„Ty budeš VYSET, ty kráv*!“ Trochu jiná předvolební debata. Čvančarové vyhrožovali. Posměch Nerudové

09.01.2023 15:51 | Ze sítí

Prezidentská kampaň vrcholí, k podpoře toho či onoho kandidáta se hlásí další umělci a veřejné osobnosti. O prezidentech se rozhodli pohovořit i herečka Jitka Čvančarová, scénárista Václav Marhoul, jaderná inženýrka Dana Drábová a kníže a emeritní předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A Drábová uvedla, že spolu chtějí odpovědět na otázky, které by si někteří ani nepoložili. Čvančarová se zase pochlubila, jaké jí odpůrci píšou vzkazy, např. „Ty budeš VYSET, ty krávo.“ Ale pár vroubků dotyční našli i u generála Pavla, kterého všichni podporují.

„Ty budeš VYSET, ty kráv*!“ Trochu jiná předvolební debata. Čvančarové vyhrožovali. Posměch Nerudové
Foto: Repro Facebook
Popisek: Debata Jitky Čvančarové, Karla Schwarzenberga, Václava Marhoula a Dany Drábové o prezidentských kandidátech

Čvančarová hned na začátku vyjádřila přání, aby diskutovali lidsky a obyčejně. A dodala, že si ostatních hostů hluboce váží za jejich člověčenství, rozhled, moudrost a za jejich myšlenkové pochody, které se prý rozbíhají „do hlubokého a širokého kontextu tématu“. Marhoul doplnil, že jejich debata „nesmí být jako v televizi“.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Dana Drábová mínila, že valná většina lidí dá na to, co jim je sděleno v řetězových mailech nebo v jejich sociální bublině. „Oni nemají nějak potřebu se příliš ptát, příliš číst a příliš přemýšlet. Možná, když se nám podaří tenhle náš pokec dostat trochu do prostoru, tak na některé otázky, které si ani nechtějí položit, tak jim odpovíme,“ řekla. „Oni si nechtějí položit žádné otázky, oni chtějí někoho, neříkám že jsou to všichni, dokonce jich není ani tolik, ale v těch volbách může rozhodnout 10 % hlasů. A ti si nechtějí pokládat žádné otázky. Ne žádné specifické, ale žádné. Chtějí, aby jim někdo řekl: Běžte, tohle je on/ona, toho volte,“ doplnila.

Marhoul přidal myšlenku Madeleine Albrightové, že i každý liberál má v sobě malou naději, že se najde nějaký mesiáš, který za něho problémy vyřeší. Drábová ještě doplnila, že 40 let komunismu lidi učilo, že se nemají starat, že se postará stát. „Je to v nás pořád. Ne ve všech, ale v každém trochu,“ tvrdí.

Čvančarová má za to, že se dnes lidé zajímají více. Bývalý předseda TOP 09 v to jen doufal. Dle něho lidé vnímají volby jako show. A když show není zábavná, tak přepnou. Marhoul ovšem namítl, že prezidentské volby měly vždy nejvyšší účast.

Herečka míní, že je potřeba naučit se získávat informace a vnímat autenticitu. „A tu lež nějak víc odezírat, protože těch fake news je tolik, že vyznat se v tom je opravdu těžký. Ale bez zájmu to prostě nejde, číst jenom titulky. Já od roku 2013 registruju vývoj poměrně výraznej,“ řekla.

Scénárista Marhoul dumal, proč Slováci dvakrát za sebou dokázali zvolit „dobrého prezidenta“. Zvlášť když nyní průzkumy ukazují, že zhruba čtvrtina Slováků fandí v konfliktu na Ukrajině Rusku. Drábová si myslela, že se jednalo o protest vůči Ficově vládě. Doplnila, že byla nedávno na Slovensku, i v hospodách. „Míra hejtů na paní Čaputovou mě překvapila. To bych tedy nečekala. My máme paní Čaputovou mnohem raději než Slováci,“ seznámila společnost se zkušeností a dodala, že ke zvolení Čaputové přispěla vyhrocená situace okolo vraždy Jána Kuciaka.

