,,To není čisté víno." Zaorálek zmrazil novináře. A po konci znělo víc

13.04.2021 11:32 | Zprávy

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci Ministerstva kultury oznámil, že vláda Andreje Babiše (ANO) vykuchala Ministerstvo zahraničí. Černínský palác je dnes podle ministra vlastně místem bez dostatečných kompetenci a Zaorálek na takovéto ministerstvo odmítá přejít z kultury, kde je obrovské množství práce. Pokud se podaří s premiérem Andreje Babišem najít shodu na tom, že ministr zahraničí bude opět moci dělat svou práci na plno, Zaorálek prý může o přechodu mezi resorty uvažovat.

,,To není čisté víno." Zaorálek zmrazil novináře. A po konci znělo víc
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Šéf resortu kultury zahájil tiskovou konferenci v poněkud odlehčeném duchu.

„Není to pravda, že nám tady pořád smrdí ta krysa. To je naprosto výjimečná situace. Ale my jsme se tady sešli kvůli tomu, že já jsem po sjezdu ČSSD dostal nabídku od Jana Hamáčka,“ oznámil Zaorálek.

„Já se přiznám, že mi to připadá jako danajský dar. Bojím se Řeků, kteří přinášejí dary,“ volal na tiskové konferenci před kamerami ČT a dalších médií.

Ministerstvo zahraničí je dnes podle Zaorálka v jiné situaci, než když ho v roce 2017 opouštěl. Má dojem, že ministerstvo postupně přišlo o své kompetence a zůstalo nahé.

„Pro mě bylo důležité i to, že bylo oznámeno, že bude zřízena role zmocněnce pro Rusko a tato role bude vyvedena z Ministerstva zahraničí. Já vám tady říkám něco, co jsem dříve nekomentoval, že já Ministerstvo zahraničí považuji za vykuchané ministerstvo,“ pravil bez obalu Zaorálek s odkazem na šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka, který dnes zastává roli zmocněnce pro zlepšení vztahů s Ruskem. Pokud by se Zaorálek měl vrátit na resort zahraničí, tak jednou z podmínek je, že bude mít kontrolu nad jednáními s Ruskou federací, aby bylo opět možné budovat něco jako jednotnou zahraniční politiku České republiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…