Tomáš Halík: Miliardář Sekyra je polepšený hříšník. Klaus je zlý duch, který toho mnoho napáchal. A Havel...

26.08.2014 10:06

Teolog Tomáš Halík se znovu vyjádřil ke své případné prezidentské kandidatuře, kterou rozčeřil letní klid politické scény. Za mimořádných okolností by si prý řekl „vlast tě volá“, ale žádný rozsáhlý plán na politický průnik nemá. Ve funkci by navazoval především na Václava Havla, k čemuž jej prý v posledních dnech mnozí lidé v dopisech nabádají.

 Tomáš Halík: Miliardář Sekyra je polepšený hříšník. Klaus je zlý duch, který toho mnoho napáchal. A Havel...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík dostává mikroport

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

Halík reagoval na prohlášení senátora ČSSD Zdeňka Škromacha, který nevyloučil možnost své vlastní kandidatury s tím, že by byl „lidovým prezidentem“. Halík následně uvedl, že představa Škromacha na Hradě jej děsí a oznámil, že v takovém případě by uvažoval, že by sám na prezidentský post kandidoval jako „kandidát pravdy a lásky“.

Jeho slova naopak vyděsila bývalého prezidenta Václava Klause, který uvedl, že při představě katolického kněze Halíka na postu prezidenta by uvažoval, zda se této hrozbě nepostavit vlastní kandidaturou.

Právě k tomu se nyní Halík vyjádřil v rozhovoru s Danielou Drtinovou na DVtv. „Po té reakci Klause jsem si říkal, že pokud bych měl tohoto zlého ducha vyvolávat z politického záhrobí, tak to bych si asi nevzal na svědomí,“ uvedl k dopadu své kandidatury. Václav Klaus je podle něj skutečně „zlým duchem“, který napáchal v naší zemi mnoho škod. Jeho kandidatury se však neobává. „On dneska nemá šanci, on je opravdu politická mrtvola,“ prohlašuje kazatel.

Otázky na jeho vlastní prezidentskou kandidaturu jej už prý obtěžují. Ale obtěžují jej už šestnáct let, od doby, kdy jeho jméno v souvislosti s prezidentským úřadem poprvé zmínil Václav Havel.

Dostává prý řadu reakcí lidí, kteří mu píší, že po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi by opět uvítali prezidenta z akademické sféry, kterého by si mohli vážit. „Oni nejsou ten typ, který byl mohl reprezentovat tu morálně-intelektuální dimenzi toho úřadu,“ uvedl na adresu posledních dvou hlav státu. Naproti tomu prý stojí hlasy jeho přátel, kteří mu říkají, že by jej na politiku byla škoda. Proto je prý jeho kandidatura „maximálně nepravděpodobná“ a musely by pro ni nastat mimořádné okolnosti. „Kdyby na druhé straně stál nějaký charismatický a nebezpečný populista, to by byla situace, kdy bych si řekl `vlast tě volá` a musíš do toho,“ vysvětlil.

Danielu Drtinovou pak zajímalo spojení „prezident pravdy a lásky“. Občas prý má pocit, že se z tohoto termínu stalo prázdné klišé. Halík připustil, že toto heslo bylo vytvořeno pro období revoluce na konci roku 1989 a potom pozbylo na aktuálnosti, takže jej i jeho tvůrce Václav Havel začal používat spíše v ironickém smyslu. „Dneska je to označení z vnějšku pro havlovskou linii,“ myslí si.

Pak připomněl, že s bývalým prezidentem Václavem Havlem se znal čtyřicet let a zavzpomínal, jak dokázal s uměleckou intuicí vždy vystihnout podstatu myšlenky. „Navázal bych na ty linie, které mu zjednaly mezinárodní prestiž,“ říká dnes Halík. Zejména prý na to, že Havel nebyl jenom státník, ale též filozof, který přemýšlel například o podstatě a smyslu Evropské unie.

V souvislosti s prezidentskou kampaní pak Daniela Drtinová položila otázku: „Můžete vyloučit, že by se sponzorem vaší kampaně stal developer Zdeněk, pardon, Luděk Sekyra?“ „To byla další kachna téhle okurkové sezony,“ zasmál se teolog. „Neexistuje žádný tandem Halík-Sekyra, připravující se na nějaký politický průraz,“ ujistil. Vzhledem k tomu, že vážně neuvažuje o kampani, tak prý neuvažuje ani o jejích sponzorech.

Pokud jde o největšího pražského developera Luďka Sekyru, tak toho prý poznal terpve nedávno, když mu křtil syna. Při té příležitosti se s ním dal do řeči a zjistil, že developer je též velmi filozoficky zaměřený člověk, který mimo jiné píše knihu o politické etice. „Napravující se hříšníci jsou potěchou kněžského srdce,“ poznamenal na námitku, že pověst drsného developera je mnohem pochybnější.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …