„Tálibán? Normální. Usácká propaganda.“ Pirát, člověk od Hřiba. Ten hne žlučí

16.08.2021 7:12 | Glosa

Podle pirátského zastupitele Ivo Vašíčka není situace v Afghánistánu ničím, čím by měl být člověk překvapen. Na facebooku uvedl, že přesně na tom se dohodli USA a Tálibán minulý rok v Dauhá. „Afghánistán byl masivně bombardován, a po zničení infrastruktury USA velkou část území dobyly. Následovala okupace. Propaganda nám vše líčila jako nějakou pomoc Afgháncům, nicméně realita byla, že jsme tam byli nenáviděnými okupanty,“ tvrdí Pirát. Prý stačí jen „nevěřit usácké propagandě“. A není to poprvé, co s těmito názory přichází.

„Tálibán? Normální. Usácká propaganda.“ Pirát, člověk od Hřiba. Ten hne žlučí
Foto: Archiv
Popisek: Ivo Vašíček

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí
Celý svět v současnosti sleduje bleskový návrat hnutí Tálibán k moci v Afghánistánu. Pohledů na to, co se v Afghánistánu děje, je mnoho a řada z nich není příliš příznivá, pokud jde o roli USA v Afghánistánu. Jedním z těch, kdo Američany vůbec nešetří, je zastupitel v Jihomoravském kraji Ivo Vašíček, který byl i poradcem pražského primátora Hřiba a také místopředsedou Pirátů. Říká, že Tálibán dostaly k moci mimo jiné i Spojené státy a také Saúdská Arábie a do roku 2001 „normálně vládl“. „Odmítal však dohody s USA, a tak byl bez jakýchkoliv důkazů obviněn z terorismu,“ vrací se Vašíček k teroristickým útokům z 11. září. „Afghánistán byl masivně bombardován, a po zničení infrastruktury USA velkou část území dobyly. Následovala okupace. Propaganda nám vše líčila jako nějakou pomoc Afgháncům, nicméně realita byla, že jsme tam byli nenáviděnými okupanty,“ připomenul.

Dále Vašíček uvádí, že Spojené státy se s Tálibánem dohodli loni v Dauhá v Kataru a afghánskou vládu nezvali a prostě ji postavili před hotovou věc, tedy ať předá moc. „A teď se to děje. Není na tom nic překvapivého,“ soudí Vašíček o současné situaci. I podle videí jsou prý talibánci vnímáni jako osvoboditelé. „Prostě jsou to Afghánci a jsou doma a mají masívní podporu místních,“ říká Ivo Vašíček a dodává, že tálibánská propaganda může poukazovat i na „paláce kolaborantů“, jež inkasovali peníze za neexistující armádu. Podle něj k porozumění situaci stačí „nevěřit usácké propagandě“. „Oni vždycky lhali a vždycky útočili na země pod falešnými záminkami,“ tvrdí Ivo Vašíček a připomíná válku ve Vietnamu a v Iráku.

Vašíčkovi postoje jsou v tomto ohledu konzistentní s jeho textem, který uveřejnil na ParlamentníchListech.cz v roce 2015, když probíhala tzv. migrační krize. V něm tvrdil, že problémem nejsou uprchlíci, ale naše pokrytectví. „Z pohledu nečlenských zemí je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA,“ tvrdil tehdy pirátský zastupitel. A vypočítával všechny země napadené USA, tedy Irán, Irák, Sýrii a Libyi.

„Napadení Afgánistánu bylo zdůvodněno skrýváním Usámy Bin Ládina. U nás možná lidé věří, že byl v té době ještě na živu, nikdo to však nikdy neprokázal. Pohádka o zásahu v Pákistánu a vhození mrtvoly Usámy do moře, se jeví velice málo pravděpodobná. Zpochybňování pohádky o teroristickém útoku z 11. 9. v zemích mimo EU není ani příliš nutné. Lidé, kteří žijí v napadených nebo napadením ohrožených zemích, vůbec nepochybují o tom, že vláda USA lže, a ani jim nikdo nemusí prokazovat, že fyzikálně a staticky je oficiální verze pádu budov nesmyslem,“ napsal Vašíček, podle kterého se naši vojáci podíleli na napadení, dobývání a střežení dobytého území.

Pár slov měl Vašíček i k islámu, který někteří lidé spatřují jako základ všech problémů. „Ve skutečnosti je však islám pouze platformou, která umožňuje sjednocení a obranu před vnějším agresorem. Jsem přesvědčen, že podobnou roli by sehrála jakákoliv jiná víra, pokud by v oblasti dominovala,“ tvrdil a dodal: „Bombové útoky nemusí být dílem fanatiků, ale rozhodnutím lidí, kteří si zoufalou situaci uvědomují – pokud se muslimům nepodaří zničit agresory (NATO), tak je svobodně žít nenecháme. A to si jich začíná uvědomovat stále více.“

Ivo Vašíček

  • Piráti
  • Právo na informace a ochranu soukromí
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…