Tomáš Halík se zbláznil. Ježíši, probuď se. Šokující komentář z míst, odkud byste to nečekali

13.01.2015 8:51

Podle redaktora Hospodářských novin Petra Honzejka existuje v českém mediálním prostředí mimořádně populární figura: Počkám si, co napíšou všichni ostatní, a pak řeknu pravý opak. Tím je zajištěna publicita a sláva, obvykle sice pouze v řádu hodin, ale i to stačí. Nyní prý po této pozici „proti všem“ zatoužil Tomáš Halík.

 Tomáš Halík se zbláznil. Ježíši, probuď se. Šokující komentář z míst, odkud byste to nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Jinak si prý nelze vysvětlit, že kněz a držitel Templetonovy ceny zostudil produkci redakce Charlie Hebdo v minulém týdnu vystřílené teroristy. On sám by si prý heslo „Je suis Charlie“, které nyní opakuje celý svět, nepřipnul.

„Když jsem viděl „karikatury“ časopisu Charlie Hebdo, silně připomínající znevažující obrázky Židů v antisemitském tisku, vnímal jsem je nejen jako urážku posvátných symbolů tu islámu, tu křesťanství, nýbrž také jako porušení zásadní hodnoty naší kultury, kterou je úcta k druhým – hodnoty, která není nižší než svoboda tisku,“ poskytl kněz vysvětlení.

Honzejk přiznává, že Halíkova slova, a zejména tvrzení, že by zrovna náboženské přesvědčení mělo být hájeno, nechápe. Ještě více jej však pobuřují narážky, že kresby v týdeníku Halíkovi „silně připomínají“ antisemitské malůvky.

Celý komentář ZDE

Honzejka zaujala zejména velmi vychytralá řečnická figura „silně připomíná“, která čtenáři sugeruje asociaci, a zároveň umožňuje autorovi kdykoliv dát ruce pryč se slovy, že to tak nemyslel. Tento typ argumentace má prý rád například Miloš Zeman a Halík se tak dostává na jeho úroveň.

A hovořit o „antisemitských malůvkách“ je podle komentátora nevkusné. Ty totiž útočily na slabé a bezbranné, pro které už se chystaly kremační pece. A to rohodně není případ militantních islamistů.

Honzejkovi prý Halík v této pozici připomíná fanatického mnicha Jorgeho z románu Jméno růže, který chce stůj co stůj zabránit zveřejnění knihy pojednávající o smíchu, protože je nedůstojná.

Jak v Koránu, tak v Bibli lze podle redaktora najít texty nabádající k fundamentalismu a brutalitě. „Proto je dobré, když mezi vykladači převažují nikoli fundamentalisté, ale lidé se smyslem pro humor, sebeironii a nadhled,“ vzkazuje Halíkovi.

Redaktor pak připomíná slavný nápis z Prahy roku 1968 „Lenine, probuď se, Brežněv se zbláznil“. On by jej prý nyní parafrázoval „Ježíši, probuď se, Halík se zbláznil“. Utěšuje se jen tím, že Halík to tak nemyslel, jen si vzpomněl na epigram Karla Havlíčka Borovského: „Není nad původnost, každý po ní touží, lidé chodí přes most, to já půjdu louží.“ Redaktor končí spokojenou poznámkou, že se kněz Halík ve své touze po originalitě vymáchal vskutku pořádně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …