„Stojí za námi celá EU, celé NATO!“ Masakr ambasády Ruska. Babiš a spol. rozhodli

22.04.2021 15:08

V poledne vypršelo české ultimátum, aby Rusko umožnilo návrat diplomatů. Moskva nereagovala. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) tak zareagovali rázně.

„Stojí za námi celá EU, celé NATO!“ Masakr ambasády Ruska. Babiš a spol. rozhodli
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Dospěli jsme k rozhodnutí. Na základě informací ke kauze Vrbětice, zveřejněných v posledních dnech, a to na základě zejména následných reakcí Ruské federace. Česká republika je suverénní a sebevědomý stát a důkazy o teroristickém aktu na našem území, které máme k dispozici díky práci tajných služeb, policie, NCOZ, jsme nemohli a nemůžeme nechat bez reakce. Jasně říkám, že to není situace, která by nás těšila. Nejde nám v žádném případě o eskalaci. Česká republika má zájem na korektních vztazích s Ruskou federací na bázi dvou svrchovaných států. Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce, ale náš návrh, jak uklidnit situaci, zůstal bez odpovědi,“ začal premiér Babiš.

„Proto jsme se rozhodli naprosto adekvátně reagovat. O našem kroku je plně informovaný pan prezident a podporuje jej. Závěrem bych chtěl poděkovat za profesionální práci vicepremiéru Hamáčkovi a ministrovi zahraničí panu Kulhánkovi,“ předal slovo Babiš.

„Celá tato věc byla a je obrovskou bezpečnostní výzvou pro Českou republiku. Jsem rád, že jsme zvládli asi největší problém, který byl před námi v této oblasti za posledních několik desítek let. Česká policie, české služby, celá bezpečnostní komunita obstála a nám se podařilo za prvé ukázat na to, jak to bylo doopravdy v roce 2014 ve Vrběticích, a následkem toho i rozbít dvě kompletní rezidentury ruských služeb SVR a GRU. Velký dík patří všem, kteří na tom strávili dny, hodiny, týdny, možná měsíce. Chci ujistit všechny občany Česka, že za ty poslední dny, které byly hektické, jsme vždycky měli na mysli hlavně jejich bezpečnost. A to bude naší prioritou i do budoucna,“ řekl Hamáček.

Následovala už slova ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka. „Jak jsem já opakovaně řekl, netěší mě to aktuální diplomatické napětí mezi Českou republikou a Ruskou federací. My jsme nicméně museli reagovat na kauzu Vrbětice a tu zpackanou operaci ruské vojenské rozvědky a flagrantní narušení naší suverenity. Přitom zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová materiální škoda. Proto jsme se rozhodli vyhostit osmnáct důstojníků ruských tajných služeb pod diplomatickým krytím, které identifikovaly naše služby. Byla to reakce suverénní a sebevědomé země. Rusko naproti tomu reagovalo naprosto neadekvátně. Vyhostilo dvacet našich diplomatů, kteří nic neprovedli, jen pracovali pro Českou republiku. Jak víte, včera jsem si předvolal ruského velvyslance v Praze. Panu velvyslanci jsem sdělil, že pokud se do dnešních 12.00 nebudou moci vrátit do Moskvy všichni naši vyhoštění diplomaté, snížíme počet pracovníků na ambasádě Ruské federace tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě,“ řekl Kulhánek.

„Ruská federace do dnešního poledne neodpověděla. Rozhodli jsme se proto reagovat takto: podle článku 11 vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze na současném stavu naší ambasády v Moskvě. Toto rozhodnutí je platné ode dneška. Ruská strana bude mít čas na stažení svých lidí do konce května. Postup podle článku 11 vídeňské úmluvy je standardní diplomatický nástroj, který nám umožňuje zastropovat počet pracovníků na ambasádě. Nechci nic zbytečně eskalovat. To ostatně není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat. Není to namířeno proti Rusům nebo proti ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území. Mysleme na to, není to proti obyčejným Rusům, kteří u nás žijí, pracují a studují,“ sdělil Kulhánek.

„Následující kroky budeme s ruskou stranou komunikovat standardní diplomatickou cestou, Česká republika chce postupovat podle diplomatické praxe. Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana. Chtěl bych také moc poděkovat za podporu od našich spojenců. Mluvil jsem včera se šéfem NATO Stoltenbergem, dnes s velvyslanci NATO a německým ministrem zahraničí. Stojí za námi celá EU a NATO,“ zdůraznil Kulhánek.

„Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany. A na závěr mi ještě dovolte poděkovat vicepremiérovi v jeho náročné dvojroli ministra vnitra a ministra zahraničí, kterou sehrál při zvládání při řešení té vrbětické kauzy, a samozřejmě také děkuji panu premiérovi,“ uzavřel Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…