„Vyhazuje se za názor.“ Babiš k 17. listopadu. Pekarová slibuje odhalení

17.11.2022 8:52 | Ze sítí

Dnešní sváteční den bude probíhat ve znamení oslav a vzpomínek na 17. listopad roku 1989, ale i na tentýž den roku 1939. Oba tyto dna jsou totiž symbolem boje studentů za svobodu a demokracii a oba měly zásadní vliv na historii našeho národa. Zmapovali jsme tedy reakce předsedů našich parlamentních stran na tento významný den. Někteří ale do těchto chvil nechali tento den na svých sociálních sítích bez povšimnutí a řešili setkání se zahraničními politiky, nikotinové sáčky, či bruselské vystoupení.

„Vyhazuje se za názor.“ Babiš k 17. listopadu. Pekarová slibuje odhalení
Foto: FCB
Popisek: Babiš varuje před ohrožením demokracie v dnešní době

Předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš (ANO) připomněl jak události v roce 1939, tak začátek sametové revoluce v roce 1989. Obě tyto události měly podle něj společného jmenovatele a tím je touha po svobodě. Zmínil také ukrajinskou krizi i krizi ekonomickou v ČR.

„Svobodu musíme bránit před hrozbami na tankových pásech, i před hrozbami nenápadnějšími… Svoboda a demokracie tady je a musí být pro všechny občany,“ zakončil svůj krátký projev Babiš.

Vše doprovodil komentářem.

„Málokdo by tušil, že po více než 30 letech od listopadu bude snaha razit jeden správný názor, o některých věcech se lidé na veřejnosti raději nebudou bavit a za slova bude hrozit i vyhazov z práce.“

Předseda vlády a premiér České republiky Petr Fiala (ODS) se v době vzniku tohoto textu ke státnímu svátku na sociálních sítích nevyjádřil.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal na svůj Facebook i Twitter krátké video ze střechy svého ministerstva. V něm upozorňuje na doby před 33 lety, na hysterickou vládu a její tehdejší kroky, ale také na tehdejší cenzuru a vyzývá k tomu, aby lidé demokracii bránili.

 

„Před 33 lety statisíce lidí vyslovilo svůj názor na komunistický režim. Režim, který měl přetrvat na věčné časy, skončil,“ napsal k tomu Rakušan.

„Demokracie ale není samozřejmostí. Potřebuje lidi, kteří se za ni postaví i v těžších dobách. Každý, kdo si váží svobody, by měl o demokracii pečovat,“ dodal ještě ministr vnitra.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zahájila svoje oslavy státního svátku už včera, když na Malostranském náměstí zvala k odhalení obří fotografie, na které bude na lidi z balkonu shlížet bývalý prezident Václav Havel. Fotografie byla odhalena symbolicky v 17 hodin a 11 minut.

 

„Teď je ještě za plachtou, ale symbolicky v 17:11 už bude jistý pan Ferdinand Vaněk z Malého Hrádku mávat na Malostranském náměstí. Přijďte ho pozdravit,“ vyzývala na svém Twitteru Pekarová s narážkou na jméno jedné z Havlových literárních postav.

Ani šéf Pirátů Ivan Bartoš se na svých sítích v době vzniku tohoto článku nevyjádřil ke státnímu svátku České republiky.

Tomio Okamura (SPD) upozornil na svém Twitteru na to, že revoluci v roce 1989 měla v režii část StB a že to studenti netušili a demonstrovali tehdy, mimo jiné, za zrušení NATO i Varšavské smlouvy. Odkaz je podle Okamury stále živý, většina tehdejších požadavků byla ale pošlapána.

„Přímá demokracie byla nahrazena vládou elit, potlačována jsou základní lidská práva. Miliardáři bohatnou, chudí chudnou.“

 

Okamura také řekl, že studenti v roce 1939 měli proti sobě fašistickou mašinérii a následky byly tragické a vzdal čest a úctu všem, kteří trpěli a vzdorovali fašismu.

„Škody, které Němci napáchali na českém národu, nebyly nikdy nahrazeny. Nacismus a fašismus není mrtvý a nemyslím na primitivy z mezinárodních nacistických bojůvek na Ukrajině,“ řekl dále Okamura.

„Myslím ty, kdo ve jménu ideologie omezují občanské svobody, potlačují svobodu slova a v prvním sledu diskuzi a fakta nahrazují dehonestací, pomluvami a nadávkami,“ pokračoval předseda SPD.

„Naší povinností je tyto hodnoty chránit,“ zakončil projev Okamura.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se také do doby, než vznikl tento text, ke státnímu svátku České republiky nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…