„To nejsou Syřané.“ Zavíráme Slovensko. A padlo, co mnohé naštve

27.09.2022 12:06

Zastavit proud ilegálních migrantů do Evropy bude podle arabisty Petra Pelikána složité. „Evropa by musela přistoupit k opatřením, které v současné době pokládáme za krok směrem k ‚fašismu‘ nebo ‚potlačování lidských práv‘,“ podotkl pro CNN Prima News k aktuálním rekordním počtům migrantů, které jsou již srovnatelné s migrační krizí v roce 2015. Zdali k nám proudí skutečně Syřané, prý nemůžeme vědět. „Za Syřana nebo Afghánce se může prohlásit téměř kdokoliv,“ padlo k původu příchozích, kvůli jejichž rostoucím počtům budou obnoveny kontroly na hranici se Slovenskem.

„To nejsou Syřané.“ Zavíráme Slovensko. A padlo, co mnohé naštve
Foto: Repro TN.cz
Popisek: Migranti zadržení na dálnici D5

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Vláda rozhodla o dočasném uzavření státní hranice se Slovenskem mimo hraniční přechody a obnovení kontrol od půlnoci ze středy na čtvrtek. Mezi Českem a Slovenskem půjde až na výjimky cestovat pouze prostřednictvím 27 přechodů. Uzavření česko-slovenské hranice bude trvat deset dní, tedy do 8. října.

Jde o reakci na jednu z největších migračních krizí, které Česko čelí, jelikož k nám ze Slovenska proudí tisíce migrantů a policii se jen za období od června do minulého týdne podařilo zachytit téměř 9 500 lidí, přičemž celkově přišlo od začátku roku už 11 tisíc ilegálních migrantů. Za celý minulý rok přitom toto číslo činilo 1330.

Mezi ilegálními migranti jsou nejčastěji Syřané, kteří do Evropy míří nikoliv ze Sýrie, nýbrž z Turecka.

Proč právě nyní začali do Evropy proudit, se neví jistě ani podle arabisty Petra Pelikána. „Úvahy jsou o tom, že Turecko otevírá hranice, protože tam budou volby. Případně někdo říká, že hospodářský pokles v Turecku způsobil, že spousty Syřanů, kteří si tam nežili úplně špatně, se dali na pochod do Evropy,“ nastínil v pořadu 360° na CNN Prima News.

  • Celý pořad můžete zhlédnout ZDE.

On sám si myslí, že může jít o změnu migrační trasy na starý kontinent a že lidé, kteří k nám proudí, ve skutečnosti nemusejí být jen Syřané, ale i jiní migranti.

Dost možné dle něj je, že na sociálních sítích, kde si migranti vyměňují informace, kudy „se zrovna nejlépe migruje, problesklo, že přes nás to je pohodlné a bezproblémové“.

Informace o migrantech se dle Pelikána sice evidují, ale nelze je brát příliš vážně, jelikož se „za Syřana nebo Afghánce může prohlásit téměř kdokoliv“ a nemáme prostředky zjistit „kdo je kdo“.

V Rakousku se podle něj hlásí zejména lidé ze severu Afriky a Magrebu či indického subkontinentu.

Zastavit tok migrantů pak dle odborníka půjde jen velmi těžko. „Evropa by musela přistoupit k opatřením, které v současné době pokládáme za krok směrem k ‚fašismu‘ nebo ‚potlačování lidských práv‘. Takhle se tomu říká,“ podotkl. Evropa dle něj k takovýmto krokům přistoupí anebo ji migrační krize přivede do rozkladu.

Slovensko za migranty, které do Česka posílalo, odmítalo přijmout zodpovědnost a krok Prahy sice respektuje, chce ale české uzavření hranice zároveň začít řešit prostřednictvím orgánů Evropské unie.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podle ČTK uvedl, že věc několikrát řešil se svým slovenským protějškem a žádal, aby slovenská strana plnila to, co vyplývá z mezinárodních smluv, tedy readmisní dohodu, kdy v případě, že je zjištěno, že daná osoba přichází ze Slovenska, dojde k její navrácení. Slovensko však s Českem v tomto diplomaticky příliš nespolupracovalo.

Ilegální migranty, které zachytí čeští policisté, Slováci odmítají podle šéfa cizinecké policie Milana Majera přijmout zpět. Pokud Češi nepředloží důkaz, že byl daný migrant na území Slovenska, odmítají si příchozí převzít zpět.

Z tisíců migrantů tak zpět na Slovensko téměř žádní nezamíří. „V letošním roce tam bylo předáno 55 osob, u přibližně 1400 osob slovenská strana žádost o převzetí v rámci readmisního řízení neakceptovala,“ uvedl Majer pro server Lidovky.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…