Syn premiéra Babiše bude vypovídat ke kauze zavlečení na Krym

09.09.2021 6:30

Premiérův syn Andrej Babiš mladší bude dnes na policii podávat vysvětlení k případu svého údajného zavlečení na Krym.

 Syn premiéra Babiše bude vypovídat ke kauze zavlečení na Krym
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš mladší

Muž tvrdí, že ho tam v roce 2017 nechal proti jeho vůli odvézt jeho otec Andrej Babiš (ANO), a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Policistům se zatím Babiše juniora nedařilo vyslechnout, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je ale v Česku a veřejně vystupuje proti svému otci.

Babiš mladší uvádí, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na Ministerstvu financí. Na policii se kvůli tomu obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez výslechu Babiše mladšího odložili s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek. Na základě dnešního výslechu rozhodnou, zda budou v prověřování pokračovat.

Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Osmatřicetiletý Babiš mladší nyní prohlašuje, že je psychicky zdravý, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Premiér tvrdí, že syn trpí schizofrenií, a jeho verzi popírá. Také Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu. Stíhání členů Babišovy rodiny v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo už bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají. K této kauze bude Babišův syn vypovídat na policii v pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…