„Velebnosti, kam jsme to dojeli?“ Troška volí Babiše, ale využil ho Pavel

24.01.2023 8:43

Umělci se opět spojují za jedním prezidentským kandidátem a na jeho podporu se pořádají koncerty, například v pražské Lucerně. Ale ani Andrej Babiš není z této branže zcela bez podporovatelů. Bývalého premiéra v prezidentské volbě podporuje například herec Ivan Vyskočil. A také populární režisér Zdeněk Troška. Pro toho je volba jasná podle srovnání, jak se žilo před rokem a jak se žije teď. V minulých volbách Troška setrvale podporoval Miloše Zemana. Úryvek z filmu „Slunce, seno, erotika“ ovšem v kampani využil Petr Pavel.

„Velebnosti, kam jsme to dojeli?“ Troška volí Babiše, ale využil ho Pavel
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Jak je evidentní pro všechny, kdo se o prezidentskou kampaň trochu zajímají, Petr Pavel má podporu celebrit. Některé mu vyjádřily podporu už před prvním kolem, například herečka Jitka Čvančarová nebo režisér Jan Hřebejk.

Po druhém kole už se celebrity za Pavlem spojily podobně, jako to udělaly s Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Drahošem. Například při koncertu Společně pro Pavla, který se odehrál v neděli a vystoupili na něm mimo jiné Xindl X, Radek Banga, Adam Mišík, Tomáš Matonoha, Bára Basiková, Ondřej Ruml a další.

Jitka Čvančarová přítomné ujišťovala, že generál je „dobrej chlap“. „Všichni si uvědomujeme, že tady nejde jen o prezidentskou volbu, ale o demokracii,“ prohlásila a apelovala: „Jsem ráda, že se scházíme společně v dobru, protože to dobro upevňuje mnohem hloubš a pevněji, než ta tma. Zůstaňme ve světle, nenechme se vtáhnout do negace. I když mluvíme s lidma, kteří mají jiný názor, nenechme se vtáhnout do útočnosti.“

Video na podporu Petra Pavla nahrál také Zdeněk Svěrák. A byť direktně nezaznělo, že by lidé měli volit Petra Pavla, Svěrák řekl, že by bylo dobré, kdyby na Hradě byl voják. Kromě toho, Svěrák v minulých volbách podpořil jak Jiřího Drahoše, tak Karla Schwarzenberga.

Ovšem jak uvádí Rytmus života (časopis vydávaný společností Mafra spadající pod Agrofert – pozn. red.) i Andrej Babiš má v řadách herců, celebrit a umělců své podporovatele. Například žokeje a několikanásobného vítěze Velké pardubické Josefa Váňu. Ten za hnutí ANO i kandidoval do Senátu. Pro Andreje Babiše bude hlasovat i herec Ivan Vyskočil, který na stránkách PL publikuje pravidelně.

Moderátorka a zpěvačka Nicol Lenertová zase si jako matka není jista tím, zda by generál nebyl pro zavedení povinné vojenské služby. Pro Babiše se vyslovil také zpěvák Josef Bouda. Toho vyděsila agresivita na sociálních sítích vůči lidem, kteří volí jinak. A míní, že ČR potřebuje někoho, kdo bude bránit její zájmy v Evropské unii. „Potřebuje člověka, který nesloužil, ale budoval. Člověka, který něco dokázal,“ argumentuje Bouda a je mu jasné, že tímto vyjádřením nebude populární.

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17183 lidí
Zpěvák a producent Karel Peterka byl také překvapen, jak je volba vyhraněná. On sám vyhraněný není, ale k volbám půjde a „do jeho výběru se promítne, že není voják“. Pro Babiše, svého souseda z Průhonic, hodlá hlasovat též skladatel Karel Vágner. „Pro mě je Andrej Babiš člověk, kterého znám přes třicet let, chodíme spolu léta hrát do stejného tenisového klubu, tak proč bych volil někoho jiného.“

Z řad režisérů se pro Andreje Babiše vyslovil autor populární série Slunce, seno, Zdeněk Troška. „To víte, že jsem byl volit, a volil jsem šťastnou budoucnost. A ano, půjdu opět volit. A opět Andreje Babiše. Stačí rovnítko. Jak se nám žilo před rokem a jak dnes. Všechno, co se dřív udělalo pro lidi, se teď zrušilo a zničilo. Proč? A pak – jaké pořád miliardy na zbrojení? Stačí jen vypnout elekřinu a je po válce. Nepůjde nic,“ zdůvodňoval svou volbu.

Zajímavé je, že Troškovy filmy používají ke kampani příznivci Pavla. Včetně samotného generála, který na Babišovy billboardy reagoval videem s klasickou hláškou: „To je hnus, velebnosti.“

V minulých volbách podpořil Troška Miloše Zemana, kterého považoval za politického matadora a profesionála. „Není to člověk, který by tam jenom papouškoval, postával a v podstatě se nechal viditelně, neviditelně řídit někým v pozadí,“ uvedl na jeho adresu. A když byl tázán na svou volbu, měl jasno: „Pana prezidenta Zemana, to je jasný, tam není nikdo, kdo by mu sahal aspoň po kotníky.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 24.01.2023 11:45:22
Agresivita svazáků, kteří se snaží protlačit Pavla je o tom, že si jsou moc dobře vědomi, že jejich letitý program stojí na boji proti komunismu, a přitom dnes musí tlačit komunistického agenta Pávka a vládu, která má našlápnuto nás dovést do totality.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…