„Urazil jsi proroka Mohameda? Tu máš!“ ...a hinduistická vesnice lehla popelem

13.11.2017 12:11

Dvacet tisíc rozlícených muslimů rozpoutalo v Bangladéši krvavou lázeň, v rámci které téměř lehla popelem jedna hinduistická vesnice. Důvodem k rozpoutání násilí byla údajná urážka proroka Mohameda na Facebooku.

„Urazil jsi proroka Mohameda? Tu máš!“ ...a hinduistická vesnice lehla popelem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakousko, muslimové

Hinduistická vesnice Thakurbari se stala terčem děsivého útoku ze strany muslimských obyvatel z okolních vesnic. Jak píše britský deník Daily Mail, přibližně dvacet tisíc rozzuřených muslimských vesničanů se shromáždilo na trestné výpravě, jejímž cílem bylo potrestat údajnou urážku proroka Mohameda, které se měl dopustit jeden z obyvatel Thakurbari. Bohužel nedošlo jen na vypjatou výměnu názorů, ale vše se zvrhlo v opovrženíhodné násilnosti.

Dav rozlícených muslimů vnikl do vesnice a začal zapalovat domy, rabovat a útočit na zdejší obyvatele. Ti neměli proti přesile šanci a museli jen přihlížet tomu, jak jim dav zapaluje střechy nad hlavou a ničí veškerý majetek. Prozatím místní úřady hovoří nejméně o pěti vážně zraněných, ale také o úmrtí mladé dívky, která po převozu do nemocnice podlehla těžkým zraněním. Ta zemřela po zranění, které ji způsobily policií vypálené gumové projektily.

Policisté museli při potlačení násilností použít vedle gumových projektilů také slzný plyn. Situaci se sice podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu, ale tisíce muslimských násilníků se nerozhodly zpytovat své svědomí. Naopak zablokovaly hlavní dopravní tepnu, aby tak protestovaly proti údajnému policejnímu násilí. Úřady mezitím vyšetřují příčiny rozpoutaného násilí a vyslýchají jak oběti, tak jejich trýznitele.

Podobné zkušenosti, byť ne s tak tragickými důsledky, však v posledních letech zažívá s muslimy také Evropa. V září 2005 zachvátily násilnosti některá větší evropská města poté, co dánský deník Jyllands-Posten a další evropské deníky publikovaly karikatura proroka Mohameda. Nepokoje se rozšířily i do některých zemí na africkém kontinentu a Blízkém východu. V Bejrútu tak například došlo k vypálení dánské ambasády a v důsledku násilností celkem zahynulo téměř 150 osob.

Jednomu z autorů karikatur, Kurtu Westergaardovi, bylo od té doby mnohokrát vyhrožováno smrtí. V únoru 2013 na něj byl dokonce spáchán atentát, který se naštěstí nezdařil. Nekrvavější odvetu za údajnou urážku proroka Mohameda si však muslimové v Evropa přichystali v lednu 2015, kdy podporovatelé Islámského státu vnikli do sídla francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo a zastřelili dvanáct členů redakce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …