„Tak to neroste nikde.“ Elektřina, vše. A ještě hůř pro Fialu

20.09.2023 10:43 | Monitoring

Internetový milovník statistik sestavil graf, který by se neměl ukazovat premiéru Fialovi. Je na něm vidět, jak v Česku za poslední rok narostly ceny energií, dramaticky nejvíc z celé EU. Opoziční předáci obrázek sdíleli s lapidárním komentářem, že to dopadlo jako vždycky. Nejenže plyn či elektřina tak neroste nikde v EU, ale ekonom J&T Banky varuje: Může být hůř. Jsme v růstu cen „mimo mísu“, pokud jde o Unii.

„Tak to neroste nikde.“ Elektřina, vše. A ještě hůř pro Fialu
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí

„Obyčejnej chlap s kladným vztahem k číslům a se zálibou v makroekonomické analýze,“ představuje se provozovatel twitterového účtu oekonom, který shromažďuje statistická data. A jeho výstupy sdílejí i uznávaní ekonomové.

Jeho graf z úterka vyvolal živý zájem i mezi politickou reprezentací. Sloupcové srovnání nárůstu cen energií v EU sdílely například špičky ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Meziroční ceny energií, vytažené ze statistik Eurostatu, měly v Česku činit dvacet procent. Výrazně nejvíce z celé EU, Maďarsko na druhém místě (s výrazně vyšší inflací) mělo růst asi o jedenáct procent. Slovensko, Francie a Polsko asi o sedm, Rakousko o šest, další země už pět procent a méně.

Průměr unijní sedmadvacítky měl dokonce lehce klesat, protože ve většině členských států energie zlevňovaly. V Belgii a Nizozemsku dokonce až o třicet procent.

 

 

Meziročně podle něj rostou v podstatě všechny ceny energií, s jedinou výjimkou pohonných hmot. Ty v srpnu meziročně poklesly o devět procent.

Meziroční růst cen měl být v srpnu v ČR druhý největší v celé EU u elektřiny, třetí u plynu, druhý také u kapalných paliv a topení a šestý u paliv pevných.

Pokud jde o pohonné hmoty, tak v jejich případě se očekává prudké zdražení v následujících týdnech. Důvodem je především dohoda těžařských států na snížení produkce. Zdražování na čerpačkách už začalo, čeká se však mnohem větší. I poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček na CNN Prima News radil, aby si lidé natankovali plnou nádrž, dokud jsou ceny přijatelné.

Graf cen energií komentoval i Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky: „Vývoj cen energií u nás je mimo kontext zbytku Evropy.“ A je podle něj otázkou, jak se nové ceníky energií, nejspíš od začátku roku 2024, promítnou do inflace.

 

 

Stínový premiér Havlíček ke zdrcujícímu grafu poznamenal, že to dopadlo jako s Fialovou vládou vždycky. Připomněl premiérovy „signály“, stejně jako dlouhé evropské summity ministra Síkely, který se pak chlubil, jak nás zachránil od drahých energií.

„Nejdříve signály, pak společná evropská řešení, pak ignorování odborné veřejnosti, pak panika a zbrklá opatření, potom výmluvy, mlžení... a nakonec jsme opět nejhorší,“ shrnul Havlíček.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialová sebechvála se stále více liší od reality, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 20.09.2023 12:17:21
Obávám se, že Fiala opět obviní Babiše a Putina, pak dezoláty, potom ještě počasí, špatnou karmu a erupce na Slunci, ale nikdy nepřizná, že je jen namyšlený neumětel s mnoha tituly z politologie a že by měl proto rychle položit funkci i celou vládu.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …