„Tradiční rodina utlačuje děti.“ A po článku o Prague Pride začalo dusno

28.07.2023 13:35 | Komentář

Jsou tradice účelovým výmyslem současníků a tradiční rodina diskriminační, falešná představa? Myslí si to ředitelka blížícího se LGBT festivalu Prague Pride Kamila Fröhlichová, která své neotřelé názory svěřila serveru časopisu Lui. Doplnila ji autorka článku Mirka Dobešová, která naznačila, že tradiční rodina utlačuje nejen ženy, ale i děti. „Demagogie a zmatená představa o lidských právech,“ reaguje senátorka Jitka Chalánková. Místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor upozorňuje na brožuru vyzývající k obcházení českých zákonů ohledně „pořizování dětí“, kterou financoval úřad vlády.

„Tradiční rodina utlačuje děti.“ A po článku o Prague Pride začalo dusno
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Blíží se druhá půlka letních prázdnin a s tím i týdenní festival sexuálních menšin Prague Pride, který v historickém centru hlavního města vyvrcholí průvodem. Aktuální ročník se podle šéfky této akce Kamily Fröhlichové zaměří na téma tradic. Jak? Napovědět může její vyjádření pro časopis Lui, věnovaný sexuálním menšinám. 

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

Ředitelka festivalu Prague Pride tvrdí, že tradice nejsou nic přirozeného, co prochází generacemi a postupně se buduje, ale jsou vymýšleny za určitým účelem, a že „tradice je tedy potřeba časem revidovat a rozhodnout, zda ještě stále slouží původnímu cíli, nebo jsou už jen reliktem doby“. Výroky naleznete zde.

„Tradice vnímáme jako přirozené, ale to jen proto, že jsou předávány přes několik generací. Ve skutečnosti jsou vymýšleny lidmi, a to za určitým účelem. Tradice je tedy potřeba časem revidovat a rozhodnout, zda ještě stále slouží původnímu cíli, nebo jsou už jen reliktem doby,“ říká Fröhlichová.

Článek, který na webu magazínu výroku šéfky Prague Pride cituje, rovněž zpochybňuje tradiční rodinu, kterou označuje za „chiméru“ a navíc diskriminační instituci, v jejímž rámci jsou na svých právech kráceny nejenom ženy, ale i děti. „Tradiční rodina je velice vágní kategorie. Různé společnosti a kultury měly rozdílné typy rodiny a rozdílné příbuzenské systémy. 

Tradiční rodina byla především ekonomickou jednotkou. V tradiční rodině nebyly na právech kráceny jen ženy, ale i děti,“ cituje autor článku publikaci Důstojnost v medicíně. Ze své podoby je proto prý tradiční rodina „velmi diskriminační“. 

Rétorika stavící na tradičních hodnotách prý v postsovětských zemích slouží pouze k tomu, aby bylo možné vykreslit homosexualitu jako určitou odchylku od normálu. Na tuto problematiku tradic se prý zaměří letošní ročník Prague Pride.

Podle senátorky Jitky Chalánkové jde o demagogii. „Slova ředitelky tohoto festivalu za reakci nijak zvlášť nestojí. Ve vyjádřeních paní ředitelky můžeme vidět klasickou směs demagogie a zmatených představ o takzvaných lidských právech. Jde doslova o panoptikum lidských práv, jak můžeme dnes a denně sledovat v nejrůznějších výkřicích v médiích. Jsem přesvědčena, že většina společnosti tomu nevěnuje příliš mnoho pozornosti,“ myslí si.

„Je třeba hájit tradice, které jediné jsou pilířem další existence společnosti – tedy otec, matka, děti – rodina. Pokud někdo mluví o tom, že tyto tradice jsou překonané, tak vnucuje lidem špatnou cestu a na tu správnou je třeba se prostě vrátit. A v neposlední řadě bych sledovala cestu peněz a žádala o zodpovědnost donátorů,“ vyzývá senátorka Jitka Chalánková ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor připomíná, že kritika tradiční rodiny navazuje už na marxismus. „Rodina a manželství vždy byla, je a bude v centru pozornosti různých ideologů. Kritika rodiny založené na manželství muže a ženy navazuje na marxismus reprezentovaný Engelsem, dnes je manželství jako svazek muže a ženy cílem LGBT+ aktivistů z podobných pozic. Rodiny mohou mít mnoho podob. Ale jen manželství muže a ženy je otevřeno dětem a neupírá dětem právo na otce a matku a propojuje emocionální a láskyplné prostředí s biologickou stránkou věci. Manželství jako právní institut zde není pro uspokojování potřeb dospělých, ale pro ochranu těch nejzranitelnějších, dětí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

„Kdo chce přirozené otázky měnit pomocí technologií a práva, ohýbá přirozenost a tradici, ale především pošlapává práva dětí. Pokud z definice manželství odpadne biologická binarita, pak to má za logický následek právo na dítě. Abych byl konkrétní. Prague Pride je organizace lobbující za redefinici manželství. Zároveň stejný spolek opakovaně propaguje cesty, jak si dítě obstarat bez ohledu na jeho zájmy a práva, ať již cestou propagace náhradního mateřství dělajícím z dětí a ‚pronajatých‘ žen obchodní artikl v rámci školení pro budoucí rodiče v rámci Prague Pride (Výroční zpráva z roku 2016, Rodičovská přípravka) anebo vydáním brožury Ona a ona plánují rodinu aneb jak jít štěstí naproti vyzývající k obcházení českého právního řádu. Budu radši za osvědčené tradice ctící práva dětí, než za nový svět, kde jsou děti rukojmím tužeb dospělých,“ konstatuje Jan Gregor.

 
Kudy samotný průvod Prague Pride letos půjde? „Projdeme ulicí Na Příkopě, pak zahneme do ulice Celetná a dojdeme na Staroměstské náměstí. Z něj budeme pokračovat Pařížskou ulicí, přes Čechův most a po schodech do Letenských sadů a na pláň, kde bude stát Pride Park s hudebním programem na šesti různých stagích, hromada stánků nejen s jídlem a pitím, a nezapomenutelná atmosféra až do desíti večer,“ uvádějí na svém webu organizátoři.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dívejte se, nejdřív prý:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 28.07.2023 14:45:09
Nebudeme chtít adopce dětí, registrovaným partnerstvím naše požadavky končí (Jiří Hromada). A teď? Už ti všiváci normálně útočí na běžné rodiny! Zastavme je v jejich obludné rozpínavosti, nebo nás sežerou.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …