„To se nikdy nestane!“ Výroky Vystrčila k Ústavě? Její spolutvůrce si ťuká na čelo. Uzemnil i Pekarovou

17.12.2022 11:35 | Komentář

Ústava České republiky oslavila v pátek třicet let od svého vzniku. Advokát Jaroslav Ortman byl tehdy členem parlamentní komise pro její přípravu a myslí si, že den jejího vzniku by měl být dnem významným nebo i státním svátkem tak, jak je tomu například na Slovensku. Posílila by se tak prestiž práva a právní stát.

„To se nikdy nestane!“ Výroky Vystrčila k Ústavě? Její spolutvůrce si ťuká na čelo. Uzemnil i Pekarovou
Foto: Facebook Jaroslava Ortmana
Popisek: Jaroslav Ortman

Ortman se domnívá, že kvalita ústavy se prověřila v čase: „Ústava prokázala zkouškou času, že je kvalitně napsaná a jde o kvalitní dokument nadčasové hodnoty, i když byla šita horkou jehlou v době, kdy zanikal společný stát a byla dílem měsíců. Obstála ve zkouškách,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Zavzpomínal, že zmíněná komise sloužila hlavně pro nalézání společných hodnot a zjišťování, co je průchozí většinou. Ústava sama vznikala ve vládní komisi a poslanci pak byli postaveni před hotovou věc – buď bude přijata takto, nebo jen s drobnými doplňky.

Jan Kalvoda, který byl v době přípravy státního dokumentu místopředsedou vlády, v pořadu Interview ČT24 řekl, že si nynější politici myslí, že ústava slouží od toho, aby se jim dobře vládlo. Má prý ale sloužit k tomu, aby se jim vládlo hůře. Ortman s tím souhlasí. „Má pravdu. Ústava je rodný list českého státu. Je pro mě nemyslitelné, aby existoval český stát a neměl ústavu, takže když jsem stál před volbou hlasovat pro, bylo podstatné, že Česká republika bude mít ústavu než to, zda vznikne Senát, s čímž jsem nesouhlasil. Kalvoda má pravdu a divím se, že se vyskytují názory na tu či onde revizi, doplňování ústavy nebo sankce proti zlobivému prezidentovi,“ odmítl zkušený advokát.

K ostrým komentářům, nakolik současný prezident Miloš Zeman ohýbá ústavní práva, uvedl, že stejně podle svého uvážení činili všichni jeho předchůdci: „Dělal to i Václav Klaus a jak známo i Václav Havel. Vždy to tak bylo a bude, že jsou různé výklady, ale ústava je nadčasová a nikdy své revize nedosáhla. Ale jsem proti, aby se z konjukturálních důvodů opravovala ústava kvůli prezidentovi, který za pár měsíců končí. Prezidenti odcházejí, ale ústava zůstává,“ zdůraznil.

Den přijetí ústavy by mělo být státním svátkem

Jaroslav Ortman nesouhlasí ani s návrhy poslední doby, aby byla do základních práv zahrnuta například platba v hotovosti. Nepovažuje ho za rovnocenné například osobní svobodě projevu nebo listovnímu tajemství. „Kdyby to tak bylo, ústava by se zaplevelila. Ale co je důležité říci, že ústava byla z hlediska pravomocí prezidenta šitá na míru Havla voleného parlamentem. Umožněním přímé volby je postavení prezidenta mnohem vyšší než postavení jiných orgánů. Je to přímo volená osoba. Je tedy otázkou, jestli jsou pravomoci prezidenta adekvátní, nebo ne,“ shrnul.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Co se týká Senátu, s jehož vznikem nesouhlasil už před třiceti lety, svůj názor nezměnil. „Myslím, že je to zbytečná instituce a potvrzují to poslední volby senátorů. Kredibilita Senátu je nižší než Poslanecké sněmovny, prezidenta nebo zastupitelstva. Je na úplném chvostu a je třeba se zamyslet, zda by neměl být zrušen nebo zda by volby neměly být jednokolové,“ doporučil Ortman. A ještě jedno doporučení přidal a směřoval ho k českým poslancům. Uctít ústavu významným dnem pro Českou republiku. „Například na Slovensku je den přijetí ústavy státním svátkem. Den přijetí ústavy si zaslouží být významným dnem nebo státním svátkem, a kdyby se jím stal, výrazně by to posilovalo prestiž práva a právní stát. To je něco, od čeho se odvíjí celá Česká republika. Symbolicky by to posilovalo právo jako takové a úctu k němu,“ pravil.

Nedávná slova předsedy Senátu Miloše Vystrčila, že je „ústava naším nikdy nekončícím úkolem“ prý nepochopil. „Jeho výroku nerozumím stejně jako prohlášením místopředsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, že nechá vytisknout zvláštní formu ústavy v ozdobné knize a bude je rozdávat státním návštěvám. To, co říká Vystrčil, říkali i jeho předchůdci Pithartem počínaje a nikdy se to nestalo. Na jeho slova nikdy nedojde,“ dodal Jaroslav Ortman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Místo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 17.12.2022 13:09:49
změn ústavy by se mělo pracovat na způsobech potrestání těch co ji porušují, včetně současné vlády. To je daleko větším problémem. Ústava může být jakkoliv skvělá, ale pokud se nevyžaduje její plnění je k ničemu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …