„Všechny zabít. Nikoho nepouštět.“ Svědectví Rusů

18.04.2023 12:04

Putin dorazil do okupované části Chersonu a Luhansku, aby zde okupačním armádám popřál veselé Velikonoce. Zpráva o Putinivě cestě ke frontě se objevuje v době, kdy dva muži, kteří o sobě tvrdí, že patřili k soukromé ruské armádě wagnerovců, popsali, jak Rusové na Ukrajině vraždí děti. „(Bylo to) manažerské rozhodnutí. Nesměl jsem nikoho pustit živého, protože můj rozkaz zněl zabít vše, co mi stojí v cestě,“ řekl jeden z vrahů pětileté či šestileté dívenky.

„Všechny zabít. Nikoho nepouštět.“ Svědectví Rusů
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ruský prezident Vladimir Putin dorazil na velitelství okupačních sil na východě a na jihu Ukrajině a nechal si vyložit, jak pokračuje zábor svobodného území cizího státu. O cestě Putina k frontě informovala ruská státní agentura RIA Novosti.

Vladimir Putin navštívil velitelství Národní gardy Vostok v Luhanské lidové republice, kde obdržel zprávy od generálplukovníka Alexandra Lapina a dalších vyšších důstojníků o situaci v tomto směru,“ oznámila podle agentury RIA Novosti prezidentská tisková služba o Putinově cestě na území, které jako svobodnou republiku většina světa neuznává.

Okupačním armádám popřál Putin šťastné pravoslavné Velikonoce.

Nechci vás odvádět od vašich přímých povinností souvisejících s velením a řízením, takže zde pracujeme věcně, krátce, ale konkrétně. Je pro mě důležité slyšet váš názor na to, jak se situace vyvíjí, abychom vám naslouchali, vyměňovali si informace,“ řekl Putin.

Vojákům předal kopie pravoslavných ikon.

Informace o Putinově cestě do okupované části Chersonu a do Luhansku přichází v době, kdy dva muži, kteří o sobě tvrdí, že patřili k soukromé ruské armádě wagnerovců, popsali, jak Rusové na Ukrajině vraždí děti.

Dva ruští muži, kteří tvrdí, že jsou bývalými veliteli skupiny Wagner, řekli aktivistovi za lidská práva, že během svého působení na Ukrajině zabíjeli děti a civilisty. Tato tvrzení zazněla ve videorozhovorech pro Gulagu.net, zakladatele organizace na ochranu lidských práv zaměřené na korupci a mučení v Rusku,“ uvedla CNN.

Jsou to bývalí ruští odsouzenci Azamat Uldarov a Alexej Savičev, kteří byli podle Gulagu.net loni omilostněni dekrety ruského prezidenta a puštěni do války. CNN upozornila, že totožnost obou mužů nemůže nezávisle ověřit, ale z dostupných dokumentů zjistila, že muži těchto jmen byli omilostněni v září a srpnu 2022.

Uldarov, který podle všeho pil, podrobně popsal, jak zastřelil pětiletou nebo šestiletou dívku.

„(Bylo to) manažerské rozhodnutí. Nesměl jsem nikoho pustit živého, protože můj rozkaz zněl zabít vše, co mi stojí v cestě,“ řekl.

Podle serveru Gulagu.net byly výpovědi podány zakladateli a ruskému disidentovi Vladimiru Osečkinovi v průběhu jednoho týdne. Uvedl, že Uldarov a Savičev byli v době, kdy hovořili, v Rusku.

„Chci, aby se Rusko a další národy dozvěděly pravdu. Nechci válku a krveprolití. Vidíte, že v této ruce držím cigaretu. Touto rukou jsem plnil rozkazy a zabíjel děti,“ popsal Uldarov svou motivaci k rozhovoru.

Rozkaz vyhladit v Soledaru a Bachmutu vše živé vydal údajně zakladatel skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin.

Na jednom místě rozhovoru podle CNN Savičev popsal, jak „dostali rozkaz popravit všechny muže, kterým bylo 15 a více let“.

Hovořil také o tom, že dostal rozkaz „vymést“ dům. „Nezáleží na tom, jestli je tam civilista, nebo ne. Dům je třeba vymést. Bylo mi jedno, kdo je uvnitř,“ řekl.

Z jednání skupiny G7 v Japonsku vzešlo směrem k Rusku jasné varování.

Nezodpovědná jaderná rétorika Ruska a jeho hrozba nasazení jaderných zbraní v Bělorusku jsou nepřijatelné. Jakékoli použití chemických, biologických nebo jaderných zbraní Ruskem by mělo vážné následky,“ uvádí se v úterním komuniké ministrů. „Jsme i nadále odhodláni zintenzivnit sankce vůči Rusku, koordinovat je a plně je prosazovat,“ stojí také v prohlášení. „Znovu vyzýváme třetí strany, aby přestaly pomáhat Rusku ve válce, jinak budou čelit vážným následkům.“

Ukrajina se mezitím stále připoravuje na protiofenzivu. Ukrajinský Kyiv Post upozornil, že podle slov generálů půjde o tvrdý úder ruským okupantům, od něhož však nelze čekat, že ukončí válku.

„Dlouho očekávaný útok Ukrajiny na ruská opevnění bude v některých ohledech připomínat bleskovou válku, ale pokud se ruská morálka nezlomí, nebude to pád Francie,“ napsal Kyiv Post.

Ukrajinská strana podle serveru dokázala nashromáždit úctyhodnou masu mužů, bojové techniky i výbušné síly a bude schopna ruským okupantům ublížit citelně, ale na úplné vítězství ve válce to stále stačit nebude, na což upozornil Agil Rustamadze, vojenský analytik z Baku, v rozhovoru pro televizi Ukrlife.tv 11. dubna.

Hlavní ukrajinské síly udeří podle serveru na Záporoží a na Cherson. „Hlavními cíli protiofenzivy bude zničení ruských bojových formací a, což je ještě důležitější, osvobození okupovaného území a dosažení pozic, z nichž by ukrajinské dálkové, přesně naváděné zbraně mohly zasáhnout ruské vojenské cíle na Krymu,“ uvedl server.

Aby se ukrajinská armáda dostala ke Krymu, musela by obsadit celý Cherson rozdělený řekou Dněpr a postoupit o dalších 100 kilometrů.

K útoku však má dojít i na jiných místech fronty. Zaprvé proto, aby Rusové byli nuceni rozložit své síly a za druhé proto, že každou obsazenou vesnici může posléze ukrajinské velení v čele s prezidentem Zelenskym označit za úspěch prováděných operací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ti dva muži, kteří o sobě tvrdí, že patřili k soukromé ruské armádě wagnerovců, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 18.04.2023 15:52:42
kteří vraždili malé děti, patří zcela určitě k nějaké ukrajinské nacistické bandě. Jako je batalion AZOV a podobná nacistická sběř. Většina civilních obětí, které VůlDymyr Zelenkyj vydává za oběti ruské armády, byla povražděna ukrajinskou nacistickou soldateskou. Pro pohrobky ukrajinských SS a banderovců jsou velikým vzorem američtí váleční zločinci a masoví vrazi z My Lai a ze stovek a tisíců dalších míst v desítkách států vojensky přepadených americkým fašismem. Nebo si ještě někdo dnes myslí, že přepady slabších států vojsky USA+NATO a vraždění jejich obyvatel není projev obyčejného zločinného fašismu nýbrž šíření západní svobody, demokracie, lidských práv, pravdy a lásky?

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…