„Velmi, velmi, velmi mi to vadí.“ Místostarosta, který sedí ve Sněmovně, pohovořil o Zemanovi

28.01.2019 18:12

„Stále si myslím, že hlava státu má požívat nějaké úcty. Očekával bych nadhled a také diskuzi s jeho oponenty, když je onen lidový prezident,“ komentuje chování Miloše Zemana poslanec ODS a místostarosta Litoměřic Karel Krejza. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že mu nejvíce vadí relativizace minulosti, příklon k Rusku a omlouvání režimů.

„Velmi, velmi, velmi mi to vadí.“ Místostarosta, který sedí ve Sněmovně, pohovořil o Zemanovi
Foto: ODS
Popisek: Karel Krejza

Po posledním dění s Andrejem Babišem jsem od různých odborníků, ale i politiků slyšela, že opozice si na svoji špatnou pozici zadělává sama v tom smyslu, že je příliš emocionální. Prý se příliš zaobírá osobními problémy premiéra, místo aby kritizovala vládní rozhodnutí. Jak se díváte na tohle tvrzení?

Částečně na tom něco pravdy bude, ale možná to spouští i samotná média. Například reportáží načasovanou na 17. listopad nebo těsně před ním, kdy jsou taková témata zajímavější, což je lehce pochopitelné, a možná proto jsou i více reprezentována ve veřejném prostoru. Postupně jsme rezignovali na upozorňování na věci, které jsou z našeho pohledu špatné. Třeba veřejná správa. Ale věci jsou často poměrně složitější, než jak je široká veřejnost chápe. Jinak souhlasím, že příliš hluboké rozbory jeho osobních problémů nám nepomáhají.

Naposledy jsme se spolu bavili na téma Sabina Slonková, Jiří Kubík a to, co vypátrali ve Švýcarsku. Nakonec se ale ukázalo, že v průzkumech veřejného mínění Andrej Babiš o hlasy nepřišel a reportáž byla kontraproduktivní…

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí
Nakonec to bylo kontraproduktivní, ano. Není průzkum jako průzkum, nepřeceňoval bych je, ale rozhodně to nemělo ten efekt, který bychom asi očekávali.

Jak se díváte na ovlivňování soudů v České republice poté, co bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa uvedl, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval, jak mají některé rozsudky dopadnout s tím, že odměnou by mohlo být jmenování předsedou Ústavního soudu?

Já si neumím představit situaci, kdy by mě v jakékoliv funkci pozval prezident země nebo jeho aparát a já bych se takové schůzky nezúčastnil. To za prvé. Za druhé si myslím, že v takových funkcích by měli být osobnosti natolik vyspělé a vědomé si svojí pozice soudní nezávislosti, že jakýkoliv názor kohokoliv by jimi vůbec neměl být brán v potaz, protože žádná výkonná moc na soudce nemá vliv.

A co to vypovídá o prezidentovi Miloši Zemanovi?

To jaksi vypovídá o Miloši Zemanovi nebo o lidech kolem něj. Já bych si netroufl komentovat přímo prezidenta Zemana, na druhou stranu lidé ve vysokých funkcích mají tendenci mít názor na všechno. To je správně. Zeman není můj favorit díky svému chování a vystupování v posledních letech. Dříve jsem ho samozřejmě uznával, byť byl členem sociální demokracie, což není můj šálek kávy. Řekněme, že nyní je ten vztah chladnější.

Jaroslav Kmenta se nedávno zamýšlel, proč se Miloš Zeman změnil, a tvrdí, že tu Zemanovu politickou osobnost zásadně ovlivnilo, že většinu svého života prožil v totalitním režimu a že na něj lze určitě nahlížet jako na osobnost s talentem rétora, inteligentního a sečtělého politika, ale že s postupujícím věkem a tou politickou kariérou však začínají na povrch čím dál více vystupovat vlastnosti, kterými odradil mnohé, jimž byl ještě na přelomu osmdesátých a devadesátých let sympatický.

To je velmi přesné, Jaroslav měl vždy výborné postřehy. Já s tím souhlasím, bohužel. Mně absolutně nejvíce vadí relativizace minulosti, příklon k Rusku a omlouvání režimů. Netvrdím, že bychom měli říct: A vy to děláte špatně, my s vámi nebudeme mluvit. Tak to také nefunguje, ale tento příklon k těmto režimům a Rusku mi velmi, velmi, velmi vadí.

Poslední otázka k Miloši Zemanovi. Řekl, že nechtěl jít osobně uctít památku Jana Palacha, že by se na místě piety setkal se svými odpůrci. Podle něj mělo jít o výraz pohrdání těmito lidmi. Rovněž řekl, že se snaží vyhýbat setkáním s blbci a blázny, neboť kdo chce za svoji pravdu nebo názor bojovat, může bojovat pouze živý. Když je mrtvý, tak jeho boj ztrácí smysl. Jak vnímáte, že nešel osobně uctít památku Jana Palacha? A jak jeho výrok?

K první části bych nejraději řekl: no comment. Stále si myslím, že hlava státu má požívat nějaké úcty. Očekával bych nadhled a také diskuzi s jeho oponenty, když je ten lidový prezident. Co se týká názoru, že bojovat za svobodu je možné pouze živý, jedná se o jeden pohled na věc. Čin Jana Palacha měl být ojedinělý, ale mnohdy to tak není. O dalších obětech se asi nedozvíme více, a jestli měly smysl…

Do konce dubna 1969 se zapálilo dalších 26 lidí. Ne všichni tedy zemřeli, ale většina.

Ano. Nevím, zda zrovna tohle je ta nejsprávnější cesta. Ale to zase neznamená, že takovým činem se má pohrdat. Pro mě je to složitá otázka.

Tedy z vašeho pohledu měl určitě Zeman jít památku Palacha uctít?

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí
Rozhodně měl. On se nemá vymlouvat, že nechce diskutovat se svými oponenty, které podle jeho názoru přeci natolik intelektuálně převyšuje. Neměl by být žádný problém s nimi diskutovat.

Mediální podnikatel Jaromír Soukup oznámil založení hnutí List Jaromíra Soukupa s tím, že chce bojovat proti korupci a oligarchům v politice. Zároveň jsem slyšela, že by část voličů měl nebo mohl odsát ODS. Co říkáte na tento jeho krok? A myslíte si, že je pravděpodobné, že by odsál voliče ODS?

Vstoupit do politiky je právo každého dospělého svéprávného občana. Nevidím v tom žádný problém. A že by odsával naše voliče, tak tomu nevěřím.

Kdo si myslíte, že nejvíce odsává voliče ODS? I když je pravda, že občanská demokracie pomalu, ale jistě sílí, kdo je váš největší konkurent?

Piráti.

Tedy zacílení na mladší pravicovější voliče?

Na ty, co si myslí, že jsou pravicovější. Já myslím, že největší průnik máme s Piráty. Pak samozřejmě následují strany, které sedí ve Sněmovně. Tedy část TOP 09, možná i KDU-ČSL, STAN…

Postupné posilování ODS je správný postup. Pomalu, ale jistě přesvědčit voliče, nikoliv populismem, nic bombastického v dnešní době nejde vymyslet. Návrat ODS potrvá, ale doufám a věřím, že má správný směr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…