„Vy jste se zbláznili. Nevíte, kdo je Redl?“ Elitní detektiv už kdysi varoval Gazdíka

21.06.2022 18:23

Elitní detektiv Karel Tichý tvrdí, že varoval Petra Gazdíka (STAN) před kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem, který byl kdysi pravou rukou zločince Radovana Krejčíře. „Nevydržel jsem to, šel jsem za Gazdíkem a říkal jsem mu: Prosím vás, vy jste se zbláznili? To nevíte, kdo je Redl?“ připomněl Tichý s tím, že Redl se zástupci Starostů přesto dále spolupracoval.

„Vy jste se zbláznili. Nevíte, kdo je Redl?“ Elitní detektiv už kdysi varoval Gazdíka
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Gazdík při rozhovoru

Tichý byl jedním z klíčových vyšetřovatelů nezákonných aktivit Radovana Krejčíře, jehož nejbližším spolupracovníkem byl právě Michal Redl. Když se prý Tichý po letech dozvěděl, že Redl spolupracuje s lidmi z hnutí STAN, hned šel uvědomit Petra Gazdíka z tehdejšího širšího vedení STANu, který před pár dny kvůli napojení na Redla skončil jako ministr školství.

„Nevydržel jsem to, šel jsem za ním (Gazdíkem) a říkal jsem mu: Prosím Vás, vy jste se zbláznili? To nevíte, kdo je Redl? Říkal (Gazdík), že si ho (Redla) nějak matně vybavuje, ale že on nic, že všechno pan (Stanislav) Polčák,“ uvedl bývalý elitní detektiv podle informací serveru iDnes.cz.

„Celá ta kauza je pro politiky velice nebezpečná, protože ukazuje, že nemají sebereflexi. Vyloženě mě zarazilo, když jsem oslovil Gazdíka a jeho reakce byla... to vidíte dneska,“ pokračoval Tichý s tím, že Redl spolupracoval i s dalšími politiky z jiných stran, jako ČSSD nebo ODS.

Redl je nyní jednou z hlavních postav skandálu kolem bývalého pražského náměstka Petra Hlubučka (STAN), který je obviněn z korupce a z ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Tichý vzpomíná, jak Redl za podivných okolností vyvázl bez trestu z celého procesu s Radovanem Krejčířem, protože mu byla uznána omezená svéprávnost.  

„Osobně jsem s Redlem začal komunikovat v roce 2002. Dělal na mě velice dobrý dojem. Orientoval se v obchodních záležitostech a ve financích. Působil jako naprosto normální, logicky uvažující člověk. Bál se Krejčíře. Naprosto chápal, co se děje,“ vzpomenul Tichý na počátek vyšetřování, kdy mu Redl měl dokonce slíbit spolupráci s vrchním státním zastupitelstvím a měl vypovídat proti Krejčířovi.

Těsně před zahájením výpovědi však prý Redl zcela změnil přístup. „Jeho advokát – pan Turek – se objevil po poradě v nějaké významné pražské advokátní kanceláři a všechno nám to shodil. Zakázal mu s námi komunikovat a místo toho na nás hned na místě podali trestní oznámení,“ uvedl Tichý s tím, že se v kauze podařilo odsoudit celou organizaci kromě Redla, který měl „papíry na hlavu“.

„Když máte dobré advokáty se zdroji a kontakty, a máte peníze, tak vaši advokáti osloví významné psychiatry a doktory a ti udělají na zakázku účelový posudek, kde vám z normálního člověka udělají nesvéprávného, aby se vyhnul stíhání,“ zmínil Tichý, podle kterého se našly i Krejčířovy poznámky o placení doktorům kvůli zajištění neschopnosti jít do vazby.  

Redlovi byla v květnu omezená svéprávnost soudem prodloužena o dalších pět let. Podle právních expertů to ale nebude mít vliv na nynější trestní kauzu kolem korupce a manipulací zakázek v pražském dopravním podniku. „Omezení svéprávnosti je civilní problematika, na nynější trestní řízení to nemá jakýkoli vliv. Je totiž rozdíl mezi omezenou svéprávností a nepříčetností, kterou dotyčná osoba netrpí,“ uvedl nejmenovaný zkušený státní zástupce podle informací serveru Novinky.cz.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …