„Tohle fakt Klaus řekl?“ Exprezident píchl do vosího hnízda. Ale řada lidí souhlasí…

13.08.2022 4:44 | Rozhovor

„Myslím si, že máme asi nejhorší vládu v našich dějinách. Ale je to naše vina, že jsme je zvolili,“ řekl bývalý prezident i premiér několika vlád Václav Klaus v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků v anketě, co si o jeho slov myslí. Exprezident kritizoval rozpočtové záměry kabinetu, z nichž vyplývá, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i pro nadcházející roky plánuje deficity pohybující se kolem tří set miliard ročně. „Představa, že bychom mohli mít šest let deficity státního rozpočtu ve výši tří set miliard korun ročně, je pro mě konec světa,“ prozradil. Pokud budou deficity skutečně takové, jak je plánuje šéf státní kasy, máme se podle někdejšího prezidenta připravit na ještě dlouhé trvání vysoké inflace.

„Tohle fakt Klaus řekl?“ Exprezident píchl do vosího hnízda. Ale řada lidí souhlasí…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Vláda musí konečně začít řešit prudké zdražování a hrozbu kolapsu řady domácností. Není to nejhorší vláda v dějinách. To je blbost. Měli jsme vlády kolaborantů s komunisty a nacisty. Ale tato vláda je líná a ideologicky zaslepená. Musí regulovat ceny energií a přispět k zastavení růstu cen základních životních potřeb. Musí pomoci rodinám i podnikům. Jinak bude mít na svědomí sociální katastrofu,“ domníval se Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.

„Nejsem senátor z vládní strany, nicméně vnímám současné vládní aktivity pozitivně i negativně. Pan exprezident udělal podle mého soudu také celou řadu fatálních chyb, respektive jeho vidění světa je od toho mého na hony vzdálené,“ prozradil Petr Orel (Strana zelených), senátor za Novojičínsko.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Vlády ODS, kterou pan exprezident Klaus založil, považuji za riziko vždy. Ale jako bezkonkurenčně nejhorší v moderních českých dějinách vidím ty vlády, které vedl v devadesátých letech přímo on sám. Pokoušet se je omlouvat chybami pana Fialy je trapné,“ sdělil Mikuláš Peksa, europoslanec za Pirátskou stranu, předseda Evropské pirátské strany.

„Takto to vidí nejen pan exprezident, ale většina lidí v naší zemi. Máme rekordní inflaci, rekordní riziko chudoby, rekordní nezájem o lidi a firmy, rekordní aroganci, rekordní riziko ztráty suverenity. Toto je vláda pětikoalice a takhle si tu žijeme,“ ohodnotil Ondřej Knotek, europoslanec za ANO.

„Nejhorší vládu v dějinách jsme měli v době, kdy byl premiérem nějaký Miloš Zeman a Václav Klaus to vyměnil za funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Chtělo by to trochu provětrat paměť,“ uvedl Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Plně s jeho slovy souhlasím. Ostatně jsem se tak již vyjádřil v několika svých článcích,“ prozradil Jiří Paroubek (ČSSD), šestý předseda vlády České republiky.

„Má pravdu jako vždy,“ domníval se Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS, nyní ekonomický poradce Trikolory.

„Ano, pro pana Klause a pana Putina je to určitě ta nejhorší z možných vlád,“ zareagoval Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátské strany.

„Omlouvám se, ale Václava Klause nebudu komentovat, byl bych velmi vulgární,“ prozradil Přemysl Sobotka, bývalý předseda Senátu České republiky. 

„Tohle fakt Klaus řekl? Vzhledem k tomu, že jsem byl vychován mít respekt před starými lidmi, nebudu tento výrok vůbec komentovat,“ řekl Vít Vomáčka, poslanec ODS, starosta Kravař na Českolipsku.

„To si rozhodně nemyslím. Mnohem horší byly vlády, které vesele rozdávaly na úkor zadlužení. A spolehlivě nejhorší byly vlády, které zprivatizovaly a nechaly rozkrást krizovou infrastrukturu a energetiku. Pod tím je bohužel podepsaný zejména Václav Klaus. Co se týká současné vlády, není určitě nejhorší, ale prokazatelně vládne v nejhorší mezinárodní, bezpečnostní, energetické, ekonomické a epidemiologické situaci,“ konstatoval Patrik Kunčar (KDU-ČSL), senátor za Zlínsko.

„Václav Klaus rád přehání. A navíc má už asi děravou paměť. Úplně zapomněl na svoji vládu a rozkradené miliardy státního majetku z tehdejšího období,“ připomněl Jan Korytář, první předseda politického hnutí Změna.

„Pro Klause byla každá vláda kromě této lepší. Za Husáka, v době hluboké totality a normalizace, kdy moji rodiče nemohli ani na střední školu, studoval na univerzitách v kapitalistické cizině a po revoluci „privatizoval“. V době opoziční smlouvy, tedy společné vlády se Zemanem, jeho věrným tekl omastek z rozprodeje bank a energetického průmyslu po Tlustých škraních,“ sdělil Ondřej Benešík, poslanec KDU-ČSL, předseda výboru pro evropské záležitosti.

„Vzhledem k tomu, jak řeší současnou hospodářskou krizi země EU, tak se dá říci, že je naše vláda hodně slabá a bez tahu na branku,“ porovnal Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů.

„První, co mě napadá, je, že myslet (a říkat) si může každý, co chce, třeba i blbosti, pokud potřebuje vzbudit pozornost. Druhé, co mne napadá, je otázka, podle jakých kritérií se má posuzovat kvalita vlády, resp. co by měla dělat jiného a jak. A třetí, co mne napadá, je podívat se, co daný kritik dělal lépe, když mohl,“ upozornil Roman Kříž, zakladatel Libertariánského institutu.

„S Václavem Klausem v tomto hodnocení plně souhlasím. Vládu ohodnotil naprosto přiléhavě,“ ohodnotila Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti ve dvou vládách.

„V mnoha věcech s panem profesorem nesouhlasím, ale v této máme stejný názor. Neřešení energetické krize, jeden skandál za druhým je jen hrubý výčet,“ konstatoval Jan Birke (ČSSD), starosta Náchoda, bývalý poslanec.

„Obávám se, že se pan exprezident tentokrát nemýlí. Navíc podobný názor zhusta zaznamenávám i ve svém zatím neukrajinsky hovořícím okolí. Na místě pana premiéra bych se snažil přemýšlet proč. Ono to „Dáme Česko do pořádku“ si mnozí jistě představovali jinak. Já tedy určitě, to přiznávám. Jde-li o vládu skutečně českou,“ uvedl Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD.

„Pan Klaus už velmi zestárl a pouští do éteru jen nesmyslné výkřiky. Vždycky si říkám, že snad takhle trapně nedopadnu. Samozřejmě že to, co říká, je nesmysl. Výkon Fialovy vlády není oslnivý, ale v tuto chvíli nikdo lepší ve vrcholné politice není. To je prostě realita. Klaus měl křičet, když Babiš devastoval státní rozpočet vyhazováním peněz na nesmysly, když nejistili se Sobotkou a Hamáčkem energetickou diverzifikaci, když ničili malé podnikatele atd. Ale to ne, to Klaus mlčel. Jediné, o čem nemlčel, bylo Rusko a Putinův režim. Snad si všichni vzpomínají, jak je doporučoval, jak blábolil, že blízkému Rusku nerozumíme atd. Kdyby měl ještě špetku soudnosti, po tomhle svém mentálním fiasku zaleze a bude mlčet. Je čím dál trapnější a ostřejší slova nevolím jen z důvodu jeho věku. Vše, co se mu v minulosti povedlo, svým chováním ničí či už zničil. Lidi si většinou nepamatují minulé zásluhy a chování, ale ty poslední,“ okomentoval František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Tato vláda určitě není nejhorší, tuto metu lze s ohledem na Klausovy vlády a vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase těžko překonat. Jmenované vlády dopustily nebo chystaly obrovské krádeže. Prvenství současné vlády spočívá v její těžko uvěřitelné neschopnosti cokoliv udělat. Myslím, že je naštěstí neschopná i cokoliv ukrást. Není to ani tak vláda zlodějů jako spíš patlalů a těm obvykle lidé přisuzují nižší společenskou nebezpečnost,“ vysvětlil Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených.

