„Tohle se ještě nestalo.“ Fiala vyhnaný z Nigérie: Je toho víc

08.11.2023 11:27

Zrušení Fialovy návštěvy Nigérie jen pár hodin předem je podle diplomatů pro českou zahraniční politiku ostudou, kterou nepamatují. Regionální velmoc byla nejdůležitější zastávkou v itineráři premiérovy africké cesty. Lubomír Zaorálek dokonce mluví o rozvalu české zahraniční politiky.

„Tohle se ještě nestalo.“ Fiala vyhnaný z Nigérie: Je toho víc
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala na mimořádné tiskové konferenci.

„Premiér Fiala navštívil pět zemí, byly to tyto čtyři, ve všech třech byl náležitě uvítán, tak si pojďme obě dvě vyjmenovat. Etiopie.“

Českým internetem šířený vtip reaguje na zcela mimořádnou situaci, kdy Nigérie zrušila státní návštěvu českého premiéra doslova pár hodin předtím, než v předcházející destinaci sedl do letadla.

Premiérovi se tak vrátila bombastická prezentace, že během týdne navštíví pět afrických zemí a zahájí tím novou kapitolu českého otevírání světu.

Oznámení ze strany Nigérie mělo navíc velmi strohou formu. Prostě bylo oznámeno, že země není českému premiérovi schopna zajistit odpovídající přijetí a program včetně podnikatelského fóra. Její postoj se vzhledem k diplomatickým zvykům těžko dá označit jinak, než jako „nezájem“. Následně česká strana návštěvu zrušila a premiér se z Keni přesunul rovnou do Ghany.

„Mluvčí Smolka sice tvrdí, že ‚Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program‘, ale to je primitivní (a v normálně spravované zemi i nedůstojná) výmluva,“ poznamenává k tomu bývalý český europoslanec Ivo Strejček.

Zrušení návštěvy Nigérie, ve světě diplomacie zcela mimořádný krok, navíc následovalo jen pár dní poté, co Saúdská Arábie rovněž jen několik desítek hodin před odletem zrušila jednání s ministrem průmyslu a obchodu Josefem Síkelou, který chtěl jednat o navýšení dodávek ropy.

„Jde o rozval zahraniční politiky,“ uvedl k tomu pro MF DNES Lubomír Zaorálek, bývalý ministr zahraničí.

„Nikdy se mi nestalo, že bych byl na hranicích státu, kde mám už domluvené i číslo pokoje, cesta je naplánovaná po minutách a tuto cestu někdo takto zrušil,“ přidává se další bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda.

Deník MF DNES mezi českými diplomaty zjistil, že na české straně žádný problém nebyl, program byl normálně připravován.

Proč se tedy Nigérie rozhodla návštěvu evropského politika zcela skrečovat? Oslovení experti se podle deníku shodli, že vše patrně souvisí s pražskou demonstrací na podporu Izraele, kde Petr Fiala řečnil. Ministr Síkela na ni mimochodem dorazil zabalen do izraelské vlajky.

Není to ale tak, že by Nigérie trestala Česko za to, že zemi napadenou v říjnu teroristickým hnutí Hamás podporuje. Jak objasnily zdroje z diplomacie, Nigérie rozhodně nepatří k nejhorlivějším odpůrcům Izraele. Jakkoliv musí brát ohledy na postoj svého muslimského obyvatelstva (tvoří asi 48 procent populace), s Tel Avivem udržuje normální vztahy a docela čilý obchod.

Zdroj z české diplomacie k tomu doplnil perličku, že nigérijská vláda se velmi zajímá o izraelské novinky v bezpečnostní, sledovací a odposlouchávací technologii, které blízkovýchodní stát vyvíjí proti teroristům, ale použít se dají i na sledování opozice. A izraelské firmy o tyto kontrakty v Lagosu také velmi usilují.

„Nevšiml jsem si, že by Nigérie učinila podobné kroky vůči jiným západním státům, a to ani vůči těm, které podporují Izrael,“ dodává k tomu Cyril Svoboda.

Podle expertů šlo spíše o to, že Nigérie mohla tím gestem předvést svou nezávislost na západních státech. A premiér malé země, která toho regionální supervelmoci afrického kontinentu nemůže tolik nabídnout, byl pro toto gesto vhodným terčem.

Nigérie je největší africkou ekonomikou a i politicky nejdůležitějším hráčem kontinentu. Dnes má 225 milionů obyvatel, v roce 2050 už to má být 400 milionů a na konci století by při zachování současných demografických trendů měla být po Indii druhou nejlidnatější zemí světa.

I podle bývalého europoslance Strejčka byla právě Nigérie z celé Fialovy cesty suverénně nejdůležitější. O to výraznější je facka, kterou odmítnutím dostal.

Diplomaté také poznamenávají, že současný stav je důsledkem naprosto nekoncepční české zahraniční politiky směrem k Africe. Velikášská slova premiéra Fialy před odletem, co všechno budeme na obrovský africký trh exportovat a jak se na tomto kontinentu postavíme stoupajícímu vlivu Číny byla podle nich zcela mimo realitu.

Jedním z cílů Fialovy mise bylo shánět po Africe podporu pro kandidaturu na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Nigérie jako vlivná mocnost měla být klíčovým hlasem. Teď podle diplomatů můžeme na klíčové hlasy z Afriky zapomenout. Připomíná to situaci z roku 2007, když jsme se ucházeli o stejnou pozici, Karel Schwarzenberg sebevědomě obrážel Afriku, a nakonec k našemu nemilému překvapení bylo na dvouleté období zvoleno Chorvatsko.

„Zahraniční politika Fialovy pětikoalice od počátku své existence nenechává v zahraniční politice kámen na kameni a rozmetává postupně všechny, po desetiletí obtížně budované vztahy. Sem patří Vystrčilovy a Adamové Pekarové provokativní výlety na Tchaj-wan, kterými tito dva čeští politikové nesledovali české zájmy, ale výhradně a jedině vlastní osobní zviditelnění. Sem patří cíleně protičínský telefonát nově zvoleného prezidenta Pavla na Tchaj-wan. A sem patří také bezvýhradná, a v porovnání se západním světem i hysterická, podpora Ukrajiny. Minulý týden odmítla s ministrem Síkelou jednat ropná velmoc Saudská Arábie, dnes s Fialou Nigérie,“ shrnuje Ivo Strejček v textu, který vyšel na webu Institutu Václava Klause.

Facku nekompetentní Fialově administrativě ale podle něj bohužel pociťujeme my všichni. Je proto na místě se stále důsledněji ptát po výsledcích této vlády. Není totiž možné dlouhodobě akceptovat tento „amatérismus lidí, kteří výkon politiky spatřují výhradně v morálním velikášství“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Premiér Kazisvět..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRB , 08.11.2023 12:42:24
Panebože ti ho hnali! Všichni lidé! Kdo se k tomu přichomít. Čeledíni, nádeníci… Tedy hnal ho všechen lid? Ano pane! Se zbraněmi…někteří i bezezbraní. S holemi a sudlicemi, vidlemi i kosami. Hnali ho a zpívali si! Ach to byla nálada. Nakonec mu naložili pěkných par ran na záda.

|  32 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…