„Ubohý útok.“ Německý expert nevěří na ukrajinské vítězství

19.04.2023 21:40 | Ze sítí

Německý expert na bezpečnost a politiku Markus Kaim očekávanou jarní ofenzivu označuje za „ubohý útok“. Jisté podle něj je i to, že Ukrajina nemůže postoupit na celé frontě vzhledem k tomu, že je delší než 1 600 kilometrů. Plán na ofenzivu podle experta brzdí i dodávky zbraní, Ukrajina by tanků potřebovala ne desítky, jež jí byly poslány, ale stovky. Rusko na ukrajinský útok čeká, obranné linie na Krymu jsou připravené.

„Ubohý útok.“ Německý expert nevěří na ukrajinské vítězství
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Německý bezpečnostní expert a politolog Markus Kaim v ranním pořadu magazínu ZDF prohlašuje, že očekávaná jarní ukrajinská ofenziva by pravděpodobně nemohla nastat na celé frontě. „Vypočítali jsme, že fronta je vcelku dlouhá přes 1 600 kilometrů. Myslím, že by byla chyba si myslet, že Ukrajina by mohla postoupit na celé šířce fronty,“ tvrdí.

Jarní ofenziva je tak podle experta spíše „ubohým útokem“. Uvádí, že se zatím pouze spekuluje o existenci plánů na odstřižení pozemního mostu k ruské straně Krymu. „Ukrajinská strana vždy zdůrazňovala, že bude jasně vidět, až jejich ofenziva začne. Zatím se dá však pouze spekulovat,“ říká Kaim.

V průběhu obnovených bojů na východní Ukrajině se sice tvrdí, že bylo ukrajinskými dělostřelci zničeno zařízení na vedení elektronické války, bezpečnostní expert Kaim je však toho názoru, že skutečnost, že Rusko bylo zasaženo neočekávaně a nepřipravené, je jen „mylnou představou“. Satelitní snímky z posledních týdnů podle jeho slov navíc ukázaly, že ruská strana již připravila obranné linie na Krymu při případném ukrajinském postupu. „Obranné linie (na Krymu) jsou již připraveny,“ prohlásil expert.

V rozhovoru došlo i na téma posílání zbraní na Ukrajinu. Podle Kaima totiž předešlé dodávky zbraní pro jarní ofenzivu ani nebyly dostačující. Uskutečněné dodávky zbraní nebyly „takového rozsahu, jaký Ukrajina očekávala“, řekl Kaim. Na Ukrajinu sice byly poslány desítky tanků, podle experta jich Ukrajina potřebuje mnohem více – stovky. Nedostatek zbraní tak podle něj sehrál výraznou roli při plánování jarní ofenzivy a výrazně ji tím zpomalil. „To vše brzdí plán na jarní ofenzivu – zásadně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…