„Vadné zboží. Neprodávat.“ PENNY Market nedbal. Závěr příběhu pobaví

22.02.2024 10:12 | Monitoring

Těstoviny s obsahem vajec 20 % nabízel PENNY Market v českých provozovnách. Dvakrát zasáhla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která doložila, že obsah vajec je nižší. Dokonce výrazně. Řetězec však výtek nedbal a vadné zboží nabízel dál. Závěr příběhu? Výrobek je v „akci“ se slevou 32 %, ale s etiketou, která dál podíl vajec slibuje.

„Vadné zboží. Neprodávat.“ PENNY Market nedbal. Závěr příběhu pobaví
Foto: Potraviny na pranýři
Popisek: Těstoviny z Penny

Pokud bychom chtěli opustit arabské pranostiky, vystačili bychom si – i vzhledem k aktuálnímu ročnímu období – s typicky českým výrazem. PENNY totiž zmíněné potraviny i poté, co byl řetězec upozorněn na to, že informacemi uvedenými na obalu, klame zákazníky, prodává „jako by se nechumelilo“.

O co jde, nám prozradí protokol z kontroly, který SZPI zveřejnila na svém portálu Potraviny na pranýři:

 

Maloobchod: 7. 11. 2023

Místo kontroly:  PENNY Market s.r.o., Pelhřimov (Pražská 2017, 393 01 Pelhřimov)

Těstoviny SAN FABIO REGINELLE

Skupina potravin: Těstoviny/Těstoviny s vaječnými produkty

Kategorie: Falšované potraviny

Nevyhovující parametr: Výrobek obsahoval méně vajec, než bylo uvedeno na obalu. Spotřebiteli byla poskytnuta zavádějící informace: „Čerstvá slepičí vejce 20 %“.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí

Pokud by se jednalo o jedno zjištění, mohli bychom se spokojit s vysvětlením, že si třeba řetězec dostatečně neprozkoumal a neověřil kvalitu dodávaného zboží. Nicméně tak to není.

PENNY Market byl na to, že textem zveřejněným na obalu těstovin klame spotřebitele a že deklarovaný obsah vajec ve zmíněném produktu neodpovídá skutečnosti, upozorněn již v listopadu (kontrolní odběr proběhl v srpnu, nicméně rozbor potravin nějakou dobu trvá).

PENNY Market výtek nedbal

Kdo by čekal, že jeden z nejznámějších řetězců po takovém upozornění inspekce těstoviny z prodeje stáhne, nebo alespoň opraví zavádějící informaci o 20procentním obsahu vajec v nabízených těstovinách, ten by se spletl.

Opak je totiž pravdou a supermarket těstoviny dál nabízel a prodával, bez ohledu na deklarovaná zjištění a upozornění České zemědělské a potravinářské inspekce. Důkaz o tomto tvrzení najdeme opět v protokolu ze zmíněné kontroly:

Maloobchod: 20. 2. 2024

Místo kontroly:  PENNY Market s.r.o., Jihlava (Na Dolech 5331/107, 586 01 Jihlava)

SAN FABIO REGINELLE, Těstoviny semolinové vaječné sušené

Skupina potravin: Těstoviny/Těstoviny s vaječnými produkty

Kategorie: Falšované potraviny

Nevyhovující parametr: Obsah vajec ve výrobku byl podstatně nižší, než bylo uvedeno na obalu.

Zda šlo o chybu v komunikaci mezi jednotlivými provozovnami, nebo o úmyslnou snahu prodat zakoupený produkt, který mají na skladě i přes prokazatelně lživé informace na jeho obalu, spotřebitelům za každou cenu, nám může napovědět aktuální nabídka.

Tu se nám podařilo dohledat na webu Pennydomu.cz, kde se obchodní řetězec snaží aktuálně zřejmě ještě doprodat co nejvíce těchto vadných těstovin a nabízí je v akci, zlevněné o 32 procent.

Součástí propagace tohoto výrobku je i informace o 20% obsahu vajec a vejce se dokonce – jako hlavní lákadlo – objevují i na obalu těstovin. To vše navzdory tomu, že i samotný PENNY Market to už v tuto chvíli ví, neboť byl opakovaně upozorněn, že deklarovaný obsah vajec v tomto produktu se nezakládá na pravdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zrušte úřad pro hospodářskou soutěž , SZPI Prouzu atd., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 22.02.2024 11:55:01
Proč je platíme na co je máme na co máme hygienu a další úřady když jim neumí dát tvrdé pokuty !!A jen buzeruji male majitelé obchůdku ,trhovce atd a kolem nadnárodních řetězců chodí málem po špičkách a když jim dají pokutu tak i o 90% nižší jak je dávají v Polsku Německu ,Rakousku atd. Ale to nevadí tento stát pod touto vládou zvýšil pokuty řidičům na úroveň Rakouska ale platy máme třetinové !

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …