„Vy jste dnes to společenské riziko!“ Zahradil v obrovské hádce s aktivistou od Jandy

11.04.2023 16:43 | Ze sítí

Český aktivista s běloruskými kořeny Andrej Poleščuk navrhuje, aby Česká republika v rámci boje s dezinformacemi zavedla do škol předměty mediální gramotnosti a aby vláda Petra Fialy využila vědeckých poznatků ke strategické komunikaci. Takové návrhy odmítá europoslanec Jan Zahradil (ODS) jako ideologickou agitku ve snaze skandalizovat nepohodlné názory. „To vy jste dnes to společenské riziko,“ napsal Zahradil Poleščukovi a dalším aktivistům, načež se na twitteru mezi oběma strhla menší hádka.

„Vy jste dnes to společenské riziko!“ Zahradil v obrovské hádce s aktivistou od Jandy
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Poleščuk na twitteru denně informuje o dění na Ukrajině a jako aktivista a analytik spolku Evropské hodnoty, jehož výkonným ředitelem je Jakub Janda, se věnuje problematice dezinformací, zejména těch proruských. Nedávno Poleščuk v reakci na vystoupení Jindřicha Rajchla uvažoval nad tím, jak by měla česká vláda bojovat s dezinformacemi.

„Devátým rokem proti nám vede Rusko informační válku. Viděli jsme volby v USA 2016, brexit, zásah do francouzských voleb. Útok na Kapitol, zásah do kanadských voleb a teď chcimíry všude možně po Evropě, jejich argumenty se podobají těm, co říká feťačka Zacharová, Lavrov, Peskov, Putin a bramborový diktátor Lukašenko. Přitom vědci nad problémem fake news pracují řadu let a nabízejí řešení,“ píše Poleščuk na twitteru.

Jako příklad zemí, které umějí pracovat s dezinformační scénou, uvádí Finsko, Estonsko nebo Švédsko, které „užívají řadu nástrojů, jak bojovat s těmito rádoby zachránci. Ve skutečnosti vedenými či nevidomými agenty nepřátelského vlivu“.

 

 

Proto Poleščuk radí, aby vláda přijala pět základních bodů pro boj s dezinformacemi. „1. Zavést programy digitální a mediální gramotnosti do školních osnov, 2. využívat prebunking a ‚očkovací teorii‘, 3. využívat strategickou komunikaci, 4. spolupracovat s nevládními organizacemi, 5. jednat transparentně ve vztahu k občanům,“ shrnuje Poleščuk.

 

 

Takové názory považuje europoslanec Jan Zahradil za škodlivé pro společnost. „Ideologická agitka z newspeaku politicky korektních frází, volající po nárůstu státní byrokracie, její moci a zvýšení veřejných výdajů jak této byrokracii, tak – formou grantů, programů a školení – vybraným nevládkám. Heslo: kámoši kámošům. To vy jste dnes to společenské riziko,“ má jasno Zahradil a jednotlivé Polečšukovy návrhy pojmenovává „pravým jménem“.

 

 

„Seznamte se: svazák 21. století, bojovník proti ‚dezinfo‘, Evropské hodnoty. Překlad jeho newspeaku: 1. zavést ideová školení, 2. skandalizovat nepohodlné názory, 3. vymyslet oficiální propagandistické slogany, 4. nasypat vybranému nezisku, 5. zaúkolovat státní byrokracii,“ má jasno Zahradil, že ve skutečnosti by šlo o názorovou cenzuru ve spojení státu a neziskovek.

 

 

Poleščuk se proto snažil Zahradilovi jednotlivé body rozvést. „Jedna z nejúspěšnějších a nejodolnějších společností vůči manipulacím a dezinformacím, je společnost finská. Tam je mediální výchova (kritické myšlení a přístup k informacím) ve školních státních osnovách. Doslova ideové školení,“ uvedl k bodu jedna, který Zahradil tak kritizuje.

Poté představuje očkovací teorii, což je psychologická teorie, která se snaží vysvětlit, jak fungují manipulace a jak lidem pomoct rozpoznat, když se s nimi někdo snaží manipulovat. „Vytvořena byla v 60. letech a jedním z jejích proponentů dnes je Jon Rozeenbeek z Cambridgské univerzity,“ upozornil Poleščuk.

Strategickou komunikaci, kterou Zahradil přejmenoval na propagandu, podle Poleščuka dobře zvládá třeba Estonsko. „Extrémně transparentní stát, který se svými občany komunikuje všemi možnými prostředky a podává jim zprávy o tom, co dělá, co nedělá a proč to dělá + lidem vysvětluje, jaký vliv budou mít kroky vlády na občany. Úplné propagandistické slogany,“ diví se Zahradilovi Poleščuk.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Švédsko je jednou ze zemí, kde funguje práce mezi neziskovým sektorem a vládou. Důvody? Outsourcing kapacit státu tam, kde stát nestačí nebo nemá know-how. Typicky mediální a digitální vzdělanost,“ vysvětluje dále Poleščuk, že spolupráce s neziskovými organizacemi je ku prospěchu.

Poleščuk také nechápe Zahradilovu kritiku transparentní komunikace státu, která by přinesla zvýšení byrokracie. „Ano, zaúkolování byrokracie. Aby s občany komunikovala, aby vysvětlovala, co dělá a proč to dělá. Aby byla předvídatelná a aby stát byl vůči těm, kdo platí daně, transparentní. Hrozné, co? Nebo byste to radši jako v Číně?“ ptá se aktivista a útočí na Zahradila, že je příliš dlouho v politice.

„Pane europoslanče, 25 let v politice vás zřejmě odtrhlo od skutečného světa. Ve své křečovité snaze skandalizovat na Západě běžnou praxi, ani nevidíte, jak moc pro smích jste,“ vypálil Poleščuk.

 

 

Tímto vysvětlením ale prý Poleščuk jen potvrdil, co si Zahradil myslel. „Děkuji. Potvrdil jste, že mé obavy jsou oprávněné. Vy v tom sehráváte jen roličku snaživého, užitečného idiota. Všechny ty vaše teorie o psychologických manipulacích mi připomínají slavného šarlatána doc. Kahudu, co vedl v 80. letech na VŠCHT katedru psychotroniky,“ vzkázal europoslanec.

 

 

Fakt, že vědecké studie z Harvardu a Cambridge přirovnal Zahradil k šarlatánům, Poleščuk nechápe. „Ano, odborníci z Harvardu, Cambridge jsou šarlatáni. Finové a Švédi jsou šarlatáni. V Estonsku vůbec nechápou, jak by to mělo správně fungovat. Nemáte po ruce jediný argument proti čemukoli z toho, co jsem napsal. Empirická data vás nezajímají. Zkušenosti z jiných zemí vás nezajímají. Ve volené funkci jste od roku 1998 a je to na vás vidět. Dejte si oraz. Přečtěte si pár knížek o genocidě Ujgurů. Třeba si potom vytáhnete hlavu z čínské komunistické prdele,“ vzkázal Poleščuk Zahradilovi, který si nenechal nic líbit a v hádce pokračoval.

 

 

„Zdá se, že jste se rozrušil. Na oplátku vám doporučuji, abyste si o Číně přečetl i něco jiného, než výseč, týkající se Ujgurů. Ze všeho, co píšete, je zřejmé, co jste zač. Mezi vámi a ‚dezoláty‘ je jediný rozdíl: 180 stupňů. Naštěstí v bublině českého twitteru se nerozhoduje nic,“ dodal Zahradil s tím, že aktivisté a bojovníci proti dezinformacím jsou stejným nebezpečím jako dezinformátoři.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ať táhne rozdávat rozumy do Běloruska,srab který se v ČR schovává., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 11.04.2023 18:17:07
Tam mu Lukasenko ukáže, zač je v Bělorusku dezinformace. Za chvíli náš tady začne kdejaký emigrant poučovat co máme dělat, ale doma si pořádek udělat neumí. Je to na blití.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…