„Také je možné, že dostanu 25 procent“. Hilšer odstupovat nebude, pustil se do Nerudové

07.01.2023 18:34 | Ze sítí

Prezidentský kandidát Marek Hilšer se letos zlobí na průzkumy veřejného mínění víc než před pěti lety. Už proto, že dnes jsou kandidáti podle průzkumů rozděleni do dvou kategorií. A v první kategorii se navíc nachází Danuše Nerudová, která by tam podle Hilšera vůbec být neměla.

„Také je možné, že dostanu 25 procent“. Hilšer odstupovat nebude, pustil se do Nerudové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Marek Hilšer vyvrátil zvěsti o odstoupení z boje o Hrad. Apeloval také na to, aby občané nevolili zlo

Senátor Marek Hilšer již podruhé kandiduje na prezidenta. V rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že prezidentské volby let 2018 a 2023 se v jedné důležité věci liší.

„Je jiná. Minulá kampaň byla takový souboj mezi gentlemany. Ta současná je více vypjatá. Vnímám větší rozhádání a rozdělení táborů na příznivce Babiše a Antibabiše. V rámci toho Antibabiše ještě existuje tábor lidí, kteří nechtějí třeba bývalé komunisty, pak tábor lidí, kteří vidí problematické momenty u paní Nerudové. V tomto vnímám letošní kampaň jako vyhrocenější,“ poznamenal Hilšer.

Svůj podíl na tomto stavu mají podle Hilšera i předvolební průzkumy, které lidem naznačují, kdo má šanci porazit šéfa ANO Andreje Babiše. A tak se stává, že lidé, kteří by za jiných okolnosti volili jeho – Marka Hilšera, hodlají raději volit pragmaticky.   

„K rozdělování kandidátů na první tři a na ty další tehdy nedocházelo ani v soukromém mediálním prostoru. V debatách jsme byli vždy všichni (až na Miloše Zemana, pozn. red.), a to je důležité pro demokratickou debatu, aby mezi sebou mohli kandidáti diskutovat. Teď došlo k rozdělení a to je silně nedemokratické a zavádějící. Navíc už předem vidíme billboardy, které hlásí: sledujte debatu s hlavními kandidáty, což tvrdí zase jen na základě průzkumů. Je tu evidentní snaha ovlivnit veřejné mínění tak, aby nepropadl váš hlas, což je ale v dvoukolovém systému vlastně nesmysl,“ zlobil se Hilšer.

Kroutil hlavou nad tím, že mezi třemi hlavními favority je i Danuše Nerudová, která má v zádech kauzu z Mendelovy univerzity v Brně, kde někteří studenti získávali doktorandské tituly za nestandardních podmínek, a ještě má za manžela významného právníka, u kterého nelze vyloučit potenciální střet zájmů, pakliže by se Nerudová stala hlavou státu.

Snad i proto dal Hilšer v rozhovoru pro Novinky.cz najevo, že by v druhém kole raději viděl Petra Pavla než Nerudovou.

„Já si myslím, že to je velký problém a že někdo, kdo má otvírat cestu do budoucnosti, nemůže mít takové stíny v minulosti. To, jakým způsobem k tomu paní kandidátka přistupuje, je poměrně nedůvěryhodné a často tam padají věci, které spíše napovídají tomu, že se chtějí ty věci zamést pod koberec, než aby se k tomu někdo postavil přímo čelem. A nemůže opravdu nikdo říkat, že v rolích, jako je proděkan pro studium, rektor, dále předseda nějaké etické komise, která má dohlížet na úroveň vědy, ale i jako školitel, že o tom nevěděla. To je buďto lež, anebo je to opravdu velmi silná nekompetence. Asi bych v tomto smyslu podpořil generála Pavla. Ale doufám a věřím, že se nebudu muset takto rozhodovat,“ vyjevil Hilšer.

Dal najevo, že on sám může dostat 1 % hlasů, ale možná také 25 %. „Minule mi odhadovali jedno až dvě procenta a pak jsem měl procent devět. Je možné, že teď to bude jedno procento, ale je také možné, že to bude 15 nebo 20, 25 %. Skutečně nevím,“ podotkl Hilšer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…