„Tak dost“, křičel Benda, když vytáhli jeho studia. Řekněte jasně, že Putin rozpoutal válku, tlačil na Okamuru

08.05.2022 12:18 | On-line

Hosty nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli sněmovní matador Marek Benda (ODS) a předseda SPD Tomio Okamura. Ve studiu bylo pořádné dusno. Kvůli odsouzení Ruska za to, že rozpoutalo válku na Ukrajině. Ale nejen kvůli tomu. Okamura konstatoval, že vláda Petra Fialy (ODS) toho teď pro české občany musí dělat mnohem víc. A prohlásil, že o Bendovi by mohl mluvit jako o podvodníkovi. A Benda se okamžitě ostře ohradil...

„Tak dost“, křičel Benda, když vytáhli jeho studia. Řekněte jasně, že Putin rozpoutal válku, tlačil na Okamuru
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Marek Benda a Tomio Okamura v Partii

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Benda hned na úvod popřál všem maminkám ke Dni matek.

„Dnes slavíme Den vítězství, ale také Svátek matek, takže bych rád popřál všem maminkám. Co zazní 9. května v Moskvě, je otázkou. Je otázkou, jestli se (prezident Putin) vůbec ukáže svým vojákům. Při těch dlouhých stolech, jak při jejich vysílání vídáme. Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby vyhlásil příměří, ale myslím, že tak, jak je ruská společnost nastavena, tak on nemůže přiznat nevítězství,“ podotkl Benda.

Také Okamura popřál maminkám k svátku. A prohlásil, že vyjednávání o míru odmítají Rusko i Ukrajina.

„Já bych si samozřejmě přál, aby ten konflikt skončil nějakou dohodou. Ale ta situace je taková, že obě strany odmítají jednat o diplomatických řešeních. Obě strany se rozhodly, že to vyřeší válečným konfliktem. Vy jste se ptala, co očekávám od zítřka. Neočekávám vyhlášení příměří, i když já bych si to přál. A tady bych chtěl apelovat na vládu Petra Fialy, aby tady byla aktivní a aby dotlačila obě strany k jednání,“ žádal před kamerami předseda SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Benda nad těmito slovy kroutil hlavou. „Přinuťte ukrajinskou stranu, aby co, aby se vzdala třetiny svého území? Tady se zapomíná, kdo je útočník a kdo se brání. Tak to zaznívá v těch vyjádřeních a to je mimořádně nešťastné, pane předsedo. Pokud má být na někoho vyvíjen tlak, tak na Vladimira Putina,“ prohlásil Benda.

Okamura reagoval. „My jsme nikdy neříkali, aby se někdo vzdával. To zase pan poslanec Benda dělá našeho mluvčího. A já už jsem poslance koalice vyzýval, ať nám nikdo z nich nedělá zdarma mluvčího. Váš vládní návod je, táhnout nekonečný konflikt? My kvůli tomu, že se táhne ten konflikt, tak platíme třikrát až pětkrát větší ceny, než v některých okolních zemích. Vždyť my to nezvládneme!“ zesiloval před kamerami hlas Okamura.

Poté se obrátil přímo na Bendu. „Jaké teda je vaše řešení? Aby se na Ukrajině táhl nekonečný konflikt? Aby se naši občané nedoplatili energií, potravin a drahého bydlení?“ ptal se Okamura.

Benda vysvětloval, že vysoké ceny energií do značné míry zapříčinila „válka, kterou rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, jehož vojáci páchají na Ukrajině válečné zločiny“.

Okamura válku proti Ukrajině odsoudil, ale poté se vrátil do druhé světové války a konstatoval, že i Američané, kteří svrhli atomovou bombu na dvě japonská města, spáchali válečný zločin. „Jakýkoli člověk, který dává pokyn k vraždění civilistů, už to bylo v Iráku, nebo to bylo v Japonsku, kde byl dán pokyn na svržení jaderné bomby na civilisty, tak je to válečný zločinec,“ řekll Okamura. „To, kdo je válečný zločinec, mají rozhodnout soudy,“ upozornil ještě předseda SPD.

Benda naznačil, že Okamura těmito slovy „zrelativizoval rozpoutání ruské války“ a chtěl po svém oponentovi, aby jasně řekl, že Putin je ten, kdo na Ukrajině rozpoutal válku.

CELÝ POŘAD ZDE

Okamura přešel do osobního útoku vůči Bendovi. „Já bych také mohl říkat, že jste podvodník, protože jste v jednu dobu používal titul JUDr., když jste zvětšoval písmo ve své absolventské práci,“ zesílil hlas před kamerami Okamura.

A tady Benda zakřičel: „Tak to dost! Škola uznala, že to podvod nebyl!“ zvolal ve studiu. – „Ale podívejte se, jak to zlehčujete, jak to relativizujete,“ trval na svém Okamura. – Benda konstatoval, že to, co o tom říká Okamura, není pravda, a že víc už se k tomu nebude vyjadřovat.

Poté Okamura znovu vystartoval. Volal po přímém nákupu plynu v Rusku. „Ta vaše vláda je opravdu i zadarmo drahá. Nasmlouvat si přímo plyn, to vy neuděláte, tváříte se, že s Ruskem se nemá vyjednávat, ale přitom i v demokratickém Rakousku to mají. A když nakupujete v Německu, tak Německo to stejně nakupuje v Rusku,“ upozornil Okamura.    

Benda nabízel jinou cestu. „Pomáhat se má těm, kdo se ocitnou v kritické nouzi, ale nemá cenu pomáhat podnikům, které stejně za dva roky nebudou konkurenceschopné,“ vyjádřil se Benda.

Vysvětloval také, že příspěvek pro rodiny s dětmi není plošnou pomocí, ale opravdu pomocí rodinám. Nevidí sebemenší důvod, aby vláda plošně pomáhala např. poslancům. Ti mají dost vysoké platy na to, aby situaci zvládli, zmínil Benda.

Okamura oponoval, že vláda toho musí dělat mnohem víc. „Měli bychom přestat nakupovat energie přes burzu v Lipsku. Měli bychom odejít z toho systému emisních povolenek, to je systém EU. Měly by se nakupovat ty energie přímo. Mělo by se také vystoupit z Green Dealu. To všechno může vaše vláda udělat.  K čemu je občanům členství v EU, kdy nemají peníze ani na placení energií. Vy máte hlavu v oblacích. SPD tady bojuje za slušné lidi,“ zesiloval hlas znovu Okamura.

Benda upozornil, že Green Deal za Česko vyjedávala vláda Andreje Babiše a připomněl, že SPD této vládě při nejedné příležitosti dodala hlasy.

„To není pravda, my jsme byli v opozici, my jsme nikdy nepodpořili ani rozpočet Babišovy vlády,“ kontroval Okamura. A znovu zopakoval, že vláda toho musí pro české občany udělat mnohem víc.

Nakonec došlo i na přímou volbu prezidenta.

Benda zdůraznil, že Česko si zaslouží prezidentského kandidáta, který před rokem 1989 nebyl členem komunistické strany.

Okamura řekl, že SPD podpoří takového kandidáta, který bude myslet na české občany. „Musí to jednoznačně směřovat k jedinému cíli, k prosazování programu SPD,“ uzavřel své vystoupení Okamura.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…