„Varšava doleva není“. Kupka poučoval Babiše o zeměpisu

02.09.2022 0:36

S projevem v Poslanecké sněmovně vystoupil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Obvinil své předchůdce na resortu z hnutí ANO z všemožných prohřešků. Sám se naopak pochlubil tím, co za osm měsíců v čele ministerstva zvládl. Neodpustil si ani rýpnutí do orientačních znalostí Andreje Babiše.

„Varšava doleva není“. Kupka poučoval Babiše o zeměpisu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Martin Kupka vyčetl současné opozici údajné problémy na resortu ministerstva dopravy z doby, kdy v jeho čele stáli představitelé hnutí ANO. V této souvislosti zmínil mimo jiné dluhy Českých drah, nevypořádané pozemky pod kolejemi, problémy se smíchovským developerským projektem, organizaci výluk a peníze na slevy. Před nástupem vlády Petra Fialy do Strakovy akademie na konci loňského prosince resort dopravy 7 let spravovali ministři za hnutí ANO, nejprve ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) a poté ve dvou kabinetech Andreje Babiše.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Současný ministr dopravy a místopředseda ODS se naopak pochlubil vlastními deklarovanými úspěchy v čele resortu. Sice nejprve zdůraznil, že se dle svých vlastních slov nehodlá „bít do prsou“ nad úspěchy, které jsou prý výsledkem dlouholeté práce na projektech zděděných po předešlých ministrech. Následně však učinil přesně toto, když vyjmenoval všechny úspěchy, které podle něj lze přisuzovat jeho osobním zásluhám a politice vlády Petra Fialy.

Prý se za posledních 8 měsíců podařilo realizovat značný pokrok v investicích oproti předešlým rokům. Podle ministra se zdařilo pokročit v celé řadě staveb, např. ve stavbě pražského okruhu. 800 milionů korun v rozpočtu bylo zajištěno na vykoupení pozemků již letos. Dále se prý podařilo rozběhnout váznoucí práce na stavbě dálnice D3 u Českých Budějovic u tunelu Pohůrka. Závěrem konstatoval, že probíhají jednání o dalších stavbách v Praze.

Dalším bodem, o němž ministr dopravy hovořil ve svém projevu, byla digitalizace dopravy. Jeho resort prý chystá portál dopravy, prostřednictvím něhož si budou moct občané vyřizovat různé administrativní úkony, jako např. registraci vozidla a řidičské průkazy bez dlouhých front a čekání na úřadech. Dále připomněl, že nechal nachystat novelu zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích, která prý přináší „celou řadu věcí“. Zmínil i návrh systému L17 umožňující řídit již sedmnáctiletým v přítomnosti mentora.

Tématem posledních týdnů je prý zařazení nového kritéria spolehlivosti a propustnosti železniční sítě v rámci nástrojů odměňování. Cílem tohoto opatření je boj proti zpožděním. Dalším úkolem ministerstva bude podle jeho šéfa zajistit financování připravovaných staveb, přičemž záměrem je prý vybrat nejvýhodnější nástroj.

 „Varšava tam do leva není.“ Ministr dopravy Martin Kupka také v souvislosti s dálnicemi rýpl do geografických orientačních znalostí lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který ve svém předešlém projevu popisoval cestu z Brna do Vídně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…