Marhoul pak začal vypočítávat, kteří kandidáti „stojí za řeč“. Nejdříve zmínil Danuši Nerudovou, pak Pavla Fischera, Petra Pavla a Andreje Babiše. O Andreji Babišovi se společnost příliš bavit nechtěla, Čvančarová dokonce řekla, že dávat mu prostor je zbytečné, protože jeho voliči stejně na jejich debatu koukat nebudou. A Schwarzenberg souhlasil. Marhoul ovšem polemizoval, že se na video mohou podívat ti, kteří právě jejich společnost rádi nemají.

Drábová odhadla, že Babiš má svých 1,5 milionu voličů prakticky jistých. Ale do výsledku Miloše Zemana mu ještě milion chybí. Schwarzenberg pak narážel na Babišův billboard „za Babiše bylo líp“. A dodal, že tomu tak skutečně bylo, protože se Babiš trefil do konjuktury po evropské hospodářské krizi. Ovšem upřel mu zásluhu na tom, že bylo líp. Ale že mu tento fakt může pomoci připustil. Babišovi marketéry chválila i Dana Drábová, nicméně Čvančarová mínila, že Babiš někdy dělá takové boty, že marketéři mají co dělat.

Vyjádřila důvěru v mladou generaci, která se prý nenechá tak lehce oblbnout. „Když dostaneme mladý lidi k volbám, tak to dobře dopadne,“ souhlasila Dana Drábová, ale dodala, že dostat je tam bude oříšek. K tomu Schwarzenberg prohodil, že každá generace si našla svou vlastní blbost a neopakovala blbost otců.

Marhoul pak navrhl, že by hlasování mělo být digitální, aby se ho zúčastnila mladá generace. Což by prý změnilo politickou mapu. „Byl by to konec SPD a všech těhle šílenejch stran,“ prohlásil. Drábová také připomenula, že tzv. volby nanečisto na školách dopadají úplně jinak než průzkumy. „My žijeme ve volebním pravěku, pořád musíme vyplňovat nějaký papíry, chodit a házet to do nějakých uren. Což je šílenej název, my pohřbíváme politiky v urnách,“ pokračoval Marhoul.

Pak nadhodil otázku, co by dělali Slováci, kdyby na Slovensku kandidoval trestně stíhaný Čech. Schwarzenberg odvětil, že by se jim to „asi nelíbilo“. Drábová dodala, že zákony Babišovi kandidovat nezabraňují, to by měla dělat „nějaká vnitřní brzda“, kterou ovšem nemá.

Čtyřčlenná společnost si vzpomněla i na Babiše před školáky. Marhoul prohlásil, že to byl pro Prchala těžký den. Ale Čvančarová byla toho názoru, že ani neznalost sluneční soustavy nebude u jeho voličů Babišovi na obtíž. Když sdílela video s Babišem, sešly se na jejím profilu komentáře typu „Ty budeš VYSET, ty krávo“, kde se autor prohřešil proti pravidlům českého pravopisu. Správně má být „viset“. 

„Jistý vzorek, jistou představu to dává,“ soudí. Drábová dodala, že se s Babišem mohou ztotožnit ti, kdo také neví. „Neodpustitelný je to, jak se k těm školákům choval,“ pokračovala Čvančarová a Marhoul souhlasil, že „to bylo hnusné“.

Od Babiše přešli k Danuši Nerudové. Ta prý také vede kampaň dobře a Drábová dodala, že když Nerudová vyhraje, tak „ostudu neudělá“. Marhoul ovšem namítl, že není úplně autentická a upřímná. A že její kampaň je manipulativní. Nesouhlasil zejména s tím, že Nerudová používá své děti v kampani, protože jsou vystaveny nenávistným reakcím. Ovšem mezi Nerudovou a Babišem má Marhoul jasno. Karel Schwarzenberg se vyjádřil, že Nerudová je milá paní, ale z jejích projevů nikdy nepochopil, proč chce být prezidentkou. Ani Schwarzenberga, ani Marhoula, ani Drábovou pak nezajímá při volbě pohlaví. A co se týče prohlášení „mladá a pohledná“, označili Nerudovou za pyšnou princeznu.

