„Těch 7 lidí vám nebylo podezřelých?“ Bolest Nerudové se opět zvětšila

02.01.2023 9:35 | Ze sítí

Prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou v současné chvíli drtí kauza s tituly. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity už poskytla kompletní vyjádření, ve kterém popírá, že by škola s tituly obchodovala. Ovšem další vysokoškolský pedagog, Petr Koblovský, našel ve vyjádření dost věcí, které jsou mu podezřelé a které zavdávají důvod pro další dotazy.

„Těch 7 lidí vám nebylo podezřelých?“ Bolest Nerudové se opět zvětšila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Berouně

První kolo prezidentských voleb se pomalu blíží a favority zatím zůstávají Danuše Nerudová, Petr Pavel a Andrej Babiš. Ovšem bývalou rektorku Mendelovy univerzity zasáhl skandál s tituly pro zahraniční studenty. Konkrétně že škola přijímala mnohem více doktorandů, než je obvyklé a podle mnoha lidí obeznámených se vzdělávacími institucemi více, než je podle pravidel možné.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Prezidentská kandidátka už poskytla kompletní vyjádření, ve kterém říká, že nechce přistoupit na to, že její profesní život bude zpochybňován přes vykonstruované lži. V pozici rektorky se jí prý povedlo změnit univerzitu k lepšímu. „Prosadit v takto velké organizaci jakékoli změny nebylo snadné, zásahy do zaběhnutých struktur se nesetkávají zdaleka jen s přijetím a pochopením,“ uvedla. Také tvrdí, že na všechny dotazy již odpověděla a mrzí ji, že v „jednotlivých případech“ neodpověděla na otázky novinářů. V kauze prý nic nového není, jen se vytahují staré připomínky.

Že na MU studovali zahraniční studenti Nerudová přiznává. „Někteří z těchto studentů vystudovali rychleji a s menším úsilím, než je obvyklé. Konkrétně se jedná o jednotky z celkových 8 tisíc studentů v jediném z 231 studijních programů.“ Na problémy s agenturami shánějícími studenty byla prý upozorněna v lednu 2021, na plagiát pak v březnu. Tento plagiát prý nebyl zjistitelný překladovým softwarem. Ale přišla na něj mezinárodní platforma VroniPlag, když zkoumala práce rakouských a německých politiků.

Pokud jde o reakci, Nerudová uvádí: „Okamžitě jsem ale podezření začala prověřovat. Svolala jsem kontrolní komisi, pověřila jsem prověřením prorektora, věc jsem 13. dubna 2021 přinesla na Radu pro vnitřní hodnocení. Děkan pak na moji žádost vypověděl smlouvu s agenturou, která zprostředkovala studium. Odebrali jsme několik titulů a přijali další opatření. V dubnu jsem také zadala děkanovi Provozně-ekonomické fakulty vypracovat zprávy o zajišťování kvality při uskutečňování doktorského studijního programu Economics and Management. Připravila jsem velice podrobné zadání, součástí zprávy mělo být vyjádření k více než devíti tématům souvisejících s řadou fází vybraného studia. Na vypracování zprávy byl stanoven termín jeden měsíc. V červnu Rada pro vnitřní hodnocení znovu zprávu řešila a rozhodla, že studijní program Economics and Management bude zařazen do plánu kontroly a vnitřního hodnocení kvality studijních programů v době platnosti akreditace. Současně zahájil kontrolu Národní akreditační úřad a jako univerzita jsme se soustředili na poskytování součinnosti Národnímu akreditačnímu úřadu a na nastavování kontrolních mechanismů.“

A pokud jde o otázku, proč nevěděla dříve, co se na MU děje, říká: „Pochybení se týkala jednotek studentů z 8 tisíc a jednoho studijního programu ze 179. Mendelova univerzita má 5 fakult, celkem 231 studijních programů (179 v českém jazyce, 52 v cizím jazyce), více než 8 tisíc studentů. Problém se objevil u jednotek studentů, v jednom studijním programu, na jedné fakultě. Jeden člověk nemůže mít přehled o všech 8 tisících studentech.“ Připomněla také, že za fakulty odpovídají děkani, nikoliv rektor. A nebyla už ani proděkankou pro studium.

„Nebyla jsem v oborové radě a ani jsem ve zmíněném programu například negarantovala žádné předměty nebo jsem v něm nemohla zkoušet. U státních závěrečných zkoušek jsem na tomto programu byla jen dvakrát, a to vždy jen jako školitelka, která nepíše posudek na samotnou závěrečnou práci studenta,“ distancuje se bývalá rektorka. Prohlašuje, že na univerzitě se s tituly neobchodovalo.

„Žádný titul také nebyl udělen bez řádné obhajoby disertační práce. Provozně-ekonomická fakulta měla smlouvu se zahraničními agenturami. Podobná spolupráce při získávání zahraničních studentů není ojedinělým jevem i na jiných univerzitách. Agentura zprostředkovává studentům informace, dělá jim obvykle servis okolo administrativy s přihláškami, překládá a dodává potřebné informace atd.,“ vysvětlila angažmá agentury. Limit doktorandů byl prý dodržen a doktorandů bylo nakonec přijato méně, než se uvádí ve známé tabulce.

K jejímu kompletnímu vyjádření má však několik poznámek vysokoškolský pedagog Petr Koblovský. Jednak proč Nerudové nebylo podezřelé, že se na „neprestižní univerzitu“ hlásí tolik doktorandů. Také se táže, na jaké prestižní univerzitě dodávají studenty agentury. „Opravdu Vám nebylo podezřelých 7 doktorandů na osobu? Znáte nějaký jiný program v ČR, kde by takový poměr byl podobný?“ ptá se zejména Koblovský a připomíná, že na získání profesury stačí pouze dva odvedení doktorandi, právě proto, že mít na starosti 7 doktorandů je abnormální.

Koblovský se mimo jiné ptá také na studentku Tinu Krieger, kterou měla Nerudová na starost. Ta o ní tvrdí, že je „úspěšná daňová poradkyně z Německa“ a „všechny podmínky ke studiu včetně splnění podmínky tzv. publikační činnosti, v níž jí publikace uznala proděkanka pro vědu a výzkum, splnila“. Zajímá ho zejména, proč Nerudová nezjistila, že dotyčná se na fakultu dostala přes agenturu.

Podezřelé je Koblovskému také tvrzení, že Nerudová médiím odpovídá, protože na to, že neodpovídá, si stěžuje čím dál víc mediálních domů. A kromě toho má dotazy i ohledně publikační činnosti bývalé rektorky, zejména pokud jde o citace.

Kdo naopak hodlá Nerudovou volit i přes její součansý skandál, je investor a bývalý bankéř Radovan Vávra. „Kocáb říkal, že národ má vládu, jakou si zaslouží. Měl pravdu. Vyčítat politikům, že žijeme v zemi bez dálnic, železnic, eura, chytrých měst, udržitelného systému penzí, s průměrným školstvím, upadajícími veřejnými financemi je naše volba. Chci to změnit. Volím Danuši Nerudovou,“ přihlásil se.

Koblovský se ovšem k takovým prohlášením taktéž staví skepticky. „Jen co zvolíme jako prezidentku Danuši, ta vezme montérky, dostaví sama D11 a D35, se svým PR teamem pak železniční koridor Drážďany–Vídeň na rychlost 350 km/h, a z Průhonic udělá chytré město,“ parodoval prohlášení a poznamenal, že některým lidem už z voleb hrabe. I těm, kterých si váží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Volil jsem Zemana, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 02.01.2023 13:53:36
Byl bystrý, chytrý, zdravě jízlivý, úspěšný politik. Když začal poslední dva roky blbnout a na to naprosto zblbnul, beru to s omluvou, že mu něco dali ve špitále a nebo mu někdo vyhrožuje. Ale volit si hned ze startu kolaboranty a zloděje, to není normální.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…