„Znám řadu členů vlády. Někteří by byli i v běžné vládě, jiní nikoliv. Spousta z nich jsou hodní lidé se vznosnými plány, ale nikdy nic většího neřídili, nemají zažité projektové řízení. Jediná záchrana u těchto lidí je obklopit je skutečnými profesionály. Kdyby nebyla vyhrocená doba, nějak by se to přehlédlo. Jenže doba vyžaduje lidi, jako byl třeba prezident Klaus počátkem devadesátek včetně členů jeho vlády,“ myslel si Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

„Pan Klaus premiérem byl, tak to asi může porovnávat jako premiér. Jako občan bych řekl, že tohle je druhá nejhorší vláda po té Klausově s dovětkem, tohle ani Klause už nikdy více. Klaus utahoval opasky a rozprodal republiku, tahle vláda otevřeně sděluje, že tu není pro lidi, stále něco analyzuje, vysílá signály a dělá z lidí žebráky na sociálních dávkách. Mafiánské praktiky byly za Klause a zavádějí se znovu do nejvyšších pater i nyní. Každá vláda včetně té Václava Klause tady po sobě něco zanechala v podobě hmatatelného výsledku. Tato vláda kromě pár výletů na Ukrajinu a řeči o tom, jak to nejde, ale že nás v tom nenechá, nedokázala nic. Bojím se o naše občany, a proto jsem také pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy,“ prozradil Marek Novák, poslanec hnutí ANO za Zlínský kraj. 

„Máme nejvyšší inflaci v dějinách, největší rozpočtový schodek v dějinách, nejservilnější vládu vůči bruselské vrchnosti a nejhorlivější v zeleném šílenství s dopadem na ceny energií. Nevím, jestli bych řekla, že to je nejhorší vláda v dějinách, ale pro mě osobně je největším zklamáním. Zklamáním ve smyslu propastného rozdílu mezi tím, co jsem od ní čekala, a tím, co dnes tato vláda předvádí v praxi,“ konstatovala Daniela Kovářová, bývalá ministryně spravedlnosti, prezidentka Unie rodinných advokátů, kandidátka na senátorku.

„V novodobých dějinách naší země nebylo horší vlády. Tato vláda nevláda je naprosto nekompetentní řešit konkrétní problémy občanů naší země! Navíc provázanost na organizovaný zločin a korupci. Nákupy za miliardy bez transparentních výběrových řízení! Řídí se heslem po nás potopa!“ ohodnotil Zdeněk Škromach (ČSSD), bývalý místopředseda vlády a Senátu a ministr práce a sociálních věcí.

„Naprosto souhlasím. Je to ta nejnekompetentnější a nejhorší vláda od revoluce 1989. Navíc zavádí totalitní praktiky, cenzuru, omezování svobody slova. A co je nejsmutnější? Je to vláda, která od samého počátku absolutně nehájí zájmy České republiky a nedělá nic pro své občany,“ domnívala se Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory. 