Karla Diviše společnost neznala. Marhoulovi se docela zamlouval Marek Hilšer, ovšem necítil z něj vůli stát se prezidentem, s čímž Schwarzenberg souhlasil. Dana Drábová podotkla, že při minulé kandidatuře měl větší tah na bránu.

Kandidát „s příběhem“ pak byl Pavel Fischer, mimo jiné i kvůli angažmá na Hradě za Havla. Oproti Hilšerovi je více slyšet. Marhoulovi se ovšem nelíbí, že Pavel Fischer prohlásil v rozhovoru, že jediný, kdo v Evropě ještě nosí uniformu, je Lukašenko. „Přirovnávat generála Pavla k Lukašenkovi…“ začal Marhoul a Schwarzenberg dokončil: „…to nebylo hezké.“ A Daně Drábové se nelíbilo vymezování se vůči sexuálním menšinám.

Marhoul se pak přiznal, že podporuje generála Pavla hlavně kvůli dlouholeté osobní známosti. Ale že se musel srovnat s jeho členstvím ve straně. „Když mě ve 23 letech vyhodili z vysoké školy, že jsem odmítl vstup do strany, poprvé na mě Babišovými slovy zaklekla státní bezpečnost, tak teprv tehdy jsem se stal přesvědčeným antikomunistou. Do té doby jsem byl pod vlivem svých rodičů, kteří byli oba klasičtí osmašedesátníci, kteří věřili na nějakou třetí cestu, komunismus s lidskou tváří, v Dubčeka atd.“

Schwarzenberg řekl, že nemá právo soudit ty, kdo vstoupili do strany, když si v zahraničí žil „jako prase v žitě“. „Já jsem to nezažil, ten osud mi to nedopřál, díkybohu, abych se dostal do pokušení nebo do tlaku,“ pravil. Ale dodal, že po revoluci Pavel v armádě i v NATO odvedl bezvadnou práci. „Někomu vyčítat, že byl voják, je největší pitomost,“ prohlásil.

Čvančarová opět zmínila Danuši Nerudovou, konkrétně její větu, že nemá komunistickou minulost. „V deseti letech nemít za sebou komunistickou minulost, všechna čest,“ ironizovala a Marhoul dodal: „Když tohle řekla, tak si představuju sedmiletou Danuši Nerudovou, jak je na výslechu Státní bezpečnosti, jak do ní jdou, tlučou jí novinama po hlavě, jako třeba mě, zezadu, a ona odolá. V sedmi letech odolá a nepodepíše.“

Co se týče Pavla, Čvančarová o sobě řekla, že je z protikomunistické rodiny a nemá u něj žádnou varovnou kontrolku, která by se jí rozsvítila, takže generála podporuje. „Já s ním souzním v hodně věcech a stala jsem se jeho podporovatelkou,“ uvedla.

Generála zná i Dana Drábová. A členství v KSČ jí nevadí. „Co mi vadí, možná víc než trochu, je, že to z něj lezlo jak z chlupatý deky,“ doplnila. Marhoul ovšem argumentoval, že to Pavel udělal a vyvěsil všechny své kádrové posudky. A poznamenal, že podle něho je historik Petr Blažek na křížové výpravě. Ale souhlasil, že se Pavel na toto téma vyjadřoval nejasně. Zejména, když měl u Veroniky Sedláčkové odpovídat, zda to, co psal v posudcích, bylo z přesvědčení nebo z nutnosti.

Drábová si myslela, že se generál moc chlubí, ale Schwarzenberg namítl, že to ke kampani patří, a Marhoul dodal, že generál hrdina je a historka se zachráněnými francouzskými vojáky je pravdivá a navíc to byla generálova vlastní iniciativa, ne že jen plnil rozkaz.

