„Stejné podmínky pro všechny!“ Na hranici se Slovenskem to dopoledne vřelo

10.07.2021 14:30

Asi čtyřicet protestujících lidí s patnácti vozy dnes zablokovalo hraniční přechod na Hodonínsku Sudoměřice–Skalica. Jde především o Slováky.

„Stejné podmínky pro všechny!“ Na hranici se Slovenskem to dopoledne vřelo
Foto: screen: YouTube
Popisek: Ze slovensko-českých hranic.

Požadují otevření hranic bez kontrol. Protest je poklidný, auta přes hranice jezdí takzvanou starou cestou. ČTK to zjistila na místě.

Slovensko zpřísnilo hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové mutace delta, která již byla potvrzena i na Slovensku. V týdnu nečekaně také uzavřelo menší hraniční přechody s Českem, které jsou ale již znovu otevřené. Sudoměřice se nacházejí v těsné blízkosti slovenské Skalice, lidé z obou stran hranic jsou propojeni rodinami a běžně chodí do druhého města na nákupy, za lékařem, do zaměstnání.

Přechod zablokovaly protestující vozy kolem 9. hodiny. V místě se debatuje, hraje rádio. Jsou vidět i transparenty, některé slovenské, některé české, například „Žádné kontroly na hranicích“ nebo „Stejné podmínky pro všechny“.

Na místě je slovenská policie, hlídat by měla přejezdy na Slovensko. Kamiony i osobní vozy hraničním přechodem neprojedou obousměrně, v místě se otáčejí a jezdí takzvanou starou cestou. Protest je plánovaný do 14.00.

Cestující na Slovensko, kteří nebyli očkováni proti nemoci covidu-19, musejí od pátku po vstupu do země nastoupit do karantény. Povinná izolace se nevztahuje například pro tranzitní dopravu a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na pendlery.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…