře Urbanové, přiznává: „Tady vám řeknu, jak to bylo. O tom, že napíšu status k Barboře Urbanové, jsem dopředu informoval. Ona se mnou a Ivanem Bartošem strávila celou kampaň, objížděla s námi celou republiku, neměla čas na žádnou vlastní kampaň, obětovala se koalici jako málokdo jiný. Byla zásadní spojkou v kampani.

Ivanovi jsem řekl do očí, že napíšu status, kde ji pochválím. To jsem udělal, aniž jsem dal výzvu ke kroužkování. Přesto ale jednu chybu přiznávám. Chyba byla, že tento příspěvek byl několik hodin sponzorovaný, což udělal člověk z našeho IT. Jakmile mě pirátka Olga Richterová upozornila na to, že je sponzorovaný, tak jsme okamžitě dali sponzoring pryč,“ dodal.

Věří, že s Piráty budou ve Sněmovně bez problémů úzce spolupracovat. „Existuje mediální představa, že se ve Sněmovně s Piráty vzájemně pícháme na chodbách šavlemi, ale tak to není. Reprezentujeme společný program a na tom se nic nemění,“ zopakoval Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…