„Vy jste kanibal! Jídlo je nebezpečné!“ rozkřičela se u Jílkové známá zpěvačka

12.01.2017 22:22

Tyto potraviny lidem škodí. V pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové zazněla vážná slova. Hosté tradičního čtvrtečního pořadu České televize řešili otázku, jak dobře jíst. Prospívá nám konzumace masa? Zpěvačka Jana Kratochvílová se vyjádřila jasně. Jídlo je podle jejího názoru nebezpečné. Zjistila to sama na sobě, když 39 dní nejedla. Místo jídla se prý můžeme věnovat telepatii. Seniorka ve studiu ji uzemňovala. „Hoďte si brzdu!“

„Vy jste kanibal! Jídlo je nebezpečné!“ rozkřičela se u Jílkové známá zpěvačka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Hosty pořadu Máte slovo byli předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal, Jaroslav Škvařil z České společnosti pro výživu a vegetariánství, profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy, makrobiotička z Olomouce Dagmar Lužná, seniorka Eva Košařová a veganka a známá zpěvačka Jana Kratochvílová. Řešili důležité téma. Jaká strava je pro člověka zdravá?

Musíme změnit stravu, jinak nepřežijeme, varuje vegetarián

Vegetariánství je nejpřijatelnější cestou k udržení rozvoje lidstva, věří pan Škvařil. „Podle toho, co chceme, jací chceme být, takovou potřebujeme stravu,“ konstatoval. Pokud nezměníme stravu tak, abychom i za pár let měli co jíst, zkrátka nebudeme mít co jíst,“ varoval Škvařil.

Profesorka Dostálová oponovala, že člověk je všežravec. „Tomu odpovídají výbava ústní dutiny i stavba trávicího ústrojí,“ podotkla dáma. Paní Košařová dodala, že má maso ráda a nedovede si představit, že by dlouho žila bez něj. Tím ovšem takřka doběla rozčílila zpěvačku Janu Kratochvílovou.

Nepotřebujeme jídlo, potřebujeme telepatii, křičela zpěvačka

„Zkusila jste to maso jíst syrový?“ udeřila zpěvačka ve studiu. „Vy jíte maso a vaše tělo obsahuje taky maso, takže jste kanibal,“ pokračovala zpěvačka Jana Kratochvílová. „Já jsem držela půst 39 dní. Ono je jednoduchý mluvit podle učebnic, ale mnohem lepší je vyzkoušet si to sama na sobě. Maminka mi říkala, že nebudu tři dny jíst a pít a umřu. Tak jsem nejedla a nepila, pila jsem jen šťávy. Zažila jsem úžasné turné, kde jsem byla plná energie. Z toho jsem pochopila, že jídlo je nebezpečný návyk lidstva, kterého bychom se měli zbavit a namísto toho rozvíjet jiné schopnosti, třeba telepatii,“ křičela na celé studio zpěvačka.

Petr Tláskal jen nevěřícně kroutil hlavou. Okamžitě připomněl, že především těhotné ženy potřebují železo, a to získají z potravy, nikoli ze vzduchu nebo kdoví odkud. Profesorka Dostálová mu dala jasně za pravdu. Rozdrtila argument protistrany, že místo klasické stravy nám stačí hojně propagované doplňky stravy. „Člověk by měl mít pestrou stravu. Pokud jíte doplňky stravy, to už je jen taková berlička. Tím v podstatě jen děláte byznys farmaceutickým firmám,“ neudržela se paní profesorka.  

Makrobiotička Lužná nabídla jiný pohled. Měli bychom se prý řídit tradičními přírodními cykly. Kupříkladu brambory bychom měli jíst co nejméně. „Metabolické zbytky z trávení brambor se usazují v kloubech,“ varovala dáma. Brambory bychom údajně měli nahradit celozrnnou rýží, kuskusem a tak podobně. Stejně tak bychom měli co nejméně jíst mléčné výrobky, jelikož dochází ke kalcifikaci neboli zvápenatění.  

Tláskal s Dostálovou znovu nespokojeně kroutili hlavou.

Z publika také zaznělo, že potraviny, které se prodávají dnes, jsou méně hodnotné, než byly potraviny našich předků. Z tohoto hlediska jsme podvyživení, upozornil pětasedmdesátiletý pán, který je již přes čtyřicet let vegetariánem a nemá sebemenší zdravotní problémy.

My můžeme změnit své geny pouhou myšlenkou

Zpěvačka Kratochvílová okamžitě přišla s další vpravdě šokující teorií. „Geny můžeme ovlivnit vlastními myšlenkami a vlastními slovy. My můžeme změnit geny dokonce tak, že dokážeme udělat z chameleona žabičku.“

Následně si vzala slovo seniorka Eva Košařová, která vyrazila do lázní na Slovensko, aby se naučila zdravě jíst. Skončilo to tím, že jedla voříšky a zrní a po několika dnech jí bylo opravdu velmi špatně. Jana Kratochvílová se to pokusila vysvětlit po svém a skákala seniorce do řeči. Ta to však v jednu chvíli nevydržela. „Jste bezvadná, ale hoďte si brzdu!“ zakřičela seniorka.

Kratochvílová si přesto trvala na svém. Člověku podle jejího názoru stačí, když přejde na vegetariánství a veganství. Člověku sice může být krátký čas špatně, ale měl by vydržet, prý se to samo zlepší.

Jana Dostálová znovu kroutila nespokojeně hlavou. „Ovoce a zelenina, tam teda nejsou prakticky žádné bílkoviny, takže bude chybět materiál na tvorbu svalové hmoty. A pak je tady vápník důležitý pro tvorbu kostí či zubů. A další věc. Ovoce a zelenina neobsahují tuky. Tuky obsahují tzv. esenciální mastné kyseliny, bez kterých se neobejdeme. A v tucích se také rozpouštějí vitamíny,“ předložila obsáhlý výčet paní profesorka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…