„Vydírají vás. Ministr to tají.“ Cena vajec: Vše jinak

27.03.2023 12:01

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal další podnět antimonopolnímu úřadu, a to kvůli tomu, jak vzrostla cena vajec. „Zatímco v lednu 2022 jim stačila obchodní přirážka jedna koruna na kus, tak letos v lednu už měli obchodníci na jednom vajíčku přirážku 2,10 koruny,“ poukázal ministr, jak dle něj obchodní řetězce „zkoušejí vyšponovat ceny“. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy se však věc má zcela jinak a problém je hlavně v chybějící konkurenci. „Vejce lze ze zahraničí dovézt téměř o korunu levněji než od českých dodavatelů,“ upozorňuje. Dodavatelé nyní dle něj „vydírají“ obchody i zákazníky.

„Vydírají vás. Ministr to tají.“ Cena vajec: Vše jinak
Foto: Václav Fiala
Popisek: Vejce

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí
Cena vajec v supermarketech je v aktuálním předvelikonočním období leckde našponovaná a jak ParlamentníListy.cz poukázaly ve své reportáži, koupit velké plato vajec pod stovku je dnes v Česku téměř zázrak.

„Biovejce z louky můžete koupit jeden kus za 11,65 Kč. Šest kusů tedy za 69,90 Kč. Např. za čerstvá vejce pak zaplatíte za jeden kus 7,49 Kč. Deset kusů tak vyjde na 74,90 Kč,“ zjistily ParlamentníListy.cz

Ve slevách se sice dají nalézt v regálech občas i velká třicetikusová plata za 120 Kč, většinou však není výjimka, když takové plato vajec stojí 160 Kč. Právě to je běžná cena i podle Českého statistického úřadu, dle kterého se vejce v obchodech v únoru prodávaly průměrně za 5,63 Kč za kus, což při nákupu velkého plata s 30 kusy znamená u kasy zanechat téměř 170 Kč.

Ministr Nekula upozornil, že podle Českého statistického úřadu letos v lednu meziročně v obchodech zdražila o 92 %. Důvodem mají být rostoucí náklady chovatelů, ptačí chřipka a také vysoké obchodní přirážky supermarketů.

„Vejce v obchodech trhají rekordy. Ceny, za které je dodávají zemědělci, se podle statistik sice v lednu meziročně zvedly o 1,61 Kč na 3,55 Kč za kus, ale na pultech obchodů se pak jedno vejce prodávalo za 5,65 Kč, tedy o 2,71 Kč dráž,“ upozorňuje jeho tisková zpráva.

Zatímco v loňském únoru stálo vejce u zemědělců 2 koruny bez haléře, letos to je o 1,68 Kč více. V supermarketech pak stálo 2,88 Kč, přičemž aktuálně je to zmiňovaných 5,63 Kč. V minulém roce se pak rozdíl ceny v obchodech a u zemědělců počítal v desítkách haléřů a činil 0,81 Kč, v minulém měsíci již tento rozdíl byl 1,94 Kč.

„Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Obchodníci bohužel stále zkoušejí, co naši občané vydrží. V této těžké době je podle mě jejich chování za hranou slušnosti. Lidé vejce při vaření a pečení potřebují a nezbývá jim tedy nic jiného než cenu akceptovat. Proto požádáme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prověřil, zda se obchodníci nedomlouvají a nezvyšují ceny současně,“ komentoval toto více než dvojnásobné zvýšení rozdílu ceny zemědělských výrobců a průměrné spotřebitelské ceny Nekula.

Podle ministra zemědělství přitom většinu nákladů nesou chovatelé. „Téměř 70 % ceny vejce totiž tvoří krmivo nosnic, které loni zdražilo o desítky procent z důvodu vyšších cen krmných surovin. Chov nosnic je také energeticky náročný, protože v halách musejí chovatelé intenzivně topit a cena plynu také vzrostla. Kromě zdražování obchodníků k nepříznivé situaci u nás přispěla i ptačí chřipka a nutná likvidace nakažených chovů,“ jmenoval.

„Na příkladu vajec se opět ukazuje, jak obchodní řetězce zkoušejí vyšponovat ceny. Zatímco v lednu 2022 jim stačila obchodní přirážka jedna koruna na kus, tak letos v lednu už měli obchodníci na jednom vajíčku přirážku 2,10 koruny. Skoro by se zdálo, že obchody mají s prodejem vajec větší náklady než samotní výrobci, a dokrmují nosnice přímo na pultech obchodů, protože velkou část ceny vejce tvoří právě krmivo. Nám dostupná data, podobně jako u cukru signalizují, že hospodářská soutěž mezi řetězci příliš nezafungovala. Proto podáme oficiální podnět na antimonopolní úřad, aby prověřil, zda obchodní řetězce neporušily pravidla férové hospodářské soutěže,“ doplnil.

Obchodníci by si dle něj „měli sami odpovědět, zda to se snahou maximalizovat svůj zisk nepřehánějí“. „Závratná cena vajec se stává nejen terčem vtipů, ale dokonce i předmětem sázek mezi lidmi, za kolik jsou obchody ještě schopné vejce prodat. Bohužel se vůbec neohlížejí na spotřebitele a dělají z vajec luxusní komoditu,“ zaznělo od ministra.

„Plýtvání časem,“ nesouhlasí Prouza s podnětem ministra
 
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza však na tyto slova namítá, že ministrovo „udání“ na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude akorát znamenat „plýtvání časem“, aby nakonec úřad „Nekulovi vysvětlil základní ekonomické pojmy a platnou legislativu“.

Ministrovo tvrzení, že „vejce v obchodech trhají rekordy“ a prodávají se tam za 5,65 Kč za kus, zatímco zemědělci je prodají za 3,55 Kč za kus je dle něj „omyl“ či „vědomá manipulace“.

„Dodavatelské ceny se vykazují bez DPH, zatímco ceny v obchodech včetně 15% DPH. Takže správná čísla bez DPH by vypadala takto: 3,55 Kč u zemědělce, 4,90 Kč v obchodě. To už nevypadá tak dramaticky…“ ukázal. Obchody dle něj také „nenakupují vejce od chovatelů nosnic, ale od dodavatelů, kteří vejce skupují od různých chovatelů, značí je a balí“. „Nabídka těchto dodavatelů na česká vejce M z podestýlky je aktuálně na 4,19–4,39 Kč,“ dodal.

„Obchod tedy česká vejce v průměru nakoupí za 4,29 Kč a prodá průměrně za 4,90 Kč (srovnáváme v obou případech ceny bez DPH). Těch 61 haléřů ani nezaplatí logistiku, náklady na skladování a mzdu prodavaček,“ vzkázal Prouza ministrovi.

Podobně jako cukru podle mínění prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nefunguje konkurence ani mezi dodavateli českých vajec. „Jeden z velkých obchodů pracuje s pěti dodavateli – ale reálně to jsou jen tři vlastníci,“ přiblížil.

Nedostatek vajec je na trhu dle něj skutečně kvůli ptačí chřipce a vybíjení chovů. „A čeští dodavatelé si mnou ruce, jak díky tomu mohou obchody (a hlavně všechny zákazníky) vydírat,“ připojil k tomu Prouza s tím, že „kdo nebude ochoten si za vejce připlatit, tak je prostě nedostane“.

„Co vlastně znamená ta chybějící konkurence v Česku? Dlouhodobé kontrakty na vejce v západní Evropě jsou na úrovni 3,40 Kč za vejce M z podestýlky. Nabídka českých dodavatelů se na stejná vejce pohybuje mezi 4,19–4,39 Kč, tedy výrazně výše než cena stejných vajec z dovozu!“ uvádí.

Vejce prý nejsou zdaleka jediným příkladem, kdy jsou potraviny z dovozu mnohem levnější a zdražují mnohem pomaleji než ty české. Podle Prouzy by se právě na toto mohl někdo ministra zemědělství zeptat.

„Sečteno podtrženo: – vejce lze ze zahraničí dovézt téměř o korunu levněji než od českých dodavatelů – dodavatelé vajec se netají tím, že zkoušejí nedostatek vajec zneužít a všechny nás vydírat – pan ministr jako obvykle buďto nerozumí datům nebo záměrně šíří dezinformace,“ padlo.

Ministrovi Prouza radí, že by měl raději řešit „proč je těch pár dominantních dodavatelů výrazně dražších než jejich zahraniční konkurence“. „Je to ostatně stejný případ jako u cukru: Ceny si diktuje dominantní dodavatel se 60% tržním podílem,“ dodává pak přirovnání k cukru, který se taktéž už dříve dostal ministrovi do hledáčku.

Kritika Nekuly se ozývá i od jiných odborníků

Ministra zemědělství Nekulu kritizoval podobně například bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle něj jsou české výrobky nekonkurenceschopné z důvodu rozdílné výše dotací v různých státech Evropské unie (EU). „Mluví se tady o volném trhu? V podstatě žádný neexistuje. Jestliže nemáme stejné podmínky, tak se tomu nedá říkat volný trh. Jestliže někdo má jiné podpory z EU a k tomu si může udělat jaké chce národní, tak potom nejsme na trhu konkurenceschopní, i když ty výrobky děláme nejlaciněji. Děláme je nejlaciněji z celé EU. Jenže, pro vaši informaci, podpora v ČR je taková, že v ceně výrobku je 30 až 35 procent dotací. Kdežto v západních státech tato podpora dělá 55 až 60 procent. Jak tedy můžeme mluvit o nějakém volném trhu? Jak můžeme být konkurenceschopní?“ kritizuje aktuální situaci Jandejsek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co on vlastně dělá ten Prouza? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusemamcaRBK , 27.03.2023 14:05:53
On je nějaký zástupce nadnárodních řetězců? A sedí u toho v Hospodářské komoře? Já jsem od něho nečetla jedinou větu, kdy by řekl, že řetězce za něco mohou. Nebo že je zakopasný pes někde jinde, než u výrobců a pěstitelů. Třebas v různé výši dotací! Slyšela jsem, že by mohl být prezidentem Hospodářské komory. Ten by zničil, co ještě zničeno není. Dal by cizákům všechno.

|  11 |  1

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…