„Vy, odborník, jste nevěděl, kdo je Redl?!“ Poslanci ANO grilovali, ale marně. Mlejnek zůstane

25.08.2022 19:01

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf civilní rozvědky (ÚZSI) Petr Mlejnek dnes předstoupili před sněmovní bezpečnostní výbor, aby vysvětlili spojitost Mlejnka s korupční kauzou Dozimetr. Poslanci je svými dotazy nešetřili. Prosadit usnesení, aby vnitro neřídil ministr za STAN, a výzvu šéfovi ÚZSI k rezignaci, se opozici nepodařilo. Informují Novinky.cz.

„Vy, odborník, jste nevěděl, kdo je Redl?!“ Poslanci ANO grilovali, ale marně. Mlejnek zůstane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan poslancům řekl, že Mlejnka neznal a neviděl před první schůzkou a zopakoval, že je seznámil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Moje očekávání nezklamal,“ řekl k Petru Mlejnkovi.

Mlejnek byl dotazován na kontakty s hlavním aktérem korupční kauzy Dozimetr Redlem; potvrdil, že probíhaly prý od roku 2012. „Potkávali jsme se nepravidelně 10 let. Nikdy na mě ale nepůsobil jako člověk, který byl zbaven svéprávnosti,“ řekl, že za poslední roky se setkali tak jednou či dvakrát ročně.

Opoziční poslance hlavně zajímala prověrka na přísně tajné, kterou Mlejnek nemá. „Uvědomujete si dopady na důvěryhodnost služby?“ ptal se Rakušana místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO).

„Vy jste nevěděl, kdo je pan Redl? Jste ředitel rozvědky, tvrdíte, že jste celoživotní odborník, a nevíte, kdo je Redl?“ vypálil na Mlejnka poslanec Robert Králíček (ANO).

Mnoho otázek zůstalo však odpovědi. Rakušan i Mlejnek se v odpovědích odvolávali na to, že z důvodu přítomnosti veřejnosti nemohou odpovědět. Debata trvala zhruba 2,5 hodiny.

Výbor jako celek závěrem hlasy koaličních poslanců podpořil Mlejnka v čele civilní rozvědky (ÚZSI): „Bezpečnostní výbor podporuje rozhodnutí prezentované ministrem vnitra po jednání vlády 17. srpna 2022, podle něhož nebyly shledány důvody k odvolání ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace,“ stojí v usnesení, které výbor přijal na návrh člena za STAN Petra Letochy. Pro hlasovalo osm přítomných koaličních členů výboru, šest poslanců opozičního ANO bylo proti.

Výzvu vládě k výměně ministerských resortů neprosadil místopředseda výboru za ANO Jiří Mašek. Výzvu k Mlejnkově rezignaci pak neúspěšně prosazoval jeho kolega z hnutí ANO Milan Brázdil.

Výbor na závěr zamítl i další návrh poslanců ANO, konkrétně Jiřího Maška, kterým by doporučil ministru vnitra, aby Mlejnka prozatím postavil mimo službu. Výbor ale na druhou stranu na návrh Letochy v souladu se zákonem uvedl, že nezbytnou podmínkou výkonu funkce ředitele ÚZSI je osobnostní a bezpečnostní způsobilost a získání osvědčení pro stupeň přísně tajné. Mlejnek v minulosti získal prověrku pouze na stupeň tajné.

Kontakty Mlejnka ve čtvrtek ve Sněmovně probere za zavřenými dveřmi rovněž komise pro kontrolu této zpravodajské služby, tedy ÚZSI. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…