„Válka skončí na Krymu“. Pekarová na mezinárodní konferenci prezentovala další plány proti Rusku

25.10.2022 18:32

Na Krymu válka začala a na Krymu také skončí. To jsou slova šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), jež dnes vystoupila na prvním parlamentním summitu Mezinárodní krymské platformy v chorvatském Záhřebu. Informuje o tom sama předsedkyně prostřednictvím tiskové zprávy.

„Válka skončí na Krymu“. Pekarová na mezinárodní konferenci prezentovala další plány proti Rusku
Foto: archiv předsedkyně PS
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vystoupila na Prvním parlamentním summitu Mezinárodní krymské platformy v chorvatském Záhřebu.

Pekarová Adamová ve svém příspěvku zdůraznila potřebu pokračující podpory vzdorující Ukrajině a zřízení mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese. Předsedkyně Sněmovny navíc v Chorvatsku podepsala se svým ukrajinským protějškem Ruslanem Stefančukem memorandum o porozumění. 

„Jde o největší letošní osobní setkání předsedů zákonodárných sborů. Představuje proto naprosto ideální platformu pro bezprostřední koordinaci našich kroků za účelem intenzivnější podpory vzdorujících Ukrajinců a návratu krymského poloostrova pod jejich kontrolu. Na Krymu válka začala a na Krymu také skončí,“ zmínila Pekarová Adamová. Na summitu vystoupil prostřednictvím videozdravice také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pekarová Adamová ve svém projevu uvedla také to, že je přesvědčena, že všichni zločinci musejí být hnáni k zodpovědnosti. „Trvám proto na ustavení zvláštního mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Pokud v této snaze selžeme, bude to těžká rána pro mezinárodní řád založený na sdílených humanistických hodnotách,“ uvedla šéfka Sněmovny.

Na okraji summitu došlo navíc k dvoustrannému pracovnímu jednání delegací českého Parlamentu a Nejvyšší rady Ukrajiny. Předsedkyně Sněmovny se svým ukrajinským protějškem v jeho závěru podepsali memorandum o vzájemném porozumění. „Hlavním smyslem memoranda je podpora zásad parlamentních procedur a budování institucionálních kapacit Nejvyšší rady Ukrajiny v souvislosti s poválečnou rekonstrukcí a integračním procesem země do Evropské unie. Konkrétně jde především o problematiku zvyšování otevřenosti parlamentu veřejnosti, vzdělávání odborného personálu a sdílení zkušeností a poznatků mezi jednotlivými zákonodárci,“ uzavřela Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…