„Kde se v těch lidech najednou bere taková ta strašná zášť na to bývalé členství ve straně? Kde se to v těch lidech bere, že najednou jsou tak přísnými arbitry? Z čeho to roste? Spousta lidí tady má máslo na hlavě si troufnu říct. A tihle lidé se stávají nejpřísnějšími arbitry, kritiky,“ dumal pak Marhoul. „Nesmíte zapomenout, že pokrytectví vede k nenávisti. Velmi často jsem to viděl. Jste-li velký pokrytec, tak abyste se sám přesvědčil, tak nenávidíte. Oboje není moc hezké,“ odpovídal Schwarzenberg.

Scénárista pak položil otázku, jestli je možné někoho vinit za to, že v mládí „neviděl“ jak je komunismus špatný. Schwarzenberg souhlasil a připomenul, že mladí lidé jsou velmi ovlivnění svými rodiči a okolím. „Já jsem to zažil dvakrát v Rakousku, kde jsem znal spoustu lidí, kteří za mlada byli nacisté. Byli, ale potom prozřeli. Ale to už jim bylo 25, 30. Ale mezi 18 a 19 věřili tomu, co jim rodiče a všichni říkali. To je stejný fenomén. To nikomu nevytýkám,“ pravil a vysvětlil, že nikomu nemůže vytýkat, že nebyl inteligentnější než jeho okolí a rodiče.

Drábová prohlásila, že generál odvedl pro Česko poctivou práci a že i hrdinství projevil. A kníže prohlásil, že když někdo říká, že vojenská služba z někoho dělá horšího kandidáta na prezidenta, tak je to „blbost“. Marhoul uvedl, že právě to tvrdí Nerudová a Pavel Fischer. A když se ptal proč, Nerudová mu jenom řekla, aby „více četl její články“. Což se ho dotklo, vzhledem k tomu, že si myslí, že články studuje poctivě. „Oni se ostře vymezují proti generálu Pavlovi. A budou se ostře vymezovat tak dlouho, až to vyhraje ten... Ten,“ míní Drábová.

30 % voličů je dle průzkumů nerozhodnutých. Co rozhodne? Podle účastníků asi debaty. Ale Babiš dojde jen do jedné.

Na závěr se do povídání o prezidentech vložil Tomáš Hanák. Ten řekl, že „zaplať pánbůh“ jsou oba protikandidáti Babiše přijatelní. A podpořil Pavla Fischera. Generál mu připadá až příliš dokonalý, takový „kenovitý“. Marhoul pak připomenul, že kandidáti jednou dostali otázku, o co republika přijde, když je nezvolí. Fischer řekl svobodu, Nerudová naději a Pavel, že o „chlápka, co nejvíce připomíná Masaryka“. A hlásil se o to, že by Pavla skutečně měli s čepicí posadit na bělouše. Schwarzenberg ovšem podotkl, že to byl hnědák.

Na závěr se řešili voliči Jaroslava Bašty. A přítomní se báli, že nemají v druhém kole jinou možnost, než hodit hlas Babišovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Drábová., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHernie , 09.01.2023 18:14:23
Tak ta mě velice zklamala. O té herce nemá cenu mluvit a ten Karlík, ten za to nemůže. Degenerace se nedá nijak zakrýt. A Marhoul? Obyčejný novinářský odpad. Drábová říká: Dana Drábová mínila, že valná většina lidí dá na to, co jim je sděleno v řetězových mailech nebo v jejich sociální bublině. „Oni nemají nějak potřebu se příliš ptát, příliš číst a příliš přemýšlet. Toto přesně platí na ni. Já se třeba nenechám nikým a ničím při volbách ovlivnitř. Ale ona, vzdělaná ženská, se dá do takové protilidské strany, jako je TOP a ještě pomlouvá jiné. Fakt ubohost.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…