„Vláda je komplet a OK.“ Farský domů nespěchá. Ale kandidovat bude, přemluvili ho

10.07.2022 12:34 | Ze sítí

Studijní stáž v USA Jan Farský (STAN) vyměnil začátkem tohoto roku za svůj poslanecký mandát. A i když se má chýlit čas jeho návratu, oznámil na svém twitteru, že si pobyt v USA prodlouží ještě o letní prázdniny. Odůvodňuje to slovy, že „vláda je OK“ – překvapivě v době, kdy vládní pětikoalicí zmítá bobtnající kauza Dozimetr spojená s jeho stranou.

„Vláda je komplet a OK.“ Farský domů nespěchá. Ale kandidovat bude, přemluvili ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Nedlouho po podzimních parlamentních volbách Jan Farský vyvolal poprask svým rozhodnutím, že odletí na stipendijní pobyt do USA. Kritizován byl za svůj nápad nejen od opozice a koaličních partnerů, ale zvláště pak ze strany svých voličů, kteří se takovým chováním cítili být doslova podvedeni.

Původně Farský své plány hájil tím, že je povinností politika zvyšovat svou kvalifikaci ke službě republice a že jeho prestižní stipendium na univerzitě v americkém Oregonu a nabrané vědomosti budou přínosem pro jeho práci poslance. Poslanecký mandát si hodlal nejdříve ponechat s tím, že se vzdá platu a ze stáže že se bude vracet na klíčová sněmovní hlasování.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Nakonec se ale svého poslaneckého mandátu letos v únoru raději vzdal, aby vládě, potažmo jeho hnutí STAN, ve Sněmovně nebylo téma jeho stáže neustále předhazováno a ubíralo jim důvěru.

Od té doby se ale mnohé změnilo a vládou v základech otřásá vážná policií vyšetřovaná korupční kauza spojená s hnutím STAN, která prohlubuje krizi politiky a nedůvěra lidí v ni strmě vzrůstá.

S vědomím výše řečeného v neděli odpoledne Farský oznámil, že svůj pobyt v USA si však hodlá prodloužit, vláda podle jeho slov posílení nepotřebuje, protože je „OK“.

‚Původně jsem měl být už doma, ale pak jsem ztratil důvod spěchat, tak si s rodinou ještě užijeme léto a vrátím se až v září. Jen jsem si za poslední půlrok ještě víc zamiloval knihy a rodinu, tak to na nějaké brzké intenzivní angažmá nevidím. A navíc vláda je komplet a OK,“ zní jeho tweet.

Na dotaz Štěpána Ryšavého, zda se letos objeví na kandidátce v komunálních volbách, v následné diskusi Farský odpověděl: „Naše starostka mě na jaře požádala, abych kandidoval za Volbu pro Semily. Divil jsem se, říkal jsem ji, že nemám pocit, že bych kandidátce tentokrát nějak extra prospěl. Trvala na tom, Volbu pro Semily jsem před lety založil, kandiduji na posledním místě.“

V tomto týdnu ze stáže v USA Farský vzkázal, že chce být opět místopředsedou hnutí STAN. Do vedení hnutí STAN, jímž otřásá policií vyšetřovaný korupční skandál na pražském magistrátu, na mimořádném sněmu 23. července v Hradci Králové hodlá Farský znovu kandidovat.

„Po zvážení všech pro a proti budu na červencovém sněmu kandidovat na místopředsedu STAN. Hnutí můžu nabídnout nejen přesah do oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti, ale také určitý nadhled, který teď myslím potřebujeme. Tím, že jsem se kvůli stáži vzdal poslaneckého mandátu, mám navíc čas a energii více se věnovat aktivitám směřujícím dovnitř hnutí, dalšímu rozvoji programu, vizím,“ napsal ve středu na twitteru Farský, který je nyní prvním místopředsedou hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…