„V době, kdy už byl Havel impotentní a seděla u něj milenka, mu zavolala Dáša. A on jí řekl…“ Jan Saudek beze strachu popisuje, o čem se veřejně ani nepípne

26.06.2020 15:28

Umělecký fotograf Jan Saudek v květnu 2020 oslavil 85. narozeniny. Při té příležitosti vychází jeho originální knižní rozhovor s katolickým knězem Karolem Lovašem. Knihou "Jan Saudek: Mystik. Fotograf, kterého se dotkl Bůh" měly ParlamentníListy.cz možnost listovat.

„V době, kdy už byl Havel impotentní a seděla u něj milenka, mu zavolala Dáša. A on jí řekl…“ Jan Saudek beze strachu popisuje, o čem se veřejně ani nepípne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Saudek, světoznámý fotograf

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Ačkoli se Jan Saudek pravidelně staví do role lidového vypravěče, míra jeho upřímnosti a pravdomluvnosti se dá srovnávat jen s málokým. Výše uvedený titul, který PL podpořily koupí, obsahuje nejen řadu typických fotografií, ale rovněž nabízí ukázku jeho malířské tvorby, stejně jako pohled do soukromí a minulosti.

A té se týká i jedna z odpovědí.

Jde o moment, kdy se Karol Lovaš zeptal na osobnost někdejšího prezidenta Václava Havla.

„U něho to bylo jiné. Četl jsem některé jeho věci a bylo to docela žertovné. No, rozhodně byl lepší než zbytek našinců v politice. Jediné, co nás spojuje kromě národnosti - oba jsme se narodili jako Čechoslováci - je to, že jsme měli společnou galánku. Před mnoha a mnoha lety, už je to promlčené, taková blondýna s docela pěkným zadkem. U ní jsme se střídávali. Řekli mi to lidé po letech. Na malého bloňdáka, který se tam tehdy vyskytoval, jsem příliš nedal," uvádí Jan Saudek.

„Byl jsem zahleděný do svých svalů a do své rádoby mužnosti. Intelektuála, kterým byl, jsem si nevážil. Tenkrát prezidentem nebyl. Mohl zůstat dramaturgem v Divadle Na Zábradlí a já mohl mít společnou milenku s instalatérem nebo s dramaturgem. Stalo se, že udělal fantastickou kariéru. Byl dosazen na prezidentský stolec, málem jsem řekl stolici," pokračoval dále slavný fotograf.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí
„Jako prezident byl ale slaboch. Před rokem 89 ho nikdo pořádně neznal. A najednou na něj lidé přísahali. Byl to uměle vytvořený mýtus. Taky mě neměl rád. Připadal jsem mu moc „životnej“. Jedna z jeho přítelkyň zveřejnila v době, kdy už byl impotentní, jak seděla u něj, zavolala jeho žena a on řekl: „Jsem v divadle.“ To nemusel. Když začnete takto hloupě lhát, je to špatně. Paní Dagmar by mu přece hlavu neutrhla," uzavírá Saudek s drobnou vzpomínkou závěrem.

„V létě 1989 mě žádali, abych ho vyfotografoval. Z německých novin Frankfurter Allgemeine Zeitung jsem měl dostat šest tisíc marek. To byly velké peníze. Neudělal jsem to a nelituji toho. Zajímavé. Věděli, kdo bude prezidentem. Zatímco my doma jsme zůstali v napětí."

Knihu vydává nakladatelství Universum.

Fotograf Jan Saudek se v minulosti pro PL vyjádřil také na adresu současné hlavy státu. V roce 2014 naší redakci řekl, že „je to pro mě vtipný chlap. Trochu svérázný, což bych ale nepřičítal alkoholu. Kdysi na ulici mě oslovili s peticí na podporu jeho prezidentské volby a já to podepsal. Kdyby se mě ptali na kohokoliv jiného, asi bych to neudělal. Nic od něj neočekávám, ale nemůžu říct, že by mi byl protivný".

Jan Saudek patří mezi nejvýznamnější české umělecké fotografy. Jeho práce ovlivnila celosvětovou fotografii. Jedním z příkladů je jeho originální nápad vyfotit torzo nahého muže, který svírá v náručí novorozeně. Tato kompozice je dnes reprodukována asi stejně běžně jako fotky školních tříd. Jeho původně zavrhovaný svět, komunisty dokonce nazývaný pornografií, dnes vstupuje do života běžných lidí, kteří jeho kompozice spontánně fotografují znovu a znovu. Umělecké vyjádření Jana Saudka „zlidovělo“. V roce 1990 získal francouzský umělecký Řád umění a literatury. Bylo mu uspořádáno bezpočet výstav.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…