„Ta paní mě děsí.“ Jelínková po prohraném duelu kopala do Hamplové. Ta pozvána do studia nebyla

02.10.2022 13:21

Senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL) v Kroměříži neobhájila svůj mandát. Na její místo nastoupí advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. A Jelínková se v nedělní Partii na CNN Prima News netajila tím, že ji to děsí. Zdeněk Hraba připomínal, jak důležitý Senát je. Vzpomněl si přitom na debaty o změnách pohlaví. Radim Fiala na rovinu konstatoval, že evropská ekonomika se bez ruského plynu neobejde. Dovolával se přitom slov bývalé německé kancléřky Angely Merkelové.

„Ta paní mě děsí.“ Jelínková po prohraném duelu kopala do Hamplové. Ta pozvána do studia nebyla
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

V druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, senátor Zdeněk Hraba, který se odklonil od STAN, a poslanci Aleš Juchelka z ANO a Radim Fiala z SPD.

Jelínková svůj mandát v Kroměříži neobhájila. Na její místo nastoupí nově zvolená senátorka, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Její úspěch je pro mě velkým otazníkem a vykřičníkem, protože mě děsí to, že zvítězila paní, která se nezdráhá stát na pódiu se stejnými lidmi, kteří se nezdráhají říkat, že bychom měli vystoupit z EU, z NATO a že bychom měli jít prosit o plyn pana Putina. Toto mě děsí, protože já si myslím, že Putin bude jednou prohlášen válečným zločincem. Já jsem o tom osobně přesvědčená,“ zdůraznila Jelínková.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Vyjádřila pochopení pro voliče, kteří mají obavy ze současné energetické a inflační krize, ale to podle ní nemění nic na tom, že teze, které předkládá Zwyrtek Hamplová voličům, nepředstavují reálné řešení.

Hraba konstatoval, že kdyby hnutí STAN postupovalo konstruktivněji, tak se s koalicí Spolu domluví a tato uskupení nebudou stavět kandidáty proti sobě. Pokud by se STAN a Spolu domluvily, Šárka Jelínková mohla podle Hraby post senátory obhájit.

Když se dostal ke slovu Juchelka, konstatoval, že drtivou prohru hnutí ANO ve druhém kole senátních voleb nelze chápat jako referendum o vládě.

Radim Fiala z SPD mluvil podobně, když vysvětloval, proč hnutí SPD nevadí, že již sedm let nemá žádného svého zástupce v Senátu. „Podle nás Senát není tak podstatný a není pojistkou demokracie, to jsou např. novináři,“ nechal se slyšet Fiala.

Posléze však dodal, že za dva roky už může být situace jiná a SPD bude mít prvního senátora. „Nám to jde trochu pomaleji, protože za námi nestojí žádný zahraniční kapitál ani žádný miliardář. ... Ale počkejme si dva roky a tam ty naše cíle už musí být zcela jiné,“ doplnil Radim Fiala.

Hraba a Jelínková oponovali, že Senát chápou jako pojistku demokracie, protože bez jeho součinnosti nelze měnit Ústavu ČR. Hraba připomněl, že Senát hraje zásadní roli i ve jmenování ústavních soudců. „Tady třeba soudci rozhodovali i o možnosti změny pohlaví bez operace a pro hlasovalo 8 ústavních soudců, ale potřeba bylo 9, takže tady je vidět, jak je Senát důležitý.“

Došlo i na blížící se přímou volbu prezidenta republiky. A tady Fiala připomněl, že SPD nominovalo exposlance Jaroslava Baštu, který byl před rokem 1989 i vězněn za rozvracení republiky a po roce 1989 byl např. velvyslancem. „Já jsem přesvědčen, že žádný jiný kandidát nemá větší morální právo kandidovat,“ prohlásil Radim Fiala.

„Já si myslím, že s tímto životopisem je to i ideální kandidát koalice Spolu,“ ozval se se smíchem Juchelka.

Jelínková tuto úvahu odmítla a za dobrého prezidentského kandidáta označila senátora Pavla Fischera.

Fiala: Energetika Evropy je bez Ruska nemožná

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Moderátorka poté přehodila pozornost hostů k demonstracím na Václavském náměstí i jinde v republice.

„Každý má právo demonstrovat, ale obecně řeknu, že všichni demonstrující jsou svým způsobem nástrojem těch, kteří demonstraci svolávají. A to platí jak o současných demonstracích, tak o předchozích demonstracích Milionu chvilek,“ konstatoval senátor Hraba.

Radim Fiala tento pohled odmítl a zdůraznil, že lidé na demonstracích vyjadřují obavy z energetické krize. Bez ohledu na strašení ze strany vlády, jak to místopředseda SPD popsal, platí, že energetická politika Evropy bez surovin z Ruska nemůže fungovat.

„Energetická politika Evropy je bez Ruska nemožná. Už v současné době probíhá deindustrializace Německa. Ty firmy, z Německa i z Česka, budou odcházet do jiných zemí, do USA, do Indie a tak dále. Už Angela Merkelová, se kterou já jinak bytostně nesouhlasím, říkala, že energetická politika Německa je bez Ruska nemožná,“ nechal se slyšet Radim Fiala.

Juchelka se vyjádřil obdobně a konstatoval, že vláda vytahuje protiruskou kartu, ale ve skutečnosti tady jde o obavy lidí, kteří mají strach, jestli budou mít čím topit a jestli budou mít dost proudu.

Terezie Tománková poté nastolila ještě jedno téma. Upozornila, že již delší dobu narůstá počet migrantů proudících do Česka.

A Radim Fiala tady tvrdě udeřil na vládu. „Vláda zareagovala samozřejmě pozdě. My to říkáme od roku 2015, že vláda musí reagovat. My říkáme, že není možné, aby běženci chodili na Zlínsku, aby páchali kriminální činnost na zahradách,“ rozzlobil se.

Hraba a Jelínková se shodli na tom, že vláda reaguje podle toho, jaké dostává údaje.

Hraba zdůraznil, že pokud by si měl vybrat mezi tím, že zase bude ukazovat pas na hranicích, nebo menší bezpečností svých dětí – jednoznačně upřednostní bezpečnost svých dětí a bude ukazovat na hranicích pas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…