„Z chování vlády mám pocit, že její členové snad ani nepočítají s tím, že by měli své posty obhajovat. Snad od každé předchozí vlády se inspirovala v tom špatném. Teprve čas ovšem ukáže, jestli je nehorší od roku 1993. Dnes už můžeme s jistotou říci, že nepřinesla změnu a rozhodně není pravicová,“ myslel si Libor Vondráček, předseda Strany svobodných občanů (Svobodní).                                                                                                                                                                                                                                
„Každý má jiné priority a podle nich hodnotí vlády. Pro mne má velký význam svoboda slova. Proto vládu Petra Fialy hodnotím jako nejhorší od roku 1989, protože podpořila a podloudně se podílela na protiústavní cenzuře vládě nepohodlných webů v únoru 2022. Něco takového za vlád Václava Klause či Miloše Zemana nebylo. Ti respektovali svobodu slova. Fialova vláda svou politikou sankcí a přípravou obřích zbrojních nákupů prohloubí naše zadlužení, a tedy i inflaci, která znamená likvidaci úspor běžných lidí. Ministr vnitra Rakušan hovoří o občanech Čech, Moravy a Slezska, kteří s vládou nesouhlasí, jako o ruských švábech. Slovo šváb pro označení jiných lidí užívali strůjci genocidy ve Rwandě. Je to vláda cenzury, bídy a nenávisti. Souhlasím s Václavem Klausem při srovnání Fialovy vlády s jinými vládami po roce 1989,“ sdělil Zdeněk Koudelka, právník, bývalý poslanec, kandidát na senátora.

„Jako postarší člověk už toho pamatuji dost a pamatuji i vlády Antonína Novotného, Ludvíka Svobody, Gustáva Husáka, Václava Havla, pak došlo po faux pas, která páchal Václav Havel, ke změně systému a začali vládnout premiéři, Klaus, Zeman, Gros, Špidla, Nečas, Babiš až po nynější vládu Fialy. Ani za nejtvrdší normalizace nikdy žádná vláda neničila tento stát a národ tak jako ta současná.
Já nesouhlasím s názorem, že jde o nejhorší vládu, protože to slovo nejhorší je možné vykládat různými způsoby. Myslím, že se jedná o vládu organizovaného zločinu, naprosto bezskrupulózní, které na osudu běžných lidí nezáleží. Skandály, které na tuto vládu padají, postupně odhalují kontakty s podsvětím prakticky všech stran koalic kromě ODS (na kterou zatím nic neprasklo) a která je všechny kryje, protože ví, že jakmile padne vláda, padne i ODS. Jak řekl zločinec Santer ve filmu o Vinnetouovi: SPOLU kradli, SPOLU viseli. Žádám okamžitou demisi celé vlády a nějaké výmluvy, že v době českého předsednictví EU se to nehodí, chápu jako hodně nevhodné. Nebo si snad někdo myslí, že když bude EU předsedat země, o které se ví, že její vláda je prolezlá organizovaným zločinem, zvýší prestiž ČR v EU? To spíše bude naše vláda ještě vydíratelnější, poslušnější a servilnější v předávání zbytků naší samostatnosti a státnosti do rukou eurobyrokratů! DEMISI!“ napsal Jiří Kobza, poslanec SPD.

„Já bych vypustil jen slůvko ‚snad‘. Vláda nás tlačí do civilizační zpátečky o řadu generací. Škody, které nám nadílí, nemají v míru obdoby po celý novověk. Elektřiny, plynu i ropy není o nic méně než dřív. Naši kupní sílu i majetky rabují poskoci cizího kapitálu a moci i psychopatů u domácích koryt. Kdo jim dal právo páchat, co se tu nedělo ještě nikdy – pokřikovat o válce s jadernou velmocí? Jednat i naším jménem, jako bychom v ní už byli? Krýt záda i magorům, ostřelujícím největší jadernou elektrárnu v Evropě? Hazardovat tak i s drastickým ohrožením našich životů? Tím víc je na ráně i svoboda projevu – a také po projevu, řečeno s Lenkou Procházkovou. Rekordní kazisvět stojí i padá s inkvizicí. Skoncovat s vládou národní zkázy je nejvyšší čas,“ uvedl Josef Skála, kandidát KSČM na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…